Thajský kulinářský zážitek

Thajský kulinářský zážitek

  Pro příjemný nedělní čas vám přinášíme kulinářské zkušenosti od Pavly Jarkulischové, která žila 4 roky v Thajsku.

Tento recept jsem si velmi oblíbila. Nepatří sice k nejtypičtějším thajským jídlům (není pálivé), ale svou jednoduchou přípravou a vynikající chutí si vás získá. Je to mix thajské a čínské kuchyně. Čínská „menšina“ má v Thajsku dlouhou tradici a tak spousta jídel je výsledkem simbiozy těchto dvou národů.

Jídlo je opravdu velmi jednoduché na přípravu a vybrala jsem jej pro začátek i proto, že ingredience běžně seženete v českých supermarketech či v prodejnách specializovaných na asijskou kuchyni. Množství uvedené v receptu stačí pro 2 osoby. Doba přípravy je asi 35 minut. Jako přílohu je samozřejmě nejlepší použít rýži. Nejlépe chutná jasmínová či některá kvalitnější rýže dostupná na našem trhu. Přeji příjemný kulinářský zážitek a dobrou chuť.

Ingredience:

  • 150g kuřecích prsou nakrájených na nudličky
  • ½ hrnku kešu oříšků opražených na sucho na pánvičce
  • 1/3 hrnku cibule nakrájené na větší kusy
  • ¼ hrnku velkých sušených čili papriček nakrájených na větší kusy a opražených na pánvičce
  • 1/3 hrnku jarní cibulky nakrájené na 3cm kousky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky (oyster sauce)
  • ½ lžíce najemno nasekaného česneku
  • ½ lžíce magi
  • ¼ lžičky soli (je možné použít i fish sauce rybí omáčku, dodá jídlu výraznější aroma)
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžíce husté sójové omáčky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velké červené čili papriky nakrájené na kroužky na ozdobu (lze vynechat či nahradit červenou kapií)

Postup:

Na pánvi wok rozehřejeme olej a osmažíme na kousky nakrájený česnek dohněda, přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky a narychlo osmahneme. Pak přidáme ústřicovou omáčku, cibuli, kešu oříšky, osmažené sušené čili a jarní cibulku. Dobře promícháme. Ochutíme magi, cukrem a hustou sojovou omáčkou. Nakonec ozdobíme červenými čili paprikami.

Toto jídlo patří v Thajsku k jedněm z velmi oblíbených, velmi běžných a hlavně velmi dobrých. Je pravda, že pro Evropana nezvyklého na kombinaci pálivé a sladké chuti, je nutný určitý čas, než začne zelené kari milovat. Věřte však, že tento pokrm se stal alespoň pro mne záležitostí návykovou a musím si jej alespoň jednou za 14 dní uvařit. Už jen vůně která se line ze zelené kari pasty rozehřívající se v hrnci ve vás vyvolá představy asie, tepla, slunce a rozdráždí chuťové buňky natolik, že se vám zachce do Thajska podívat. Recept je pro 4 osoby. Časová náročnost asi 50 minut. Přeji dobrou chuť

Ingredience:

  • 500g hovězího masa
  • 3 lžíce zelené kari pasy green curry paste (dá se u nás běžně zakoupit např. v prodejnách Globus, ale i v jiných supermarketech)
  • 3 hrnky kokosového mléka (též běžně k dostání v konzervách)
  • 150g lilku nebo jiné lilkovité zeleniny jako je patison či cukina nakrájené na větší kusy
  • 2 lístky citronely (kafir lime leaves, nemusí být pokud neseženete)
  • 1-2 lžíce rybí omáčky (fish sauce)
  • 1 ½ lžičky palmového cukru (lze nahradit medem, hnědým třtinovým, ale i obyčejným cukrem)
  • ¼ hrnku čerstvých lístků sladké bazalky
  • 2-3 červené čili papričky nakrájené na kousky
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Hovězí maso nakrájejte na proužky. V hrnci rozehřejte olej a přidejte asi 2 lžíce zelené kari pasty (můžete dát i více, pokud jste milovníci pálivých jídel, pro začátečníky nedoporučuji experimentovat ). Pastu s olejem míchejte dokud se neuvolní aroma, pak přidávejte za stálého míchání asi 2 hrnky kokosového mléka než se a na povrchu začnou objevovat olejové skvrny. Přidejte nakrájené hovězí maso, palmový cukr, zbytek kokosového mléka případně dolijte trochu vody a lístky citronely. Ochuťte rybí omáčkou. Vařte dokud maso nezměkne. Ke konci vaření přidejte na kusy nakrájený lilek, patison či cukinu a uvařte do měkka. Bazalku a nakrájené čili přidejte úplně nakonec. Takto připravené zelené curry servírujte s rýží.

Tip:

Pokud nejste příznivci hovězího masa lze nahradit masem kuřecím či vepřovým. Jste-li vegetariáni, směle vyměňte maso za na kusy nakrájeného sýru tofu.

Rada:

Co se kokosového mléka týče, jsou u nás často k dostání 2 velmi podobné, přeci však jiné produkty. Je to trochu levnější kokosové mléko a trochu dražší kokosový krém. Rozdíl je v tom, že kokosového krému dáváte do kari méně a můžete si jej dovolit více naředit vodou. Kokosové mléko vodou můžete ředit také, ale je míň koncentrované, proto pozor, aby přílišným ředěním neztratilo svou typickou chuť.

Tentokrát jsem se rozhodla nabídnout vám, řekla bych druhou nejtradičnější thajskou polévku. Na prvním místě je polévka Tom-yum Khung, jejíž příprava je v podstatě obdobná. Liší se pouze tím, že místo masa kuřecího obsahuje u nás bohužel velmi drahé krevety a není v ní kokosové mléko. Tom-yum Khung je obvykle také velice ostrá. Do Tom Kha Kai přidáváme také čili, lze je však klidně vynechat. Naše děti ji takto milují. Dominující chutí je kyselá a sladká. Kokosové mléko polévku krásně zjemňuje. Recept vystačí pro 4 osoby. Doba vaření je asi 30 minut. Přeji dobrou chuť

Ingredience:

  • 300g kuřecího masa, nejlépe kuřecích prsou, nakrájeného na kousky
  • 10 čerstvých středně velkých žampionů, nakrájených na ¼
  • 1 hrnek na kolečka nakrájeného kořene galangálu (trochu se podobá zázvoru, nikoliv však chuťově)
  • 2-3 stébla citrónové trávy (lemongrass), taktéž nakrájené na cca 2cm dlouhé kousky
  • 5-7 lístků citronely (kafir lime leaves)
  • 1 konzerva kokosového mléka, či ¾ konzervy kokosového krému a voda
  • rybí omáčka (fish sauce)
  • citrónová šťáva
  • palmový cukr či obyčejný
  • 3-4 červené malé čili papričky
  • trocha natě jarní cibulky a čerstvého koriandru na ozdobení

Rada:

U nás problematickými surovinami mohou být, galangál, citrónová tráva, lístky citronely a koriandr. Lze je někdy sehnat ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami. Tyto suroviny je možné nahradit Tom-yam či Tom-kha pastou, kterou zakoupíte v Globusu nebo jiných hypermarketech. Polévka chutná také velmi dobře. Pozor! V Tom-yum i Tom–kha pastě už je přítomné čili, takže další čerstvé čili již raději nepřidáváme!!!

Postup:

Do hrnce vlijeme kokosové mléko, či kokosový krém s vodou a přivedeme k varu. Přidáme na proužky nakrájené kuřecí maso, rybí omáčku , nakrájený galangál, citrónovou trávu a lístky citronely. Vaříme dokud maso nezměkne. Poté přidáme žampiony a krátce povaříme. Dochutíme palmovým cukrem, citrónovou šťávou a je-li polévka málo slaná přidáme rybí omáčku. Úplně nakonec ozdobíme nakrájenou natí jarní cibulky a lístky koriandru a dle chuti najemno nakrájenými čili papričkami.

Použijete-li Tom-yum či Tom-kha pastu. Postupujeme takto. Do hrnce dáme pastu a přidáme trochu kokosového mléka. Mícháme dokud je směs hladká bez hrudek, přilijeme kokosové mléko a přivedeme k varu, pak přidáme kuřecí maso, uvaříme do měkka, přidáme žampiony a ještě krátce povaříme. Dle chuti ochutíme rybí omáčkou, cukrem a citrónovou šťávou. Ozdobíme natí cibulky a koriandrem.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Melda

Fajne recepty – davam za jedna. Ten s tum kokosovum omačkum sem od Pavly jed a bylo to kupodivu dobre – doporučuju zkusit;-)

Radka
Melda:

Mňam, začínám mít hlad! Díky za skvělé recepty, určitě vyzkouším!

Komous
Melda:

Uvital bych spis nejake recepty s pouzitim kociciho masa a jakym zpusobem zpracovat kocku.

Honza
Melda:

Kočky jsou nejlepší na másle 🙂

babča
Honza:

Jsi vtipný, ale kočky tam akorát běhají a thajci nezabijí ani kačku, ani psa, asi si to pleteš s čínou, to je kousek vedle. Od thajcu se máme co učit

Komous
babča:

myslis zajimave praktiky v posteli?

VV
Komous:

Pane Komous jste trochu mimo..usmažte si třeba svůj mozek,mne je to fuk,ale jiz sem radeji nezasilejte zadne komentare.

Ku Onsi
Melda:

Je vidět, že Vám thajská kuchyně přirostla k srdíčku. Jen tak dál a zdravím Savadika

Gurmán
Melda:

Kde máte další chutné recepty? Děkuji i za tyto

Martin Tocik
Melda:

Tenhle příspěvek se tváří, jako že patří k nejdiskutovanějším, ale nikde nevidím ani jednu novou reakci… Pořád Vám to v diskusi dost skřípe… No, asi Vám neříkám nic nového.

Elis

super recept

pavel

prosim opravte si Lime leaves neni citronela (lemon grass), ale listy mauricijske papety!!!

Edith

Mam dotaz…co to je citronela a zda se da u nas koupit ? Dekuji

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí