HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Libanonská kuchyně patří spolu s francouzskou mezi nejvybranější na světě

Libanonská kuchyně patří spolu s francouzskou mezi nejvybranější na světě

 

Při vyslovení slova „Libanon" se nám obvykle vybaví cedr, blízkovýchodní konflikt, libanonský chléb, ale také to, v čem je Libanon považován za špičku ve své třídě - libanonská kuchyně.



Z územního hlediska spadají do této gastronomické kategorie Sýrie, Jordánsko, Palestina a Libanon.

 

Výběr libanonských předkrmů

Již v základech stolování a servírování se kuchyně základně liší od té naší. U nás se hlavní jídlo skládá z polévky, velkého jídla a moučníku. V arabském světě, a zvláště na Blízkém východě, je to poněkud odlišné. Stolovníci se usadí většinou na kobercích opatřených mnoha polštáři okolo nízkého stolu, na který se najednou přinese množství různých misek, nezřídka i dvacet, které se položí doprostřed stolu, aby si každý mohl sám vybírat. Je možno použít příbor, ale pokud chceme jíst tradičně, pak použijeme chlebovou placku pitu, která slouží jako lžíce. Hostina trvá většinou několik hodin, při níž se popíjí voda, černý nebo mátový čaj a k dezertu se podává arabská káva s kardamonem v džezvě. Také se pokuřuje shisha neboli vodní dýmka.

Z jakých základních surovin se jídla vaří?


Jedná se většinou o luštěniny jako cizrna, boby, bulgur (vařená drcená pšenice), fazole, čočka, hrách. Ze zeleniny to je lilek, cuketa, rajčata, petrželová nať, okurky a bamie... A samozřejmě maso, ale pozor vepřové maso v libanonské kuchyni nenajdete. Je pro muslimy zapovězeno Koránem jako nečisté. Doménou je úprava skopového masa. Tady totiž neplatí zažitý mýtus, že skopové se vždycky pozná po čichu.

Na křupavou kůrku vypečeného bochníku v arabských zemích nenarazíte. Chléb tu má totiž poněkud placatější podobu. Placky různých chutí, vůní i velikostí jsou základem všech příloh. Placky mohou být z těsta kynutého i nekynutého. Vyrábí se v tradičních pecích, ale i v moderních pekárnách. Kromě placky je hlavní přílohou kus kus a rýže.

Espresso Macchiato

Arabské cukrovinky jsou ve sladkosti nepřekonatelné, ale protože v nich nebývá máslo nebo smetana, nejsou příliš tučné. U nás je asi nejznámější turecký med, ale zákusků je v arabské kuchyni mnohem více. K nejznámějším patří baklava, katayef nebo maamoul. Nejčastějšími přísadami jsou místní plody, jako jsou fíky, datle a ořechy (pistácie, mandle), a hlavně med, který se hojně využívá k výrobě sladkých desertů.

Jak významnou roli má v libanonské kuchyni koření?


Libanonská kuchyně není vůbec pálivá, a proto si na ni kdokoliv rychle zvykne. Koření ale patří k výrazným doplňkům arabských pokrmů, zejména tymián, koriandr, římský kmín, šafrán, sumak a sezam. Gurmánský zážitek tedy začíná v arabských zemích často již na tržišti. Správný trh s kořením hýří všemi barvami i vůněmi. Prodejci se přímo předhání v tom, kdo lépe vystaví své zboží. Výjimkou tedy nejsou ani desítky centimetrů vysoké pestrobarevné homole toho nejvoňavějšího koření. Výraznou chuť koření ocení také vegetariáni (třetina jídel v našem menu je bezmasých).

A co šéfkukař zvláště doporučuje?

 

Kibbey Makli

Klasickým oblíbeným jídlem je hummus a baba ghanouj, což je pasta z vařeného lilku a sezamové tahini. Z dalších lahůdek vyzkoušejte třeba marinované jehněčí kousky opékané na grilu - shish kebab nebo kuřecí variantu shish taouk. K velmi žádaným specialitám patří jehněčí klobásky sojok a merguez. Velmi chutné jsou také taštičky z moučného těsta na několik způsobů. Jmenujme jen některé: sambousek (plněný mletým jehněčím a piniovými oříšky nebo sýrem a mátou), fatayer (kyselá špenátová náplň), kibbey makli (taštičky z těsta z jehněčího masa a bulguru plněné mletým jehněčím, cibulí a píniovými oříšky).

Doufám, že jsem Vám způsobil lehké kručení v žaludku a že brzy ochutnáte něco z výjimečné libanonské kuchyně. Třeba zrovna u nás, v Klubu cestovatelů na Masarykově nábřeží v Praze 1 nebo Veleslavínově ulici v Brně. Protože „objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy" (staré arabské přísloví).

Na závěr bychom rádi nabídli jeden recept. Zkuste si připravit něco ryze orientálního!

Hummus

Jedná se pastu s cizrny a tahini, která se vyrábí ze sezamových semen. Podává se s pita chlebem, zakápnutá olivovým panenským olejem. Dle chuti se připravuje hummus vedle základní varianty, ještě s osmahnutými piniovýma semínky nebo na smaženém nadrobno krájeném libovém jehněčím. Zkuste si ho doma sami připravit, buďte trpěliví, výsledek bude stát určitě za to.

2 hrníčky uvařené cizrny (panenského hrachu)
1 lžíce panenského olivového oleje
1 lžíce sezamové pasty Tahini
1 stroužek česneku
sůl a citrónová šťáva na dochucení

Cizrnu (namočenou přes noc v osolené vodě) uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Poté ji nasypeme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Postupně přidáváme česnek, olej, sezamovou pastu. Nakonec osolíme a přidáme pár kapek citrónové šťávy. Ozdobíme sladkou paprikou, nebo jemně nasekanou petrželkou.

Hommos


Filip Kerekeš je manažerem Klubu cestovatelů v Praze. Jeho restaurace nabízí libanonskou kuchyni, příjemné posezení a také spousty cestovatelských programů.



19.10.2009, Filip Kerekeš


Diskuse


joska
joska
byl jsem v Sýrii a jedl tam něco z výše popsaného. Musím říci, že pochoutky typu lilková pasta atp. mě vůůbec nenadchly. Nejvíc mi chutnalo grilované kuře, což asi není zrovna nejtypičtější. Zhrnuto: arabská kuchyně se s malajskou atp. nedá vůbec srovnávat.
19. 10. 2009, 12:10:46
kitty
kitty
Záleží, co člověk preferuje. Ale souhlasím, že jídlo v běžných restauracích v Sýrii je poněkud jednotvárné. Chce to vyzkoušet nějaké luxusnější podniky v Damašku nebo raději v Libanonu.
19. 10. 2009, 13:26:17
Topi
Topi
Mě zazačátku nenadchýnělo jídlo zvané hummus - i když název je to super. A později jsem si zvykl a spolu s falafelem se stalo mým oblíbeným. Jen nevím jestli to náhodou nebylo dáno jeho lácí :-)
19. 10. 2009, 21:12:42
Miky
Miky
V Libanonu se vodni dymce nerika shisa ale narghile. To z ceho se dela napr. tabuleh neni az tak "petrzelova nat" ale sekana nekaderava petrzel (listi i nate dohromady). Veta "Klasickým oblíbeným jídlem je hummus a baba ghanouj, což je pasta z vařeného lilku a sezamové tahini." je jednak krasnym prikladem zeugmy nebot v cloveku, co o blizkovychodni kuchni slysi poprve muze vyvolat dojem, ze i v hummusu je lilek coz asi autor nezamyslel. Co ale asi zamyslel je tvrdit, ze baba ghanoush obsahuje tahini, coz take neni pravda, v naproste vetsine se baba ghanoush masti jen olivovym olejem. Pomazanka z lilku obsahujici tahini se jmenuje muttabal. Uff:)
20. 10. 2009, 09:09:22
joska
joska
jojo, tak esli do tej kuchyně patří i falafel, tak ten mi chutnal. jedl sem ho v Izraeli, tak mi to nedošlo...
20. 10. 2009, 10:54:27
Hana Moualla
Hana Moualla
Sladkosti nejsou sice tučné, ale kalorické bomby, polévané růžovým sirupem :) Takový Al-Fajsal je sice syrská nepřekonatelná značka, něco jako zmrzliny Barbar v Beirutu, ovšem kilečka pak mohou přibývat raz dva. Arquile je častější pojem, než shisha. Gastronomicky umí Libanonci nejlépe "prodat" arabskou kuchyni. Dodávám, že díky historii, je gastronomie podobná v nearabských zemích - např. v Turecku. Kromě kuřecího a skopového, se často jí ryby a seafood. Jí se různé druhy kebabů, kebbe, fríké, kofte, atd. Nějak jsem přehlédla část o salátech, např. "Fetuš" nebo "Tábule" jsou velmi oblíbenými předkrmy, stejně jako Yaprak sarma, vinné listy s rýží, mletým masem. Atd. mohla bych psát donekonečna. Dávám plus za osvětu, mínus za neúplnost.
23. 10. 2009, 18:05:41
babička Lála
babička Lála
... tak v Izraeli jsem byl 1992, totálně bez peněz... ... měl jsem po dvouměsíčním putování asi kurděje, zuby se mi kejvaly... ... jediné jídlo, na které jsem měl šekely, byl hummus... ... od té doby nedám na cizrnovou pastu dopustit, je to laskomina ... starej arab nám jí dával s červenou cibulí ... hummus není "omen nomen", hummus je pochoutka...
13. 04. 2010, 20:43:56
jirka
jirka

Kam by jste šli v Praze na Libanonskou kuchyni?

12. 12. 2018, 15:14:57

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

RSS této diskuze

CESTOVATELSKÝ TWEET

Bál jsem se, že bych se nevrátil, tak jsem se vrátil.

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno