Gastronomický průvodce Gruzií

Gastronomický průvodce Gruzií

V Gruzii se nejen dobře cestuje a poznává, ale i dobře jí a pije. Jídlo je pro Gruzíni velmi důležitou součástí života, velice hrdí jsou i na své víno. A protože jde o národ pohostinný a k cizincům vesměs přátelský, jistě neuniknete občasnému pozvání na oběd či večeři.

Ať již budete hosty místních či si vyjdete sami na oběd či na večeři, rozhodně se nebojte ochutnat speciality místní kuchyně, stojí opravdu za to!

Základem gruzínské kuchyně je chléb (puri). Gruzíni jej jedí vždy a ke všemu, chléb milují a zkonzumují ho na naše poměry neuvěřitelné množství. Jedná se o chléb bílý, často pečený v tradičních pecích. Můžete také dostat chléb lavaš – jde o tenké placky připomínající tortily.

Chinkali – Gruzínské masové knedlíčky. Tenké těsto se plní mletým masem, je možné přidat čerstvé bylinky. Místní je jedí rukama a koření pepřem, konce nechávají na talíři.

Nejširší nabídku průvodců a map Gruzie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Chačapuri – Nejběžnější gruzínské občerstvení, které dostanete jak ve vyhlášených restauracích, tak u pouličních stánků či od bábušek postávajících na nádraží. Jedná se o placky s kynutého těsta bohatě plněné sýrem. Každý region má svou variantu přípravy chačapuri, základ je však stejný. Výjimkou jsou adžarské chačapuri (chačapuri adžaruli) – kynuté těsto je ve tvaru loďky a kromě sýra se těsně před dopečením dovnitř rozklepne vejce a přidá máslo. Opravdová kalorická bomba, ale určitě doporučuji! Pokud nepatříte mezi fanoušky sýra, můžete vyzkoušet lobiani – placky s fazolovou náplní.

Šašlik – Tradiční kavkazské jídlo, které si našlo cestu i do ruské kuchyně. Kousky masa na špízech, správně by měl být připraven na otevřeném ohni. Můžete si vybrat buď kuřecí, vepřové či skopové maso. Podává se většinou s nakrájenou cibulkou případně s rajčatovou omáčkou.

Adžapsandali – Vegetariánské jídlo, základem jsou baklažány, rajčata, brambory a papriky podušené a ochucené čerstvými bylinkami.

Čurčchela – Tradiční sladkost, často přezdívaná „gruzínská snickers“. Jde o vlašské či lískové ořechy navlečené na niti a namočené do směsi čisté šťávy z hroznů s trochou mouky. Jde o specialitu převážně východní části země, ale k dostání jsou opravdu všude. Jsou velmi trvanlivé, takže se hodí i jako zajímavý dárek z cest. Údajně si je v dřívějších dobách muži vozili s sebou do boje, protože jsou trvanlivé, lehké a výživné.

Pelamuši – Oblíbeným dezertem je i hroznová šťáva pro přípravu čurčchelů. Šťáva se svaří s trochou mouky a nechá se vychladit, konzistencí připomíná pudink, mnoho Gruzínů ji ale miluje horkou.

Tolma/dolma – Vinné či zelné listy plněné masovou směsí s kořením, můžete se setkat i s plněnými paprikami či jinou zeleninou.

Lobio – Fazole na gruzínský způsob ochucené čerstvými bylinkami.

Pro gruzínskou kuchyni je typické používání čerstvých bylinek a ořechů. Ochutnejte vynikající baklažán s ořechy a česnekem nebo kuřecí či krůtí maso v ořechové omáčce (sacivi).

Mamaliga/dhomi – Specialita západní Gruzie. Hustá kaše z kukuřičné mouky, podává se jako příloha. Výborná je s domácím sýrem.

Komu by se zastesklo po české kuchyni, může vyzkoušet ostri – maso na šťávě, připomíná český guláš, ovšem pikantnější. Nemáte-li rádi ostrá jídla, doporučuji se zeptat předem, jak moc je pálivý, v každé hospodě jej totiž dělají jinak. Ochutnat můžete i místní klobásu – kupati.

V Gruzii roste vynikající ovoce, druhy nám známé i zcela neznámé, určitě si dejte místní melouny nebo broskve, případně čerstvé domácí mandarinky, pomeranče a kiwi, odvážnější můžou vyzkoušet churmu, pejcho nebo barbarosi.

K pití vám pravděpodobně nabídnou pivo (ludi), víno (ghvino), kávu (qkhava) – pije se většinou po jídle, čaj (čaj), minerální vodu (minerauli tskhali) či některou z místních přeslazených limonád. Káva si pije na turecký způsob – podává se sladká v menších šálcích.

V každém případě doporučuji ochutnat některý z místních sýrů, jsou opravdu výborné a nejlépe nakoupíte na trhu, kde vám prodejci rádi dají i ochutnat. To stejné platí pro tradiční koření, pasty a omáčky.

Malý slovníček:

sasamtro – vodní meloun

atami – broskev

vašli – jablko

simindi – kukuřice

chortsi – maso

tskhali – voda

kveli – sýr

adžika – kořenící pasta, základem jsou chilli papričky, česnek, koření, existuje několik druhů, ostrost adžiky závisí od regionu – vždy doporučuji předem trochu ochutnat

tkemali -sladkokyselá omáčka, podává se zejména k masu, existuje více druhů

bazari – tržiště

Zkušenosti čtenářů

Martin

Jen doplním: Chinkali jsou nejen masové, ale mohou mít i různé jiné náplně bez masa – nejčastěji houby nebo brambory. Za vyzkoušení stojí určitě i pchali (rozemleté ořechy se špenátem nebo řepou) nebo lilky s namletými ořechy. Další skvělá jídla jsou smažené houby – buď celé hlavy, nebo nasekané se zeleninou (čašušuli). Na kocovinu je pak nejlepší polévka čakapuli s estragonem (existuje i v bezmasé variantě z hub). Naopak zcela bez chuti, byť velmi tradiční, jsou kukuřičné smažené „karbanátky“ mčadi.

Elene

Bohužel z kapacitních důvodů jsem nemohla do článku nacpat vše, co bych chtěla 🙂 Ale všechna výše zmíněná jídla jsou výborná. Chinkali se bez masa připravují, ale nejčastějíš varianta je s masem a většina Gruzínů když už bezmasé chinkali konzumuje tak v postním období, kdy sa maso jíst nemá. Z masitých jídel je určitě fajn vyzkoušet odžachuri – obvykle vepřové maso připravené na pánvi s brambory, charčo – někdo připravuje jako polévku, ale v Samegrelu jsme připravovali jako dušené hovězí na štávě s ořechy, čachochbili – dušené kuře s rajčaty a koriandrem, poléku čichirtma. Zkrátka a dobře je toho spousta a nejlepší je se do Gruzie osobně vypravit a vyzkoušet.

Tulane

Charčo je palivější hustá polévka, už se mi po tom docela i stýská. Vařili jsme ji doma jednou za 3 měsíce o víkendech. 🙂
Naposledy v Praze byla výtečné v polévkárně paní Marčo, a šašlik z jehněčího – objeven náhodou v restauraci v Českém Krumlově

Jana

Ahoj, mohu se poradit? Jsem vegetariánka a nechci si do Gruzie vozit jídlo.  Podaří se mi jít v restauracích  bez masa?  Děkuju!! 🙂

Pucek
Jana:

Vegetarián se v pohodě v Gruzii nají dosytosti. Zeleniny a ovoce je tam spousty a pokud neodmítáš sýry nebude se ti chtít vracet domů.

mirek

Kontakt na Lenku? Je to zajímavé rád bych další info o Gruzii.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí