HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Pádler.cz Festival OBZORY Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

5 nejslavnějších masitých jihoafrických jídel, které musíte vyzkoušet

5 nejslavnějších masitých jihoafrických jídel, které musíte vyzkoušet

Biltong, Droewors nebo Bobotie. Možná tato slova ani nezní jako názvy jídel, ale opravdu se jedná o masové dobroty vykouzlené v jižní části černého kontonentu.



Jihoafrická kuchyně je silně ovlivněna historií země a různorodost multikulturních zdrojů proto vytváří příjemný kulinářský zážitek různých chutí. Jeden najde mnoho podobností s portugalskou, britskou, indickou nebo holandskou kuchyní.

Hodí se také třeba říci, že Jihoafričané jsou velmi hrdí na své Braai (přenosný grill) a berou ho velmi vážně. Kdykoliv je to jen možné, zažehnou oheň a grilují své oblíbené maso a přílohy. Je to jako rituál, který nemůže být zanedbáván a zapomenut, rituál, který spojuje chutě jak černých obyvatel tak bělochů. Bez přihlédnutí k Braai, zde je seznam některých z nejpopulárnějších pokrmů, které můžete nalézt v Jižní Africe.

Biltong - nejpopulárnější pochoutka jižní Afriky

Je v podstatě nemyslitelné, sledovat rugby, televizi nebo jet na dovolenou bez zásoby biltongu. Jednoduše by to bez biltongu nebylo ono. Toto sušené maso se vyrábí v mnoha tvarech a příchutích a těší se velké oblibě jak u černé tak také bílé populace.

Maso se věší na suché a chladné místo po dobu pěti až dvanácti dní k usušení, toto vysušení mu poté zaručuje velmi dlouhou trvanlivost. Obvykle se pro tyto účely používá maso hovězí, oblíbená je také zvěřina, kuřecí a pštrosí maso. Příchutě se liší od chili, přes česnek, barbecue, až třeba chutney. Obvykle je maso na plátky nebo proužky.

Specialita z černého kontinentu

Boerewors - jedno z nejpoužívanějších jídel při Braai

Boerewors lze přeložit jako farmářská klobása a je vyroben z mletého hovězího masa a koření, jako jsou semena koriandru, muškátu a černý pepř. K dispozici jsou také varianty, kde se používají různé druhy masa nebo koření, stejně jako přidané příchutě, například česnek nebo sýr. Typická příprava bude právě na Braai, ale může být také na elektrickém grilu nebo v troubě. Párky v rohlíku, známé také jako Boerewors Rolls, jsou velmi populární a jsou podávány s rajčaty a cibulí.

Droewors - rychle sušená dobrota

Přísady podobné jako jsou v Boerewors klobáse se také používají k výrobě Droewors. Tyto klobásy jsou rychle sušeny v teplém a suchém prostředí, naproti tomu třeba uzeniny italského stylu jsou sušeny pomalým zráním v chladných a vlhkých podmínkách.

Droewors se obvykle vyrábí z hovězího masa, vepřového masa nebo telecího maso a stejně jako Biltong je podáván jako lehké jídlo při jakékoli příležitosti.

Bobotie - maso s omáčkou

Tento pokrm je podobný britskému pastýřskému koláči, s tím rozdílem že byl vylepšen v Cape Malay mnoha různými kořeními. Hlavní složkou je mleté ​​maso, obvykle hovězí nebo jehněčí, připravené s množstvím kmínu, koriandru, chilli, kari, chutney, mandlemi, rozinkami a dalším kořením. Nakonec se celý pokrm pokryje trochou omáčky. Prvně se Bobotie stalo populární v oblasti Cape, načež se tento pokrm rozšířil po celé jižní Africe.

Jihoafričané mají rádi maso

Potjiekos - guláš po africku

Tradiční Afrikánský “guláš” nebo také "small pot food", jak zní přesný název tohoto pokrmu, je vyráběn venku v litinovém hrnci na třech nohách nad otevřeným ohněm. Potjiekos původně přinesli do jižní Afriky Nizozemci, kteří zatápěli pomocí dřeva nebo uhlí. Recept sám se přizpůsobuje podle chutí toho kterého národa a preferencí jednotlivce, tradičně ale zahrnuje maso, zeleninu a brambory s kořením dle vlastního výběru. Specialitou Potjiekos je, že poté, co se všechny ingredience přidají, zavře se víko hrnce a jídlo se nechá pomalu vařit pro několik hodin bez míchání.

Stejně jako má Jižní Afrika různorodou kulturu, lze zde očekávat také velkou rozmanitost místní kuchyně. Samozřejmě je toho v Jižní Africe mnohem více a lze nalézt mnoho dalších tradičních i populárních jídel podle dané oblasti, které stojí za to zkusit. Ovšem pro začátek neuděláte chybu pokud zkusíte těchto pár tipů. Ochutnejte některá z jídel která místní jedí na každý den a pokud budete chtít více, pak jděte a zkuste Cape Malay kari, mealie-meal, sosaties nebo melktert.


Pokud by jste rádi vyzkoušeli Jihoafrické jídlo také tady v České republice, navštivte eshop stránky www.capecorner.cz, kde se specializují na jihoafrické potraviny, jako je Biltong, Droewors, Chutney, Cider, Chipsy, omáčky a další.


13.02.2013, Lukáš Kypta


Diskuse


Jihoafrická kuchyně je skvělá a o sušeném masu, které koupíte téměř všude, ani nemluvě.Takové sušené KUDU, což je maso z antilopy je snad nejlepší ze všech. Maso se převážně prodává vakuované, ale je i volně na váhu. Všechny zbylé randy jsem na letišti utratil za tyto pochutiny a udělal jsem dobře.Doma všem známým chutnalo. Co se týká grilování neobávejte se. Zděné grily jsou naprosto všude a maso dostanete dle libosti koupit také a není drahé.
22. 02. 2013, 19:44:32

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 

RSS této diskuze

CESTOVATELSKÝ TWEET

Kde som nebol, tam sa chystám

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno