Robin Kaleta: Jak se jezdí v prašanu

Robin Kaleta: Jak se jezdí v prašanu

Robin Kaleta sice vystudoval práva, ale v kanceláři bych si ho představit nedovedla. Hlavním smyslem života našeho nejlepšího freeridera je samozřejmě lyžování. Natáčí filmy, jezdí na závody, pořádá expedice.

A aby lyžování nebylo málo, rozhodl se jízdu v prašanu také vyučovat. Organizuje freeridové campy a heliskiingové zájezdy.

Jezdíš freeride a dělal jsi také skibase jump. Jak se obě discipliny liší a která je adrenalinovější?

U obou to začíná na lyžích jízdou z kopce. V obou disciplínách jde o skoky ze skal, přestože freeriding není jen o tom. Skibase ale skokem ze skály a otevřením padáku končí. Skály, z nichž se skáče skibase, jsou obvykle bez podpory padáku neskočitelné, resp. nepřežitelné. Co se týká adrenaliniu, u skibase ho vyprodukuju větší množství v kratším časovém úsekukdežto freeriding trvá déle, ale je méně intenzivní.

Kdy ses při sjezdu doopravdy bál?

Bojím se spíše před jízdou, když promýšlím, kde všude nesmím spadnout. Když už jedu, je strach hodně nebezpečný a navíc na něj není čas 🙂

Máš za sebou už druhou cestu na Aljašku. Co je potřeba zařídit, aby se taková akce povedla?

Je toho poměrně dost od běžných cestovních záležitostí, přes booking vrtulníku, až po vybavení pro přežití a natáčení ve velkých horách. Aljaška je nicméně natolik specifická, že veškeré přípravy stejně nemusí stačit a když si pří-roda řekne, že letos bude v březnu měsíc v kuse sněžit, nezbude než trávit dny v karavanu s alkoholem.

Aljaška je obecně považována za freeridový ráj. Proč?

Po mých zkušenostech to můžu potvrdit. Hlavním rozdílem je sníh, který drží ve formě prašanu na daleko prudších svazích než v Evropě. Navíc se v něm velice snadno zatáčí a z nějakého důvodu lépe odolává větru a slunci, takže tolik nekrustovatí.

Věnuješ se freeridu profesionálně? Uživí Tě ježdění v prašanu?

Ano. Nějakou dobu jsem jen závodil, fotil a natáčel a fungovalo to. Teď k tomu ještě organizuju freeridové campy a heliskiingy, na nichž předávám své zkušenosti dalším lidem. Vzhledem k tomu, že za 15 let jsem těch zkušeností načerpal dost, přijde mi důležité je sdílet a přispívat alespoň trochu k bezpečnosti freeridingu a jeho propagaci.

Hodně lidí ježdění ve volném terénu láká. Je těžké se to bezpečně naučit?

Hodně Čechů lyžuje, ale myslím, že do volného terénu se jich vydává málo. Spousta lidí si myslí, že je to příliš nebezpečné a náročné. Abych řekl pravdu, moc se jim nedivím, když většina freeridových fotek a záběrů jsou jen skoky ze skal, laviny a jiné extrémy. Freeriding je ale daleko více a začíná už prašanovou zatáčkou vedle sjezdovky. S vhodným materiálem a po seznámení se základní problematikou pohybu ve volném terénu, lavinami a specifiky techniky lyžování, to ale opravdu zvládne průměrný lyžař.

Robine, děkujeme!

Více o Robinovi i jeho kurzech freeridingu pro veřejnost najdete na jeho webu www.robinkaleta.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: