Johan Peter Koch – napříč Grónskem

Johan Peter Koch – napříč Grónskem

Dosud nezaznamenaná místa největšího ostrova na světě zanesl do mapy dánský námořní důstojník Johan Peter Koch.

KOCH Johan Peter (* 15. 1. 1870, Vestenskov, Dánsko, † 13. 1. 1928, Kodaň, Dánsko) – dánský námořní důstojník, polární badatel

Od doby, kdy F. Nansen překročil poprvé Grónsko, vydávaly se další výpravy napříč ostrovem: v letech 1892 a 1895 jej přešel R. Peary, připravující se na cestu k severnímu pólu, a o dvacet let později se napříč Grónskem pustil dánský polárník Johan Peter Koch, provázený německým geofyzikem A. Wegenerem.

J. P. Koch se výpravy do Grónska účastnil poprvé roku 1900, kdy s kapitánem Amdrupem zkoumal severovýchodní pobřeží největšího ostrova světa do 72° severní šířky. Do Grónska se vrátil jako zástupce Mylia-Erichsena na lodi Dania v roce 1906. Na jaře 1907 se pustil na saních od Bismarckova k Bridgemanovu mysu a přes Pearyho zemi na jihovýchod. Po zmizení vůdce výpravy zorganizoval na jaře 1908 pomocnou skupinu, která však našla jen mrtvého J. Brønlunda.

Nová expedice, kterou J. P. Koch vedl roku 1912, začala své působení v zálivu Dove. Odtud se J. P. Koch vydal v létě 1913 na jihozápad. V oblasti mezi 73. a 76. stupněm severní šířky přeťal ­ostrov a přes ledovec Královny Luisy se dostal k fjordu Upernavik v Baffinově moři. Spolu s A. Wegenerem prováděl cestou meteorologická a glaciologická měření, která spolu s kartografickými náčrty zhotovenými Kochem odstraňovala „bílá místa“ na mapě Grónska.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: