Franz Wilhelm Junghuhn – Humboldt z Jávy

Franz Wilhelm Junghuhn – Humboldt z Jávy

I přesto, že německý lékař Junghuhn pocházel z Mansfeldu, prohlašoval za svou opravdovou vlast Sundské ostrovy, na kterých trávil velkou část svého života.

JUNGHUHN Franz Wilhelm (* 26. 10. 1809, Mansfeld, Německo, † 24. 4. 1864, Lembang u Bandungu, ostrov Jáva, Indonésie) – německý lékař, cestovatel po Sundských ostrovech

Dříve než pětadvacetiletý F. W. Junghuhn opustil Evropu, prožil velice rušný život. Při studiích v Berlíně (1830) se zapletl do souboje a musel uprchnout. Ani dobrovolná služba v armádě jej nezachránila před vězením, odkud v září 1833 uprchl do Francie. Načas se skryl v cizinecké legii, která měla posádku v alžírském městě Bône (nyní Annába). Zdravotně nevydržel těžkou službu a přes Paříž se vrátil do Koblence.

Nechal se získat jako lékař pro službu v Nizozemské východní Indii (Indonésii) a v lednu 1835 odplul do Batávie (Jakarty). Začal se zabývat fyzickou geo­grafií málo přístupných oblastí Jávy, po níž cestoval za svými lékařskými povinnostmi. Studoval sopky na tomto ostrově (pravidelně vystupoval na Merapi, 2 911 m). Spolu s dalším německým lékařem E. A. Fritzem zkoumali vulkány na západní Jávě (1837) a postupně i na dalších oblastech ostrova. Ve výzkumech pokračoval Junghuhn i na Sumatře, kam byl roku 1842 přeložen.

S podlomeným zdravím se v roce 1848 vrátil do Evropy, ale roku 1855 se znovu vydal na Sundské ostrovy, které vyhlašoval za svou skutečnou vlast. Vytvořil tři základní monografie (zevrubný popis ostro­vů Jáva a Sumatra), což mu vyneslo čestný titul „Humboldt z Jávy“. Spolupracoval s řadou evropských badatelů, kteří se vydali do Nizozemské východní Indie. Načas jej přijali do své expedice rakouský mořeplavec Wüllerstorff-Urbair a významný německý geograf a cestovatel F. von Richthofen.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: