Francisco Serrão – dobyvatel ostrovů koření

Francisco Serrão – dobyvatel ostrovů koření

Významným portugalským objevitelem byl Francisco Serrão, který objevil do té doby velmi hledané Moluky. Na svůj „objevitelský účet“ si však mohl připsat několik dalších indonéských ostrovů.

SERRÃO Francisco (* asi 1480, † 1521, Ternate, Indonésie) – portugalský mořeplavec

Jméno Francisca Serrãa se obvykle vyslovuje jedním dechem se jménem Magalhãesovým. Oba byli vrstevníci, snad pocházeli ze stejné oblasti, rozhodně ale byli blízkými přáteli a v prvním desetiletí 16. století společně bojovali v portugalské armádě v Indii. V roce 1509 bojovali v Goa a o dva roky později se Serrão – neví se, zda také Magalhães – účastnil dobytí Malakky pod vedením A. d’Albuquerque.

Malakka padla v srpnu 1511; již tři měsíce nato se jeden z hrdinů dobývání města, Antonio de Abreu, vydal k východu na další výzkumy. Abreuovým zástupcem a kapitánem jedné ze tří lodí expedice se stal právě Serrão. V letech 1512–13 pak lodi prozkoumaly část dosud neznámého indonéského souostroví; Serrão, který se v roce 1512 načas od Abreua oddělil, tak mj. objevil Timor a menší ostrovy Wetar, Alor a Solor. Hlavním výsledkem ale bylo dosažení ostrovů koření, Moluk, které vlastně hledaly všechny dosavadní výpravy. Právě kvůli nim zahájil Jindřich Mořeplavec před sto lety portugalskou zámořskou expanzi.

Otrava krajany jako Serrãonův konec?

Asi v roce 1513 nebo 1514 se Serrão nakrátko vrátil do Evropy a obecně se má za to, že informoval Magalhãese o poměrech, jaké vládnou na indonéských ostrovech, a tím ho vlastně inspiroval k podniknutí cesty kolem světa. Samotný Serrão se pak vrátil na Moluky, usadil se v Ternate a snad podnikal další cesty do okolí; někdy se mu dokonce přičítá objev Austrálie, či přesněji jejího pustého severozápadního pobřeží. O Serrãově smrti existují jen kusé zprávy, obvykle se uvádí, že odvážný mořeplavec byl na Molukách otráven vlastními krajany.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: