Alphons Stübel – vulkanolog jihoamerických sopek

Alphons Stübel – vulkanolog jihoamerických sopek

Po stopách velehorských sopek v Jižní Americe se vydal německý badatel A. Stübel. Zkoumání tamních sopek mu zabralo téměř deset let.

STÜBEL Alphons (* 26. 7. 1835, Lipsko, Německo, † 10. 11. 1904, Drážďany, Německo) – německý vulkanolog, badatel v oblasti And

Do Jižní Ameriky přivedly A. Stübela, který cestoval se svým přítelem Wilhelmem Reissem (1838–1908), velehorské sopky. Dříve než se vydali na objevitelské cesty za vulkány v Andách, zkoumali sopky na Kapverdských ostrovech i na Madeiře a vědecky popsali sopku Santorin (Thíra) v řeckých Kykladech.

V roce 1868 se vydali proti proudu Magdaleny do And, kde se načas rozdělili: sledovali Kordillery v oblasti řeky Cauca. A. Stübel postupoval po pravém a W. Reiss po jejím levém břehu. Společně pak od konce roku 1869 cestovali Kolumbií k hornímu toku řeky Patia a do města Pasto. Počátkem roku 1870 projeli do Ekvádoru a čtyři a půl roku prováděli vulkanologický výzkum v této zemi. V prvních dvou letech sledovali severní část Ekvádoru, ve které leží hlavní město Quito, mj. sopky Cayamba (5 796 m) a Antisana (5 704 m).

Výměna vulkanologie za archeologii

Odtud přešli roku 1872 do centrální části ekvádorských And se sopkou Cotopaxi (5 896 m), které se věnoval W. Reiss, zatímco A. Stübel cestoval do jižnější provincie Riobamba. V říjnu 1874 přicestovali oba badatelé do Guayaquilu a přeplavili se do peruánského Callaa. Věnovali se archeologii a zkoumali „pole mrtvých“ u města Ancón (severně od Limy). Později odpluli do zátoky Pacasmayo a vydali se přes Centrální Kordillery a pokračovali (1876) po řekách Mayo, Huallaga a Marañon do Amazonky a po jejím mohutném toku do přístavu Belém.

Zatímco W. Reiss se vrátil do Evropy, A. Stübel odplul do Buenos Aires. Jeho cesta přetnula jihoamerický kontinent do chilského Santiaga. Pokračoval do peruánské Tacny a bolivijské Puny, která leží v Centrálních Kordillerách. Obešel masiv šestitisícové Ilimani (6 402 m). V roce 1876 A. Stübel odcestoval z Jižní Ameriky a přes USA se vrátil do Německa.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: