Eduard Vasiljevič Toll – polární badatel

Eduard Vasiljevič Toll – polární badatel

E.V. Toll, průzkumník poloostrova Tajmyr, chtěl se svou expedicí najít tajemnou Sannikovu zemi. Tato expedice byla bohužel jeho poslední.

TOLL Eduard Vasiljevič (* 24. 3. 1858, Tallinn, Estonsko, † 1902?) – estonský cestovatel po Sibiři a v arktických končinách

Téměř století uplynulo od doby, kdy Jakov Sannikov, člen Gedenštromovy výpravy, přinesl zprávy (1810) o velké zemi ve Východosibiřském moři. Na jaře 1886 se ji vydal hledat oddíl, v jehož čele stál Eduard Toll. V uplynulém období (1885–86) putoval s polární expedicí, kterou vedl Alexandr Bunge po řece Janě a na Novosibiřské ostrovy. Výprava, kterou Toll vedl na počátku roku 1886, navštívila Velký Ljachovův ostrov, Faddějův ostrov a západní pobřeží Nové Sibiře. Toll na lyžích objel ostrov Kotělnyj a přitom na severu zaznamenal vrcholky hor, které považoval za část Sannikovovy země. V tomto názoru se utvrdil při nové cestě roku 1893, kdy prováděl geologický průzkum Sibiře a znovu navštívil ostrov Kotělnyj. V srpnu 1893 se na saních tažených soby pustil do delty Leny. Přes Czekanowského pohoří pronikl k řekám Oleňok a Anabar. Zajel zpět k Leně, ale vrátil se zpátky na západ a prozkoumal Severosibiřskou nížinu až k ústí Chatangy.

Po stopách Sannikovy země

Jako vůdce expedice Akademie věd připlul E. Toll na lodi Zarja v létě 1900 na poloostrov Tajmyr, kde přezimoval. Prozkoumal přitom rozsáhlou část Tajmyru a objevil neznámé ostrovy v Nordenskjöldově souostroví. Na podzim 1901 obeplul Čeljuskinův mys a zamířil k Bennettovu ostrovu (v De Longově souostroví), aby hledal Sannikovovu zemi. Zimu přežil na Kotělném ostrově a v červnu 1902 vyjel na saních k Vysokému mysu na Nové Sibiři a vrátil se na Bennettův ostrov. Při další cestě na Novou Sibiř na podzim 1902 beze stopy zmizel.

Ztracená expedice…

Zarja, která přes nakupený led nemohla Tolla a jeho přátele odvézt z polárních končin, se dostala do zálivu Tiksi, kde skončila svou pouť polárním oceánem. Tollovo zimoviště na Bennettově ostrově našel roku 1903 Nikifor Begičev, člen záchranné expedice, které velel poručík (později admirál známý z let občanské války) Alexandr Kolčak. Dopis, který Toll zanechal, podal svědectví o tragickém konci výpravy. Begičev se v roce 1906 usadil v severní Sibiři a věnoval se lovu kožešin. Roku 1908 podnikl výzkumnou cestu v Chatangském zálivu, obešel ostrov (později nazvaný Velký Begičevův ostrov), jenž chrání zkoumaný záliv, a dokázal, že nesouvisí s pevninou, jak se až dosud soudilo.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: