Samuel Wallis – objevitel Tahiti

Samuel Wallis – objevitel Tahiti

Dobrodruh, jehož jméno nesou ostrovy v souostroví Tonga. Jeho snem bylo, stejně jako sen mnoha dalších cestovatelů objevit Jižní kontinent.

WALLIS Samuel (* 23. 4. 1728, Fentonwood, Anglie, † 21. 1. 1795, Londýn, Anglie) anglický mořeplavec

Až do Cookových výprav nepřestávali španělští, nizozemští, francouzští a angličtí mořeplavci hledat vybájený Jižní kontinent. V srpnu 1766 vypluly z anglického Plymouthu do Pacifiku lodi Swallow (velel jí P. Carteret) a Delphin s kapitánem Samuelem Wallisem. V polovině prosince vstoupily anglické lodi do Magalhãesova průlivu, kde je nepříznivý vítr zadržel až do dubna 1767. Wallis se potom pustil na severozápad k souostroví Tuamotu a ke Společenským ostrovům (Iles de Société). 18. července 1767 přistál u břehů Tahiti v zátoce, která dostala jméno Port Royal.

Jen s obtížemi se Wallisovi podařilo přivést námořníky k tomu, aby opustili pohostinný ostrov s přístupnými obyvatelkami (Angličané se jim „odvděčili“ venerickými chorobami, které vlekli s sebou). Plavba pokračovala k atolům Uvéa (v blízkosti souostroví Tonga; část ostrovů dostala Wallisovo jméno) a ke korálovým ostrovům Rongerik a Rongelap v Marshallově souostroví. Delphin zamířil podél Nové Guineje do Batávie (dnešní Jakarty) a do Kapského města. 20. května 1768 se S. Wallis vrátil do Anglie.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: