Antonín Stecker: cesta do Afriky k jezeru Tana

Antonín Stecker: cesta do Afriky k jezeru Tana

  „Pokud se týká jezera Tana poznamenávám, že dosavadní mapy, se zřetelem na pohoří Gorgora na severu, jižní břeh a ústí řeky Abaie (Modrý Nil) jsou úplně nesprávné. Musil jsem prozkoumati dvě cesty k jezeru Tana…“ Řádky dopisu českého přírodovědce Antonína Steckera, charakterizují jeden z vrcholných okamžiků jeho cesty s německou expedicí Gerharda Rohlfse v roce 1882–83.

(* 19. 5. 1855 Kosmonosy u Mladé Boleslavi, † 15. 4. 1888 Mladá Boleslav) – český geolog

Zmařená cesta do Konga

Stecker dokončil svá studia v roce 1877 na Karlově univerzitě (patřil mezi žáky Antonína Friče) a odešel do Heidelbergu. Přihlásil se zde za člena výpravy, kterou do střední Afriky chystal G. Rohlfs. Německá expedice vyplula 15. 10. 1878 z Marseille. Její loď plula kolem Korsiky a po zastávce na Maltě (18.10.) dospěla do libyjského Tripolisu. Odtud se ve druhé polovině prosince 1878 členové expedice vydali s karavanou do osady Bír Mirha a počátkem ledna 1879 vyrazili do Wádí Dínár a do Bú Nadždzár (Bonadžeru). Odtud stoupali do oázy Džafra (17.2.). Načas se zastavili v Benghází, kde se Stecker již dříve marně pokoušel získat povolení k cestě do oázy Kufra, kterou do jeho doby zatím Evropané nenavštívili. Z Benghází Rohlfsova expedice vyšla 5. 7. 1879 a za necelý měsíc (2. 8.) dospěla na severní okraj oblasti Kufry. Po střetu s místními ozbrojenými zloději ztratila téměř všechno vybavení a její účastníci jen se štěstím vyvázli živí. Od původně zamýšlené cesty do oblasti Konga museli upustit. Zbědovaní cestovatelé se vrátili 25. 10. do Benghází.

Výprava do Etiopie

Stecker se od Afriky příliš nevzdaloval a neustále sledoval přípravy nové Rohlfsovy expedice. V srpnu 1880 odcestoval do Káhiry a v Egyptě se připojil k nové výpravě směřující tentokrát do Etiopie. Lodí se přes Suez, Džiddu a Suákin dopravili do přístavu Masawa v dnešní Eritreji (17. 11. 1880). Německá expedice měla především diplomatické cíle, které měly sloužit zájmům Bismarckovy politiky. V Masawě vyčkávala na příjezd etiopského císaře Johannese IV. do některého z blízkých měst. V lednu 1881 se vydali do Adwy a ve městě Debra Tabor dostihli (12. 2.) císaře, který velitele výpravy několikrát přijal ke slyšení. Nemocný Stecker se na chvíli zdržel a k jezeru Tana dorazil později. Věnoval se mapování jeho pobřeží a hydrologickému průzkumu. Koncem června 1881 se s malým doprovodem vydal do jižnějších oblastí Etiopie k jezeru Ašangi. Válka, kterou na území Oromů vedl budoucí císař Menelik, zastavila Steckerův postup do dalších provincií, které Evropané tehdy ještě neznali. Rozhodl se pro návrat a v dubnu 1883 se vydal přes Gondar, Aksum a Adwu do Masawy, kam dospěl 15. 7. 1883.

Zpátky v Česku

Přes potíže ze strany berlínské Africké společnosti se Steckerovi podařilo vrátit do Čech a 25. 10. 1883 ho slavnostně uvítali v Mladé Boleslavi. S cestovatelskými zážitky a výsledky svých cest seznamoval širší veřejnost především přednáškami. Svými kresbami a akvarely dokázal zachytit africký kolorit. Své poznatky však nestačil soustředit do rozsáhlejšího cestopisného či vědeckého díla. Plány na novou cestu do nitra Afriky přerušila jeho předčasná smrt.

Dlouhý J.: Zapomenutý český cestovatel. Praha 1946

Encyklopedii českých cestovatelů vydalo nakladatelství Libri

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: