FOTOREPORTÁŽ PETRA JURAČKY: fotografické putování po krásných a unikátních místech celého světa

FOTOREPORTÁŽ PETRA JURAČKY: fotografické putování po krásných a unikátních místech celého světa

Přírodovědec a fotograf mikrosvěta, popularizátor vědy, létá s dronem v extrémních výškách a na svém kontě má také několik krátkých přírodovědných filmů, z nichž hned ten první zvítězil v soutěži NF Neuron o nejlepší popularizační video.

I to Petra dovedlo k tomu, že má v současné době vlastní popularizační pořad v televizi (TV Nova, Víkend). Je pro něj typický velmi spontánní, místy až živelný projev, který Vás společně s jedinečnými fotkami a videjí jistě vtáhne do děje.

Jak on vidí svět? Bohatý říběh částečně vypráví tyto fotografie a částečně se o něm více dozvíte na Petrově přednášce na festivalu Obzory.

Pákistán: Dvanáctá nejvyšší hora Broad Peak (8051) pod nočním nebem je jednou z Petrových nejoblíbenějších fotek. Pořídil ji totiž během horolezecké expedice na K2, kam jako fotograf a filmař doprovázel Kláru Kolouchovou, první rodilou Češku, která kdy stanula na Mt. Everestu.

Česká republika: Petr procestoval nejen se svými drony šest kontinentů. Podzim je podle něj ale prý nejlepší fotografovat vždy u nás, alespoň jej to v naší zemi nejvíce baví. Český podzim je totiž krásně barevný!

Tanzanie: Hned po návratu z K2 se Petr ujal role fotografa mezinárodní expedice na poznání jednodušší vrchol, Kilimandžáro. Zajímavostí tohoto snímku je, že velmi podobný záběr, pořízený dokonce za značně podobných podmínek, naleznete také v knize Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky “S československou vlajkou na Kilimandžáro”, pořízen byl však o více jak půl století dříve, a to 28. ledna 1948.

Ekvádor: Jedno z posledních dobrodružství zavedlo Petra na úplně opačný kout světa, a to mezi amazonské indiány. Jako filmař měl to štěstí cestovat po boku známého režiséra dokumentárních filmů a spisovatele Petra Horkého.

Polsko: Petr Horký je autorem několika velmi známých knih, z nichž některé napsal společně s Miroslavem Náplavou, kterého zas Petr doprovodil jako fotograf při zimním přeletu naší nejvyšší hory Sněžky horkovzdušným balonem, anebo s partou Srdcařů do jihoafrického Lesotha.

Austrálie: Člověk nemusí mít zrovna doktorát z geografie, aby hned poznal, na kterém místě pořídil Petr tento snímek během popíjení ranní kávy. Loď, která je na snímku tušit, však není jen tak leda jaká. Jedná se o slavnou Pangeu, tedy plachetnici, s níž slavný polárník Mike Horn obeplul zeměkouli a nyní je na své dvouleté cestě z jižního na severní pól. Že Majka neznáte? Ale znáte! To je ten elegantní pán se strništěm z černobílé reklamy na Metaxu.

Česká republika: Ostatně, ani v zimě to prý není v naší vlasti k zahození. Řeka Tichá Orlice teče jen kousek od Petrova bydliště v Pardubicích a patří mezi jeh ofotografické objekty čím dál tím častěji.

Rusko: A kde že se v Petrovi objevila jeho cestovatelská vášeň? Možná za to jeho rodné Holice, které se staly rodištěm věhlasnému cestovateli Dr. Emilovi Holubovi, známému zejména díky jeho průlomovým africkým cestám. Poprvé se Petr vydal mimo evropský kontinent do Mexika, avšak za svou první opravdovou expedici považuje Bajkal, kam zamířil společně se třemi přáteli a dvěma nafukovacími kajaky.

Mongolsko: Od toho momentu již nebylo možné touhu po cestování zastavit, a hned následujícího roku se vydal za koňmi převalského do Mongolska, tehdy jako fotograf Zoo Praha.

Česká republika: Tedy, když už jsme u těch český řek… tou nejkrásnější naší řekou je podle Petra Kamenice, tvořící poslední přítok Labe na našem území, jen kousek od hranic s Německem. Souhlasíte?

Grónsko: A hned další rok na to na svérázný trek k největšímu ledovci světa.

Švýcarsko: Vzhledem k tomu, že Petr není profesionálním cestovatelem a že má doma malé děti, rozhodl se po všech těch dalekých cestách poznávat v letošním roce zejména evropský kontinent. A tak se poprvé vypravil do Julských Alp, ze kterých se vrátil naprosto unešen. Divíte se?

Česká republika: Dobře a české řeky již úplně naposledy. Ta na tomto snímku je slavná Punkva, kterou jistě znáte znávštěvy Moravského krasu, kam se Petr vydávávelmi často. Zde na snímku stojí Petr na břehu Punkvy jen pár stovek metrů od místa, kde se Punkva vlévá do Macochy. Dobře si toto místo zapamtujte – jedná se totiž o náš největší jeskynní systém, Amatérskou jeskyni.

Irsko: Vůbec poprvé vzal s sebou na fotografickou výpravu také svou rodinu. Přijal totiž pozvání vynikajícího světového fotografa George Karbuse k návštěvě a načerpání inspirace na patrně nejromantičtějším evropském pobřeží vůbec. Květnovým Irskem také končí Petrova kniha “Ze života fotografa”, kterou psal posledních sedm let.

Japonsko: A Petrova zatím poslední cesta? Je to sotva pár dní, co se vrátil zpátky z Tokia. A jak sám říká: “Je to první země, která mě dostala do kolen!” Ostatně, o tom se dozvíte už sami na přednášce.

SETKEJTE SE S PETREM JURAČKOU NA PŘEDNÁŠCE V RÁMCI

FESTIVALU OBZORY 10.-11.11.2018, NEJVĚTŠÍHO CESTOVATELSKO-OUTDOOROVÉHO FESTIVALU V ČR

Během dvou dnů se podíváme do všech koutů světa. Milovníci kultury a památek nakouknou do Íránu, Malajsie, Bali, Thajska a Ladakhu. Aktivní cestovatelé se podívají do Peru, Antarktidy, Gruzie, Německa, Švýcarska, Balkánu a Skandinávie. S fotografem Pavlem Svobodou pak projedeme Nepál a Vaškem Šilhou Namibii. Seznámíme vás se známými cestovateli a fotografy. Lucka Radová nám poví, jak se cestovalo přes Jižní Ameriku v ťukťuku, Petr Juračka se podělí o humorné příhody ze života fotografa, Matěj Balga s vámi na kole objede celý svět a známá meteoroložka a moderátorka, Alena Zárybnická, vám dá konkrétní tipy na nejlepší alpské cyklostezky.

Cestovatelská univerzita pro vás

A protože cestování je velká dřina, je potřeba se vzdělat v mnoha ohledech. K tomu vám poslouží diskuse s Katkou Petríkovou o cestování po Jihovýchodní Asii pro začátečníky nebo seminář o reálných rizikách na cestě s Davidem Gladišem, v neděli pak CESTOVATELSKÁ UNIVERZITA s pečlivě vybranými semináři o zdraví, fotografování mobilem, cestování nalehko, couchsurfingu a digitálním nomádství. Známá blogerka, Veronika Šubrtová, vám odhalí tajemství, jak se živit cestovatelským blogem 🙂

Děti nenechávejte doma! Festival MINI OBZORY

Zatímco pro ty malé je opět připraveno hlídání, na školáky čeká první dětský víkendový cestovatelsko – outdoorový festival MINI OBZORY. Mimo jiné se dozví o životě dětí v Africe a zvířátek na safari, ochutnají Arábii všemi smysly, zatančí si a zabubnují a něco pěkného spolu s dospělými vytvoří.

Přijďte si rozšířit své obzory! Je to jediný víkend, kdy stojí za to zůstat v Praze!

www. festivalobzory.cz

Festival OBZORY 11.-12.11.2018 zve aktivní cestovatele na 80 přednášek, workshopů i filmů a víkend plný zajímavých lidí. Patříš mezi ně?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: