ROZHOVOR: Většina klientů hodně cestuje a domluví se, důvodů proč využít služeb poradce je totiž více

ROZHOVOR: Většina klientů hodně cestuje a domluví se, důvodů proč využít služeb poradce je totiž více

Omar Jamaein má své sny, vystudoval mezinárodní vztahy a dlouhé roky pracoval v „klasickém“ cestovní průmyslu, kde pomáhal turistům, když se dostali do potíží. Dnes jim pomáhat cestovat bez nich.

Omar kromě češtiny mluví anglicky, německy i italsky, domluví se také arabsky a tak před dvěma lety založil TravelPlanner.cz jako službu pro individuální cestovatele. Jednoduše řečeno pro lidi, kteří s klasickou cestovní kanceláří jet nechtějí, ale nemají čas, prostředky nebo zkušenosti, aby si cestu zvládli připravit sami. Služba se ujala a klientů přibývá, v čem ale vězí?

Cestovní poradce, to je trochu nejasný pojem, co si pod ním máme představit?

Dají se použít i jiné termíny jako travel konzultant nebo dokonce travel designer. Obecně je to někdo, kdo klientům pomáhá s cestováním a to v různých směrech. Od jednoduchých doporučení třeba kdy je nejlepší se vydat do konkrétní oblasti, co si vzít s sebou, jaká tam jsou kulturní specifika, až po komplexní naplánování a příprava celé cesty včetně všech služeb od ubytování po průvodce.

Chápu to tedy správně tak, že Vás je možné kontaktovat i v případě, že potřebuji jenom dílčí radu ohledně nějaké cesty, nejenom naplánovat cestu celou?

Ano přesně tak, obrací se na mě i klienti s žádostmi o dílčí rady. Ale více žádané jsou komplexní služby, to znamená naplánování celé cesty od A do Z.

Máte nějaké již „prefabrikované“ cesty, které si zákazník upraví podle svého, nebo je vše vytvářené na jeho přesném zadání?

Mám na svých stránkách destinace a u nich inspirativní itinerář, který vychází z toho, co považuji v dané zemi za nejzajímavější k návštěvě. Z něj většinou při plánování cest vycházím, protože sami zájemci z něj vyjít chtějí. I tak je ale každá cesta originál a detailní plán se zrodí až po přesném zadání, když si s klienty sednu a ujasním si s nimi, jaký typ cestovatelů jsou a jestli se chtějí zaměřit víc na přírodu, památky, poznávání místních zvyků a kultury, nebo nějaký rozumný mix všeho. Takže nemám prefabrikované cesty, ale spíše návrhy, které slouží jako inspirace pro pozdější detailní plán.

Jsem relativně schopný třicátník mluvící slušně anglicky, proč bych se měl najmout Vaše služby?

Nerad bych, aby to působilo tak, že moje služby jsou pouze pro nezkušené cestovatele, kteří se nedomluví anglicky. Většina mých klientů cestuje hodně a domluví se slušně. Důvodů, proč si objednají moje služby, může být víc. Jedním je třeba nedostatek času. Každý, kdo si někdy nějakou cestu plánoval, ví, jak to může být náročné, zvlášť pokud se jedná o logisticky složitější itinerář. Nebo se na mě obrátí, protože mám s danou destinací osobní zkušenosti a kontakty a můžu tak zaručit, že všechno opravdu klapne. Takže to nesouvisí se schopností nebo jazykovou vybaveností.

Pokud ale pro někoho není komfortní představa si jenom koupit letenky a maximálně zamluvit ubytování na první noc a vyrazit, tak už potřebuje plánovat a domlouvat podrobnosti a při tom všem na nic nezapomenout a to může svěřit někomu, kdo se tomu věnuje profesionálně a denně. Také jsem schopný uvařit si dobrou večeři sám, ale to mi nebrání si tu a tam zajít do restaurace a zaplatit, abych se skvěle najedl a nemusel řešit nákup, vaření, prostírání, úklid atd.

Kde končí Vaše služby? Jste k dispozici i během cesty samotné? Myslím v případě, komplikací, problémů nebo něčeho podobného?

Ano, jsem samozřejmě k dispozici i během cesty jak na mailu, tak na telefonu a v případě komplikací pomohu s řešením situace.

Preferujete některé destinace? Respektive, která místa jsou z Vašeho pohledu pro plánované cestování ideální?

Já si nemyslím, že jsou destinace, které je lepší plánovat a které je lepší neplánovat. Spíše záleží na osobním založení toho konkrétního cestovatele. Jsou tací, kteří si cestování užijí nejlíp tak, že se někam vypraví prostě na blint a nic dopředu neřeší. Ti si samozřejmě služby cestovního poradce nejspíš neobjednají nebo se na něj obrátí jen s žádostí o nějakou dílčí radu. Ale pak jsou lidé, a většinou to přijde s určitým věkem, pro které je dovolená vzácná, musí si jí předem nahlásit, naplánovat a chtějí ten volný čas využít co nejefektivněji a svojí cestu si maximálně užít a nechtějí se třeba někde zaseknout na 2 dny, protože zrovna nejede žádný autobus. A je jedno, jestli je to dovolená třeba v Chorvatsku nebo v Íránu. Nejvíc ale samozřejmě preferuji destinace, které mám na svých stránkách, protože s nimi mám největší osobní zkušenosti.

Jakou nejnetradičnější cestu jste doposud plánoval?

Nejnetradičnější ne z hlediska destinace nebo programu, pro mě byla nedávná cesta mých klientů do Jordánska a Izraele. Zvláštní pro mě byla tím, že jsem za nimi na poslední 4 dny přiletěl a dělal jim doprovod – řidiče a průvodce po severním Izraeli a Golanských výšinách. Byla to pro mě průvodcovská premiéra a rozšířil jsem tím služby, které mohu nabízet. Byla to fajn zkušenost a moc mě to bavilo.

Existuje některá země, místo nebo památka, za kterou jste ještě žádné turisty nevyslal, ale vy osobně byste si to přál?

Přes Vánoce a Silvestra jsem cestoval 2 týdny po Alžírsku, což je země, která je prakticky úplně bez turistů a přitom má ohromné množství památek, krásnou přírodu a neuvěřitelně milé a pohostinné obyvatele. Každý den jsme se setkávali s udivenou a nadšenou reakcí místních nad tím, že jsme přijeli do Alžírska ne obchodně, ale protože jsme chtěli jejich zemi poznat. Každému cestovateli, který má rád autentické místa, bych Alžírsko na sto procent doporučil a doufám, že že tam budu moct vyslat i klienty.

Pokud se teď trochu stočíme k financím a já si vezmu například třítýdenní cestu po Mexiku. O kolik levněji může vyjít cesta (řekněme klasická poznávačka) s vaší asistencí oproti tradiční cestovce? Respektive je to, z větší části, o penězích nebo jde o něco jiného?

První problém, na který narazíte, bude ten, že jen velmi málo českých cestovek nabízí třítýdenní poznávací zájezdy do Mexika, většina se bude pohybovat kolem dvou týdnů. Takže jste omezeni už tím, že si musíte vybrat konkrétní termín z omezené nabídky takhle dlouhých zájezdů.

Pak máte samozřejmě daný program bez možnosti úprav a fakt, že budete cestovat v menší nebo větší skupině. Pokud ale tohle všechno akceptujete a vyberete si z nabídky, zaplatíte za takový zájezd cca 70 – 80 tisíc, najdou se asi o něco levnější, ale i dražší zájezdy (v ceně bude letenka, ubytování v turistických hotelích, transporty po Mexiku, průvodce a nejspíš snídaně). Když udělám kalkulaci na podobnou individuální cestu i s mými službami, dostanu se na cca 50 000 – 60 000 Kč na osobu. Samozřejmě pak záleží na konkrétních požadavcích a nárocích klienta a cestu můžeme připravit od low cost po luxus. Navíc má cestovatel vždy úplný přehled o tom, kolik ho jednotlivé služby budou stát a vše jde upravovat na míru. Není to jako u zájezdu, kde nevíte, kolik z ceny tvoří letenka, kolik ubytování, průvodce atd.

Pro někoho je samozřejmě organizovaný poznávací zájezd, kdy je od rána do večera pod dohledem českého průvodce komfortnější, cítí se bezpečněji a jistěji a to nemyslím nijak špatně. Takový turista si zvolí koupi zájezdu. Ti co mají radši svobodu a individuální přístup a ještě chtějí případně ušetřit, tak mají alternativu v podobě cestovního poradenství.

Je možné se s Vámi někde setkat? Na nějakém festivalu, konferenci nebo výstavě?

Půjdu se podívat na Slow Travel Fest, takže tam bude možné mě potkat. Další případné akce budu oznamovat na facebookových stránkách Travel Planner.

Jelikož i Vy sám rád cestujete, kam se nyní chystáte?

Protože očekávám rodinu, tak v nejbližší době nějaké delší exotické cesty neplánuju. Teď se chystáme jen do Holandska. Jakmile to ale půjde tak bych chtěl procestovat Vietnam a pak se vypravit do Latinské Ameriky, kde jsem ještě nebyl.

Pokud vás tento systém plánování dovolené zaujal, navštivte web www.travelplanner.cz. Krom možnosti dovolené na míru zde najdete i spoustu inspirace, jako například návštěvu Černobylu, Alpy na motorkách, návštěvu Jordánska nebo poznávání Kuby.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: