ROZHOVOR: Většina digitálních nomádů nejsou bohémové, jsou to odhodlaně pracující lidé, říká Jarek Mikeš, organizátor Festivalu digitálních nomádů

ROZHOVOR: Většina digitálních nomádů nejsou bohémové, jsou to odhodlaně pracující lidé, říká Jarek Mikeš, organizátor Festivalu digitálních nomádů

Jarek Mikeš cestuje po celé planětě, vlastní několik firem a letos pořádá první Festival digitálních nomádů. Na co se můžete těšit?

Digitální nomád už je poměrně známý pojem. Máte odhad, kolik lidí v ČR žije tímto kočovným pracovním životem?

Ano, poslední roky se digitální nomádství velmi popularizovalo. Přesný počet se dá odhadovat velmi těžko, protože definicí digitálního nomádství je hned několik. Pro někoho je digitální nomádství spojeno zejména s cestováním do exotických zemích, pro jiné tím může být i práce na volné noze doma na Vysočině.

V jakých profesích se nejčastěji pohybují?

Ze začátku se jednalo převážně o profese, kde bylo možné pracovat na dálku. Tedy většinou programátoři, grafici, markeťáci, překladatelé nebo různé profese spojené s konzultační činností či poradenstvím. Mám velkou radost z toho, že se to mění a mezi digitálními nomády najdete třeba učitele jógy, fitness trenéry, právníky, účetní, kuchaře a řadu profesí, u kterých byste tento způsob života netipovali.

Jsou digitální nomádi i mezi klasickými zaměstnanci? Mění se přístup firem k volnějšímu pracovnímu režimu?

Určitě jsou napříč společenskou sférou. Medializace tomu velmi napomáhá, stejně tak i síla sociálních sítí. Mladí lidé se k tomuto životnímu stylu uchylují již během studií a často si nesou tyto návyky i později do svých povolání.

Digitální nomádství si mnozí představují jako jakýsi bohémský způsob života s občasnými přivýdělky, právě na ono cestování a životní potřeby. Tak to ale ve skutečnosti není. Většinou o skutečných digitálních nomádech nevíte z jejich blogů, kde píší, že jsou digitálními nomády, ale spíše v pozadí velmi těžce a odhodlaně pracují. Někteří jsou na volné noze, jiní chodí na plný úvazek do práce a pravidelně během roku prostě odcestují nebo pracují na dálku pro své zaměstnavatele.

Legislativně je to problém, protože ne každá firma může dlouhodobě vyslat své zaměstnance mimo pevné místo výkonu práce. Pro zaměstnavatele, kteří se k tomu odhodlají, se výrazně zvyšují mzdové náklady. Z tohoto důvodu to ještě není tolik obvyklé.

Tento problém si ale zákonodárci postupně začínají uvědomovat a připravuje se novela zákoníku práce, která má upravit režim práce z domu. To umožní firmám, aby jejich zaměstnanci fyzicky mohli zůstat ve svých domovech a přesto mít plnohodnotnou pracovní docházku. Kdy ale dojde k těmto změnám v praxi je ve hvězdách.

Působí v ČR třeba nějaké firmy pověstné svým volným přístupem k zaměstnancům?

Já osobně ve svých firmách dávám co nejvíce volnosti každému zaměstnanci i externímu pracovníkovi. Myslím, že to jde, jen se musí najít správný balanc u konkrétních oborů. Zatím to není možné u všech a fyzická přítomnost v třeba v kanceláři je někdy nezbytná.

Nicméně často marketingové agentury nebo IT společnosti vycházejí vstříc svým zaměstnancům. Zejména v IT oblasti, kde je obrovský nedostatek IT pracovníků, jako například programátorů, front-end vývojářů, grafiků. U těchto profesí firmy s velkou radostí spolupracují i třeba formou příležitostných zakázek na živnostenský list.

Většina digitálních nomádů je ale spíše na volné noze. Co české úřady? Jsou vstřícné k takovým lidem?

Pokud se ale budeme bavit o digitálních nomádech, co podnikají na živnostenský list a to jak ve formě OSVČ, tedy na volné noze a i jako majitelé společností s ručeným omezeným, tak úřady pojem digitální nomádství neznají. Pro ně to je obyčejná fyzická nebo právnická osoba podnikající na území České republiky. Myslím, že naprostá většina lidí co jim je blízký životní styl digitálního nomádství, odvádějí daně v České republice. Účetně a daňově jsou tedy nerozeznatelní od jiných osob.

Vy sám jste digitální nomád? Jak Vaše práce probíhá?

Přímo jako digitální nomád se neprohlašuji. Dá se ale říci, že splňuji většinu definic digitálního nomádství. Tedy pravidelně cestuji po celé planetě, trávím tam vždy nějaký čas a na dálku řídím své podnikání. Mám projetou celou Evropu, většinu Asie. Zatím se tedy úspěšně (záměrně) vyhýbám Spojeným státům a Indii. Tyto země mi nejsou moc blízké, maximálně mne zde láká snad jen příroda.

Co se týče práce. Momentálně jsem v situaci, kdy mám souběžně několik firem a projektů, společně s pár start-upy. Díky tomu mám o práci postaráno. Mám technologickou firmu digimadi people s.r.o. (digimadi.cz), ale mám třeba i marketingovou agenturu stormedia agency s.r.o. nebo různé on-line projekty jako například TicketPAY.cz, Poptávkomat.cz aj.

Náplň práce je většinou konzultace s partnery, spolupracovníky a jednotlivých cílech. Často také testování a analyzování výsledků. A když je potřeba dělám grafiku, programuji nebo zpracovávám nějaký marketingový report pro klienty.

Jak vznikl nápad na festival pro digitální nomády?

Jednoduše mi taková událost v Česku – v Brně chyběla. Je řada marketingových konferencí, přednášek na téma digitálních nomádství, řada kurzů nebo si můžete zajít na pivo (či čaj) s digitálním nomádem co se vrátil z cest a o svých zážitcích prezentuje. Nicméně pořád chybí to koření, které je za tím. Jak to lidé, kteří byli doslova uchváceni tímto životním stylem dělají. Jak vychází s financemi. A co když mají rodiny, půjčky, hypotéky? Jak dokáží cestovat, případně nechodit do práce a přesto dosáhnout určité životní svobody.

Proto jsem chtěl udělat nějakou událost, kde se dozvíte nejen zkušenosti z cestování, ale také konkrétní příklady jak si tento životní styl zajistit. Jaké je to tajemství příjmů a jaké existují varianty. Jsem velice rád, že jsme mohli částečně navázat na slovenskou verzi festivalu, která proběhla u našich sousedů.

Co mohou hosté od programu očekávat?

Doufám, že uvolněnou a skvělou atmosféru podobně naladěných lidí. Až v druhém pořadí je potom celodenní program věnovaný nejen cestování ale i marketingu digitálního nomádství, sociálním sítím, tvorbě vlastních projektů a řady dalších skvělých témat.

Navíc zkoušíme takovou novinku a to je v průběhu celodenního eventu dělat pár velmi úzce zaměřených workshopů. Samozřejmě v ceně vstupného. Tyto workshopy budou pro 5-10 lidí a budou rozebírat jednotlivá témata více do hloubky.

Jaké zajímavé osobnosti se představí?

Myslím, že každý řečník je osobnost v tom co dělá. Určitě budou zajímavé všechny prezentace. Z těch známějších mohu zmínit třeba Adama Marčana z naučmese.cz, kde rozhovor s ním můžete shlédnout třeba i v DVTV. Určitě bude zajímavé si poslechnout Davida Koláře z Business Animals, který se podělí o know-how jak obchodovat na dálku, sám žil nějakou dobu na Bali.

Témata a přednášející jsme se snažili uspořádat tak, aby to naplňovalo zmíněný koncept a vzájemně se doplňovaly. Každý z řečníků proto vždy nějak vyniká v tom daném oboru a navíc opravdu žijí životním stylem digitálního nomádství.

Máte nějakou radu pro všechny, kdo by chtěli vést podobný život?

Ta rada je asi jednoduchá. Začít. Vytvořte si koncept, co vás bude živit, vymyslete si projekt, start-up a nebo zformulujte svoji profesní dovednost do něčeho „na dálku“ uchopitelného a jděte za svým prvním zákazníkem. Až budete mít dva, tři a později deset a více zákazníků, budete namotivováni ještě více a pak už to půjde celé mnohem lépe. Hlavně vydržte a nevzdávejte se při prvním zakopnutí, nebo když věci nepůjdou podle plánu. Dostat se do toho trvá i roky.

Co tě na Festivalu digitálních nomádů čeká? On-line podnikání, travel & life hacking, workshopy… Jedinečná akce pro digitální nomády míří poprvé ze Slovenska do České republiky. Na akci se potkáš se zkušenými nomády, kteří nám sdělí své praktické zkušenosti, příběhy a tipy. Poznáš spoustu zajímavých lidí, které možná brzdí v nastartovaní svého snu stejné důvody, které brzdí tebe. Jsi nadšený pro online podnikání, ale nevíš, kde začít? Potřebuješ prokonzultovat svůj plán s někým zkušenějším? Bojíš se něčeho? Festival ti nabídne přednášky, praktické workshopy a v neposlední řadě i neformální networking, které ti pomohou překonat počáteční strach, abys mohl začít pracovat na své volnosti a nezávislosti! Více na www.festivalnomadu.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: