PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Každá země Jižní Ameriky má své vlastní kouzlo, říká cestovatel Martin Mykiska

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Každá země Jižní Ameriky má své vlastní kouzlo, říká cestovatel Martin Mykiska

Martin Mykiska jezdí do Jižní Ameriky už přes 20 let a dohromady tam strávil 3 a půl roku života. Nyní dělá průvodce pro cestovní kancelář CK doJizniAmeriky.cz a ukazuje dalším cestovatelům ta nejzajímavější místa.

Martine, ty už dlouhé roky jezdíš do Jižní Ameriky. Čím se liší od jiných kontinentů?

Jižní Ameriku bych definoval tak, že je oproti jiným kontinentům taková nějak bezvadně uvolněná, milá, a zároveň nám blízká. V Asi také z lidí cítíme uvolněnost, ale jsme tam cizinci, vždy budeme. S Jižní Amerikou se dá bezvadně sžít, zdomácnět tam.

Kterou zemi sis vlastně nejvíce oblíbil a doporučil bys ji i dalším cestovatelům?

Už se mi moc nechce vyzdvihovat jednu zemi, dřív jsem to dělal. Ale každá má pro mě nějaké své kouzlo, lehce jiné od ostatních, nějakou svou atmosféru, kvůli které se vždy těším právě do té konkrétní jihoamerické země, do které jsem zrovna na cestě. Moc zajímavá je Bolívie, stále je tam co objevovat v kulisách společnosti, která má silnou identitu. Peruánci třeba takovou identitu nemají, jsou už rozvinutější, v civilizaci se identita ztrácí. Velmi sví jsou také třeba Chilani, tam je to asi dáno nejvíc polohou – žijí v rámci Jižní Ameriky v největší izolaci, za těmi svými Andami  a pouštěmi. Argentinci nebo Brazilci – každá tato země je svá jinak a po svém. Už dlouho jsem nebyl v Ekvádoru a Kolumbii, abych je mohl nějak definovat. A Venezuela, ta má teď asi jiné problémy, než budovat svou identitu.

Sám máš hodně rád hory. Která jihoamerická destinace je pro milovníky hor nejzajímavější?

Jižní Amerikou prochází od severu k jihu nejdelší pohoří světa, jihoamerické Andy, jsou dlouhé nějakých 7000 km. Takže si tam milovníci hor přijdou na své na mnoha místech. Navíc Andy se táhnou od severu k jihu, takže jsou nesmírně různorodé. Přestože to je jedno jednolité horské pásmo, jako by to byla celá řada různých pohoří. A o každé části by se daly psát dlouhé texty.

Kolumbie, Ekvádor, to jsou krásně zelené hory, v severním Peru najdeme zaledněné vrcholy, v jižním Peru a Bolívii zase vysokohorské planiny Altiplana, Argentina a střední Chile tam jsou hory barevné, více na jihu opět zelené s mnoha krásnými sopkami, v Patagonii jsou hory jakoby rozervané tamními vichry.  Za jedny z nejzajímavějších části považuji oblasti centrálních And, tam, kde padají ze svých výšin východním směrem do Amazonské nížiny. Typickou ukázkou tohoto prostředí je třeba Machu Picchu.

A jaká místa bys doporučil těm, kteří chtějí spíše za džunglí a domorodci?

Do džungle se lze dostat na mnoha místech organizovaně, je to nejpohodlnější a také nejjistější. Objevovat pralesy na vlastní pěst, to už je o tom tam někde žít, třeba pár měsíců. A jak poznávat domorodce? Tak to můžete jedině zůstat tam nějakou dobu žít. S organizovaným jungle-tripem je možné domorodce pouze vidět. Ale ne poznat.

Některé země Jižní Ameriky jsou ještě stále poměrně neobjevené. Mám na mysli destinace, jako je Kolumbie či Venezuela. Jsou turisticky atraktivní?

Venezuela myslím byla před současnou ekonomicko-společenskou krizi celkem objevena, ale teď se tam asi moc jezdit nedá, kriminalita bude podle všeho velmi vysoká. Ovšem Kolumbie je pravý opak – tam teď určitě doporučuji jezdit, mnohaletá občanská válka skončila, země je relativně bezpečná a lidé berou turisty zatím spíše jako vzácnost a váží si jich jako lidí. Nikoliv jako chodících peněženek…

Naopak třeba Peru už začíná být spíše přeplněné turisty. Nebo je to jen můj dojem?

Jo, Peru to je jiný příběh. Turistů je tam opravdu hodně, ovšem Peru má co nabídnout a také se to již naučilo prodávat – tím myslím, že se zlepšily služby, hygiena, všechno. A díky specifickému podnikatelskému prostředí, volnému trhu a vysoké konkurenci se ceny stále drží na rozumné úrovni. Tedy výjimky potvrdí pravidlo – ale v průměru lze cestovat za rozumné peníze.

Jižní Amerika je stále spojována s velkými předsudky ohledně bezpečnosti. Stala se ti tu někdy nějaká velká nepříjemnost?

Ano, kdysi mě ve Venezuele obrali o několik set dolarů, pouliční směnárníci prohlíželi ty mé, zda nejsou padělané, a pak mi je vrátili, že jsou. A byly. Jenže oni je ve chvilce nepozornosti vyměnili za své padělané.

Vyhnul by ses vyloženě nějakým místům?

Nevyhnul. Snad leda výrobnám kokainové pasty a kokainu. Tam opravdu neznámého člověka neradi vidí. A prý ho neradi pak vidí odcházet živého.

Jak je to v jednotlivých zemích s cenami? Která země je pro nás finančně nejdostupnější a která naopak ne?

Levné jsou Bolívie a Peru, Chile je dražší a chilská Patagonie extrémně drahá, Argentina je dražší nebo levnější, podle aktuální úrovně krize tamní ekonomiky, to samé v Brazílii… Teď zrovna jsem se vrátil z Ria, oproti cenám před několika lety se mi to tam nezdálo extrémně drahé, jak jsem podvědomě očekával.

Jaké zájezdy aktuálně „průvodcuješ“ pro CK doJizniAmeriky.cz?

Nejčastěji jezdím do Peru, Bolívie a do Patagonie na jihu kontinentu. Ve všech těchto oblastech děláme jak klasické cesty po tamních highlightech, tak cesty do méně známých, zatím ještě tolik neobjevených lokalit. Záleží na konkrétní domluvě.

Martin Mykiska je český cestovatel a spisovatel. Vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT, v letech 1991 až 1992 strávil rok v Antarktidě, následně následně odjel do Jižní Ameriky a procestoval řadu jihoamerických zemí (Argentinu, Chile, Bolívii, Peru, Brazílii, Kolumbii a Venezuelu). Na ceste strávil pět měsíců, které byly námětem pro jeho knihu Pěšky stopem lodí Jižní Amerikou. Později se do Jižní Ameriky opakovaně vracel, ale cestoval také po Severní Americe a Asii (Afghánistán, Pákistán, atd). Roku 2003 strávil pět měsíců se svou manželkou a dětmi v Ladaku (severni Indie), kde jako dobrovolník vyučoval angličtinu. Následujícího roku se sem vrátil, aby přešel po zamrzlé řece z Ladaku do Zanskaru. Tato extrémní cesta v mrazech až mínus čtyřicet stupňů Celsia je dlouhá přibližně 100 kilometrů (viz kniha Po zamrzlé řece do nitra Himálaje). Rovněž mnoho let přispívá do cestovatelského televizního pořadu Objektiv, pořádá besedy pro veřejnost i školy a nyní dělá například průvodce pro CK doJizniAmeriky.cz.

CK dojizniameriky.cz

doJizniAmeriky.cz je cestovní kancelář specializující se výhradně na Jižní Ameriku. Poznávají ji v malých skupinkách (obvykle 8 spolucestujících) a se špičkovými průvodci, znalci místního prostředí. Pro zájemce připravují i cesty na míru. Kladou důraz na hlubší poznání navštívené destinace a místních a na zodpovědné cestování.Jezdí do celé Jižní Ameriky, nejčastěji do Peru, Kolumbie, Ekvádoru a na Galapágy a do Patagonie. Zakladatel CK Honza Brotánek cestoval po Jižní Americe více než 3 roky. Aktuálně žije mezi Kolumbií a ČR.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí