PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: V Mongolsku ucítíte tu pravou svobodu a poznáte hrdost místních obyvatel

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: V Mongolsku ucítíte tu pravou svobodu a poznáte hrdost místních obyvatel

Hledáte netradiční destinaci a máte rádi přírodu? Vydejte se do Mongolska. Tato země ještě nepatří mezi tak oblíbené turistické cíle, takže se můžete těšit na opravdový klid a užít si pocit svobody. Kam se v Mongolsku vydat a proč tam vůbec jet? Dozvíte se v rozhovoru s Petrem Procházkou!

Čím vás Mongolsko nadchlo tak, že jste dostal chuť jej ukazovat i dalším lidem a založil cestovní kancelář specializovanou na tuto zemi?

Mongolsko jsem poprvé navštívil před necelými třiceti lety, a to v době, kdy tato zem byla naprosto nezničená, s nádhernou přírodou a nedotknutá globalizací. I v dnešní době pořád Mongolsko nabízí nádhernou panenskou přírodu, protože v této obrovské zemi je minimum obyvatel (2,6 mil.) a i rozvoj civilizace a industrializace pokračuje velmi pomalu. Z těchto důvodů je tato zem mimořádnou příležitostí pro milovníky přírody, dobrodružství a nevšedních zážitků. K tomu však je nutné vyzdvihnout ještě to nejpodstatnější, proč si tuto zemi téměř každý zamiluje – a to je svoboda!

V málo které zemi na světě, která má právě tak nádhernou přírodu, se člověk cítí svobodně, neomezují ho žádné zákazy, kontroly a omezení, tak jako v ostatním světě. Je nutné se ještě zmínit o poslední důležité informaci – je to země s bohatou kulturní tradicí, a ač byl Čingischán nekompromisní dobyvatel, přispěl výrazně k poznání Asie a obchodní i kulturní výměně v celém tehdejším světě. V každém, i v tom posledním mongolském kočovníkovi, zůstala trocha Čingischánovy hrdosti.

Co hlavně může turistům Mongolsko nabídnout?

Mimo divokou přírodu a tajemné, hrdé, ale přátelské obyvatele, může Mongolsko v dnešním přetechnizovaném a přeinternetovaném světě nabídnout skvělý oddych fyzický, ale hlavně duševní. Mnohokrát se tam vrátíme do dětských let, kdy jsme hltali dobrodružné knížky a představovali si svobodný a naplněný život divokých národů v historii lidstva. Ještě zajímavá je představa, že prostory v této obrovské zemi jsou skutečně nekonečné. Jsou i jiné, ještě větší země, které jsou však plné spěchajících a nervózních lidí nebo velmi složitého klimatu, který značně omezuje, a také s rozsáhlou industrializací, která vás na každém kroku limituje.

Můžeme směle říct, že Mongolsko je směs všech možných přírodních, kulturních i národnostních, náboženských podmínek, které však nikoho neznevýhodňují. Je třeba se zase zmínit o odkazu velkého Čingischána, který ať pocházel z divoké stepi, svým myšlením předběhl o několik století svoji dobu.

Prvotně jste se věnoval rybářským zájezdům. Čím je pro rybáře Mongolsko výjimečné a zajímavé?

Protože před několika desítkami let jsme o Mongolsku, zvláště v tehdejším Československu, mnoho nevěděli, byly jediné dostupné informace, které se týkaly právě rybolovu v naprosto nezničených a čistých řekách Mongolska. Proto když nás oslovili geologové, kteří tam pracovali, chtěli jsme vyzkoušet rybolov v této zemi. Výsledek byl tak fantastický, že jsme se jednou pro vždy rozhodli se do této země stále vracet a začali jsme poznávat i další turistické a kulturní zajímavosti této země.

V Mongolsku se loví vzácná ryba taimen, která je příbuzná evropské hlavatce, která je však pod velkým civilizačním tlakem a z mnoha evropských řek se dávno ztratila. V Mongolsku tedy lovíme tyto vzácné ryby v trofejních velikostech a je nádherné sledovat váženého podnikatele, jak se při ulovení této ryby promění v malého nadšeného chlapce.

V Mongolsku jste vybudoval dokonce vlastní kempy. Jak fungují?

Na začátku byly jenom stany a velmi primitivní servis. Později jsme přešli do ubytování v mongolských jurtách až po současnost, kdy jsme museli vybudovat statické kempy se vším možným pohodlím, které je možno v divočině nabídnout. Připomínám, že několik našich kempů je na územích národních parků Mongolska! Proti ostatním, nejenom evropským cestovním kancelářím, máme určitou výhodu, že máme kempy i zaměstnance a veškeré vybavení vlastní. To dopředu zaručuje stabilní služby i ceny, které můžeme turistům poskytnout.

Jako bonus pro české a slovenské turisty můžeme nabídnout česky a slovensky mluvící průvodce, kteří studovali v bývalém Československu. Můžeme nabídnout ubytování pro nejnáročnější klienty v apartmánech s vlastním sociálním zařízením a teplou vodou. Ale můžeme zorganizovat i naprosto sparťanské zájezdy na koních s přenocováním ve stanech a sjíždění řek na raftovém člunu. Vše je otázkou dohody a přání zákazníka. Každý statický kemp má svého správce a personál, který plní veškerá přání našich zákazníků.

Kolik dní si na návštěvu Mongolska vyhradit, aby člověk stihl všechna základní lákadla?

Základní dobou pro návštěvu Mongolska je 14-15 dnů. Je třeba si uvědomit, že posunem času (+7h) trvá cesta z Evropy 2 dny a do Evropy 1 den. Dále je třeba si uvědomit, že v této obrovské zemi je nutno použít k další přepravě například místní leteckou linku, a potom už přepravujeme klienty v terénních autech přímo na kemp. Každý kemp má svůj program a své zvláštnosti. Jsou i klienti, např. z Japonska, kteří jsou v Mongolsku pouze 7 dnů, ale je třeba říct, že přeprava z Japonska je přece jenom kratší jak z Evropy.

Pokud někdo chce poznat co nejvíce z Mongolska, je ideální aspoň 21 dnů a i tak některá místa není možné navštívit, a proto doporučujeme tuto zemi navštívit několikrát. Je trochu problémem, že některé letecké společnosti mají monopol na cestování do Mongolska a tomu odpovídají i ceny letenek, protože s větší konkurencí by se dalo pořídit letenku za určitě menší cenu. Je možné navštívit Mongolsko i vlakem (transsibiřská magistrála), ale je zde velká ztráta času. V turistických cenách je vlastně přeprava v této velké zemi největší položkou z celkové ceny.

Osobně tuto zemi nedoporučuji navštěvovat, jak se říká, na vlastní pěst a hlavně například stopování je zde poměrně složité. Mnohokrát jsme na svých cestách sebrali takovéto amatérské cestovatele, nechali je vysprchovat v našich kempech a poskytli jsme jim stravu, aby mohli dále cestovat. V této zemi zatím chybí dostatečný počet asfaltových cest, automobilů i přepravy obecně, takže takovýto cestovatel ztrácí obrovskou spoustu času nekonečným cestováním.

Co rozhodně při první návštěvě nevynechat?

Je těžké kvalifikovaně poradit, co při návštěvě Mongolska nevynechat, ale z našich dlouholetých zkušeností bych sestavil takovýto žebříček:

  1. Ulánbátar a okolí – mnoho zajímavostí kulturních i přírodních, pestrá směsice obyvatel tohoto velkoměsta, zajímavé suvenýry, kláštery a muzea. Konzumace asijských i mongolských jídel v dobrých restauracích, velmi slušné ubytování v místních hotelech. Doporučujeme návštěvu historického kempu 13. století, rezervace divokých koní a sochy Čingischána (56m).
  2. Národní svátek Naadaam (červenec), což je pastva pro evropské oči a velký zážitek. Uvidíte závody v tradičním mongolském zápase, v lukostřelbě i v dálkové jízdě na koni.
  3. Návštěva pouště Gobi – organizujeme čtyřdenní okruh s nejzajímavějšími přírodními úkazy, konzumace výrobků z velbloudího mléka atd. Výstup na největší mongolskou písečnou dunu.
  4. Návštěva kempu Selenge, kde je v programu například návštěva a nocleh u pravých mongolských Nomádů a poznání jejich života, včetně přenocování u mongolské rodiny v jurtě. Vyjížďka na koních v nádherné přírodě, návštěva posvátných míst a kulturní vystoupení místních hudebníků.
  5. Návštěva kempu Tengis a výlet k chovatelům sobů, návštěva šamana i míst, kudy táhl Čingischán se svými vojsky. Nádherná příroda východních Sajan.
  6. Výlet do Altaje (minimálně 6-7 dní), návštěva vysokých hor a ledovce Malkhin a Tavanbogd, poznání života místních pastevců (Kazachů), kteří chovají divoké orly a ukázka lovu pomocí těchto ptáků.

Program je možné doplnit o návštěvu vzdáleného kláštera nebo míst se soustředěnou zemskou energií, nebo např. rodiště Čingischána. To však již vyžaduje min. třítýdenní pobyt.

Hodně lidí si s Mongolskem spojuje hlavně divokou a prakticky neobydlenou přírodu. Je tomu opravdu tak?

O mongolské přírodě bylo již hovořeno v předešlých bodech. Lze tyto informace ještě rozšířit o to, že Mongolsko nabízí poznání několika přírodních pásem – od zalesněné tajgy a vysokých hor po stepní oblast až do pouště Gobi, která je však na rozdíl od jiných pouští převážně kamenitá. Do toho Mongolsko poskytuje aktivní turistiku hlavně pro pěší turisty a turisty na koních.

Doporučujeme i návštěvu a sjíždění nádherných čistých mongolských řek nebo krátký odpočinek u některých z panenských jezer, které nám však svojí rozlohou připomínají malá moře. V letním období je velmi zajímavý pobyt ve stepích, které jsou plné nádherných, u nás většinou chráněných květin, nekonečné množství divokých ptáků, ale i dalších divokých zvířat. Na závěr všem přeji usínání v mongolské jurtě, kdy se stropním otvorem díváte na mléčnou dráhu s nekonečným počtem hvězd.

Má země co nabídnout i z hlediska kultury, historie a tradic?

Mongolsko jako rodná zem Čingischána a tedy představitele stepní kultury nemůže nabídnout tolik historických památek jako např. Evropa. Všechny památky jsou nějak spojeny s touto kulturou, a také náboženské památky jsou hlavně obrazem buddhismu – lámaismu. Mongolsko není zem, kterou bychom navštěvovali prohlídkou nepřeberných chrámů a vše je jaksi daleko spjaté s přírodou. Například posvátná místa, šamani, historické památníky atd. Přesto, jak jsem již poznamenal, při nekonečných debatách u večerního ohně cítíte z místních lidí starou kulturu a přijímáte mnoho zajímavých a pro nás nečekaných informací.

Jak je návštěva Mongolska finančně náročná? Jaké jsou ceny dopravy, potravin či ubytování?

Na začátku je třeba si uvědomit, že Mongolsko je finančně poměrně náročná země. Počítáme průměrnou letenku z Evropy kolem 20 000 Kč, a pokud chcete v Mongolsku bezpečně poznat co nejvíce za solidních a bezpečných podmínek, počítáme cenu kolem 40 000 Kč za 2 týdny pobytu. Ano, lze tuto zemi navštívit za daleko jednodušších podmínek a tedy i cen, ale je k tomu třeba daleko více času, trpělivosti a umění improvizovat, což už dnešním cestovatelům chybí. Je třeba zvážit, zda za cenu ušetření finančních prostředků je nutné riskovat někdy primitivní služby místních rádoby podnikatelů, které často v konečném důsledku nejsou o moc nižší, protože někteří místní obyvatelé jakmile poznají, že jste cizinec, tak vás někdy záměrně natahují o sice malé, ale stále častější obnosy peněz.

Když už jsem u té dopravy, jak je vlastně ideální po zemi cestovat?

Bylo už v předešlých otázkách zodpovězeno, že ideální způsob přepravy po Mongolsku, pokud toho chcete stihnout co nejvíce, je letět z Ulánbátaru do nějakého dalšího bodu místní linkou! Dále pak se můžete pohybovat několik set kilometrů terénním autem a pak zase odletět do Ulánbátaru a odtud letadlem do další oblastí.

V rámci ušetření financí je možné toto absolvovat terénním autem přímo z hlavního města, ale tento způsob cestování mimo ztráty času je velmi útrapný a když se takto drncáte po stepních cestách třeba i 10 dnů, máte toho opravdu dost. Je lépe si cestu zkrátit letadlem, dostatečně si odpočinout v kvalitním kempu a spíše využít další způsoby atraktivního cestování na koni, na velbloudu, na raftovém člunu, případně pěšky.

Kam by měl jet člověk, který chce poznat to pravé Mongolsko bez turistů?

Odpovím napřed tím, kam vůbec nemusí jezdit! Pokud pojedete do Mongolska například s nějakou místní mongolskou cestovkou, tak například jedno z tematických míst je návštěva národního parku Terelj, která je asi 50km od Ulánbátaru. Ve zdejší oblasti je asi 150 turistických kempů, včetně luxusního pětihvězdičkového hotelu – pro milovníky přírody naprosto nepřijatelný.

Další takovou destinací je jezero Chuvsgul, kam sice letíte letadlem do krajského města Moron, ale opět vám ukazují sice krásné jezero, ale s obrovskou spoustou kempů na břehu, hlukem a špínou v okolí jezera. Je lepší vybrat si jiné oblasti než tuto záležitost. Jezdí se taky do bývalého hlavního města Čingischánovy říše Kharkhorin, které není tak zajímavé, ale všechny firmy to nabízejí.

Do Gobi jezdí turistů také mnoho, ale protože je to obrovská oblast, většinou se tam ztratí a nijak se vzájemně neruší. Pokud tedy chcete poznat tu pravou oázu klidu nádherné přírody a rozjímaní, musíte do okrajových částí Mongolska, které vám rádi kvalitní cestovní kanceláře nabídnou. Mongolové sami nechápou, proč nechceme být v zalidněných turistických oblastech, protože oni sami se strašně rádi sdružují a navštěvují. Možná je vysvětlení v tom, že v této obrovské zemi je cca 1 obyvatel na 1 km2.

Vaše cestovní kancelář nabízí zejména česky mluvící průvodce. S kým se mohou lidé na zájezdech potkat?

Pro česky a slovensky mluvící klienty naší CK, jak jsem již poznamenal, čeká na letišti v Ulánbátaru česky nebo slovensky mluvící průvodce. Je to velmi příjemné poznání při příletu do této neznámé a divoké země. Jsou to většinou dámy vysokoškolsky vzdělané, které studovaly u nás. Jejich potomstvo, které pokračuje na studiích u nás, často doprovází naše turistické skupiny a je to velmi příjemná záležitost, zvláště v situacích, kdy potřebujeme řešit nějaké drobné organizační problémy nebo třeba i intimní otázky týkající se mongolského života. Jistě se mnou souhlasíte, že v cizím jazyce takovýmto informacím většinou nerozumíme. Samozřejmě naše dámy mluví i anglicky, rusky, některé i japonsky. Úsměvné je, že za 25 let jsme zatím nebyli schopni naučit naše dámy provázet rybáře. K tomuto koníčku prostě nemají vztah.

V CK Ingol jsou specialisté na Mongolsko! Snaží se plnit i neobvyklá individuální přání a změny programu. Jejich poznávací programy udělají dokonalý obraz místního způsobu života i kultury zdejších obyvatel. Místní pastevci – potomci Čingischána – v sobě mají hrdost i tajemnost tohoto bájného válečníka a dobyvatele. Návštěva této země může ukázat téměř všechny přírodní pásma od pouště, stepi, tundry, tajgy až po velehory. Užijte si s nimi rybaření v Mongolsku, nebo vás více zaujala turistika v Mongolsku?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: