PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Střední Asie láká na nádhernou přírodu bez davů turistů

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Střední Asie láká na nádhernou přírodu bez davů turistů

Většina cestovatelů mířících do střední Asie volí Kyrgyzstán. Jedna tam není potřeba složitě zajišťovat vízum, čeká vás tam krásná příroda a milí místní lidé. Střední Asie ale není jen o Kyrgyzstánu. Co všechno musíte vidět, když se do tohoto regionu vypravíte? Poradí vám zkušený cestovatel Jaroslav Lhota v následujícím rozhovoru.

Mezi oblíbené destinace českých cestovatelů se stala v posledních letech Střední Asie. Čím to?

V době Sovětského svazu byly tyto země dostupné jen velice obtížně a po jeho rozpadu zde vybublaly dlouho neřešené národnostní problémy, které leckde přerostly do lokálních ozbrojených konfliktů. Nyní se situace zlepšuje a turisté hledající něco neobvyklého začínají tyto země objevovat.

Hodně z nich sem jezdí zejména za horami. Jsou opravdu tak výjimečné?

Ťan-šan, Pamír a další hory jsou výjimečné svou opuštěností. Mnohá horská údolí jsou zcela neobydlená. Místní pastevci sem začátkem léta vyženou stáda a s příchodem podzimu se stáhnou zpět. Turistická infrastruktura známá např. z Nepálu zde úplně chybí nebo je naprosto minimální.

Která země je podle Tebe nejoblíbenější a proč?

Jednoznačně Kyrgyzstán díky dobrému leteckému spojení a bezvízovému vstupu. Zároveň je to bezpečná země s příjemnými obyvateli. Kaňkou na kráse je zkorumpovaná policie.

Kyrgyzstán letos v létě navštíila i naše šéfredaktroka Kateřina Smolová. Která místa viděla a kde se jí nejvíce líbilo? Jaká je návštěva u místních a spaní v jurtě? Přečtěte si rozhovor z rubriky Redakce na cestách – V Kyrgyzstánu mě překvapilo, že není tak zahlcen turisty, jak jsem si myslela.


Přesto, že většina míří rovnou na treky, stojí za to se zastavit i v některých městech? Ve kterých?

Nádherné památky jsou ve světově proslulých střediscích islámské kultury, což jsou zejména Samarkand, Buchara a Čiva. Mými osobními favority jsou ale Karakol jako takové „Chamonix“, výchozí bod pro návštěvníky Ťan-šanu, a také , rušné město s úžasným koloritem.

Jak je to v zemích Střední Asie s vízy?

Vízová povinnost (s výjimkou Kyrgyzstánu)  je bohužel překážkou, kterou musí turista překonat. Kazachstán a Uzbekistán vydávají víza po příletu, ale na základě pozvání místní cestovky, víza do Tadžikistánu vydává ambasáda ve Vídni. Kromě víz jsou ale nutná i další povolení do pohraničních zón apod.

Jakých kvalit dosahují místní služby? Od dopravy až po ubytování.

Jak už bylo řečeno výše, turistická infrastruktura je doslova v plenkách. Běžné je ubytování v soukromí, které ale spočívá v koberci na zemi, na kterém spí každý, kdo přijde. Na mytí je k dispozici konývka s vodou, která se nosí z potoka, potřeba se odbývá v kadibudce za domem. Dopravu zajišťují notně přesluhující auta a minibusy. Pozitivem je naopak vynikající kuchyně z čerstvých surovin.

Doprava je tu náročná, jakou tedy zvolit, aby člověk všechno stihl? (Jsou spolehlivé místní aerolinky?)

S místními aerolinkami příliš zkušeností nemám, ale na cestování je dobré si pronajmout auto s řidičem. Výhodu je, že ví, kde se najíst, ubytovat, kde nakoupit, co vidět.

Jací jsou místní lidé?

Přestože jsou středoasijské země oficiálně muslimské, místní obyvatelé to s vírou příliš nepřehánějí. Lokální formy islámu jsou navíc mimořádně tolerantní. Běžně je k dostání slušné pivo, vodka a vynikající koňak, dívky nosí krátké sukně a šaty na ramínka, muži i ženy mají rovné postavení. Lidé jsou přátelští, komunikativní, ale bez znalosti ruštiny se zde prakticky nedomluvíte.

Mým silným zážitkem z Kyrgyzstánu bylo spaní v jurtě a putování na koních. Je ještě něco podobně typického, co by nemělo chybět v itineráři žádného cestovatele do Střední Asie?

Já jsem nadšený cyklista a cyklistický průvodce, tedy jednoznačně doporučuji si na kole projet horské silnice vybudované v době Sovětského svazu jako strategické vojenské komunikace. Částečně kopírují některé větve historické Hedvábné stezky. Mám na kole projetou Friendship HigwayTibetu, Karakoram Highway v Pákistánu, Careterru AustralPatagonii a Čujský trakt na Altaji. Tím pádem mohu směle říct, že Pamírský trakt, vybudovaný jako zásobovací silnice při sovětské invazi do Afganistánu, patří na špičku těchto kultovních silnic světa.

Máš nějaké tajné tipy na místa, která se moc běžně nenavštěvují, ale ty sem vozíš své klienty?

Určitě jsou to zejména pohraniční zóny, kam je často třeba i speciální povolení, např. oblast mezi Kyrgyzstánem a Čínou nebo údolí řeky Pjandž, což je hranice mezi Tadžikistánem a Afghánistánem. A můj poslední objev je údolí Bartang na Pamíru.

Zažijte Střední Asii na kole! Ze sedla budete mít pohled na svět zase trochu jiný a navíc se dostanete do míst, kam byste pěšky nebo autobusem cestovali těžko. Střední Asií na kole můžete cestovat například s CK Adventura, specialisty na poznávací zájezdy!

S Adventurou je možné některé země projet i na kole. Jak to probíhá?

Určitě by to nešlo bez pomoci spolehlivých místních partnerů, což je zároveň naše důležité know how. Z té vznikající turistické infrastruktury se snažíme vytěžit maximum. Máme dobré řidiče doprovodných vozidel, skvělí jsou naši místní kuchaři, kteří dokážou uvařit výborné jídlo i v drsných podmínkách vysokých hor. Denní etapy máme připravené tak, aby se daly zvládnout i v případě nepříznivého počasí. Samozřejmě nepodceňujeme aklimatizaci, protože jezdíme na kole i ve výškách přes 4000 m.

Můžou se turisté těšit i na nějaké speciality místní kuchyně?

Každá oblast má svoje regionální speciality, ale spojuje je čerstvé maso, zejména skopové a jačí, a čerstvá zelenina. Místním chlebovým plackám se říká lepjošky a peče si je každá domácnost sama v hliněné peci. Oblíbeným kořením je kopr a koriandr. Drsnější nátury mohou vyzkoušet i kumys kupovaný přímo od pastevců.

A kdybys měl závěrem zmínit místo, které máš v této oblasti nejradši, které by to bylo?

Moje srdcovka je horská „středisková“ vesnice Sary-taš ve výšce 3200 m. Mám tu svou oblíbenou hospodu a při západu slunce zde bývají nádherné výhledy na hlavní hřeben Pamíru včetně jeho sedmitisícových vrcholů.

CK Adventura

Cestovní kancelář Adventura
si klade za cíl potěšit vás nabídkou poznávacích zájezdů a aktivní dovolené v tom nejširším slova smyslu, a nabídnout vám pohled na svět kolem nás v celé jeho pestrosti a různorodosti trochu novýma očima. Vydejte se s nimi na poznávací zájezdy, turistiku či cyklodovolenou!

Zkušenosti čtenářů

CA Hory a cestování - Jakub Homola

Pro Kyrgyzstán je nyní vydané varování českého MZV na zvýšené riziko teroristických útoků vč. únosů. Cílem útoků můžou být cizinci. Platí pro celé území. V pohraničních oblastech (např. Oš) dochází k ozbrojeným střetům.
Kyrgyzstán zavedl novou registrační povinnost pro cizince na příslušném uřadě nejpozději do 5-ti dnů po příletu.
Víza do Tádžikistánu lze kromě Vídně získat taky v Berlíně, Taškentu a na letišti v hlavním městě Dušanbe.
Zdroj informací: MZV

Jarka

Je to všechno moc krásné, já se hlavně nedokážu rozhodnout, kam jet, je toho totiž moc 🙂
Mám tak 2 týdny, chtěla bych vidět hory a taky kulturní památky. Kyrgyzstán je asi nejlepší, všichni ho doporučují, i Jarda tady, ale zase tam nejsou památky …? Má Adventura nějakou kombinaci třeba Kyr+Uzbek?

Jarda Lhota
Jarka:

Na příští rok chystáme novinku po Pamírském traktu, ta to bude splňovat.

David

Zajímavý tip ten Bartang: hned jsem to musel prozkoumat, protože Jarda Lhota jako zakladatel Adventury toho viděl už nejspíš hodně, tak to musí být něco zajímavého.
Vygoogloval jsem třeba tento zajímavý cestopis: http://www.diaconescuradu.com/aventuri/the-bartang-valley-one-of-the-most-adventurous-ways-of-crossing-the-pamirs

Co je drsné na tom, ochutnat kumys? Někteří lidé jsou opravdu přehnaní!!!!

Jarka

To zní všechno super. Můj hlavní problém je, že se nemůžu rozhodnout, co bych vlastně chtěla vidět. Je toho moc.
Když mám dva týdny a chtěla bych vidět jednak kulturu, jednak trochu hory a přírodu, tak jakou kombinaci zvolit? Třeba Kyrgyzstán tady Jarda chválí jako nejlepší, ale to je asi hlavně tou přírodou, památky tam moc nejsou, tak to třeba spojit Kyr+Uzbek?
Má Adventura nějakou takovou kombinaci?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: