ROZHOVOR: Jak procestovat a užít si Afriku co nejvíce radí Jaroslav Blicha

ROZHOVOR: Jak procestovat a užít si Afriku co nejvíce radí Jaroslav Blicha

Afrika je neskutečně různorodý kontinent a zajímavý kontinent. Bohužel (nebo možná bohudík?), stále není mezi cestovateli tak populární, jako třeba JV Asie. Cestovatel a zakladatel cestovní kanceláře Dream Africa Jaroslav Blicha má Afriku v malíčku. Zeptali jsme se ho na užitečné tipy, jak tento kontinent procestovat a užít si ho co nejlépe, ať už jako sólo cestovatel-dobrodruh, digitální nomád nebo se skupinou přátel. Inspirujte se!

Jaká africká země je podle vás pro turisty nejlevnější?

Určitě se najde v Africe několik zemí, které jsou levné, odpovím tedy na to, která ze zemí je nejlevnější pro turistu vzhledem k různorodým zážitkům, kvalitě služeb a bezpečnosti. Jednoznačně nejlépe mi vychází Jihoafrická republika. Tím nechci říct, že si v noci můžete chodit temnými uličkami ve městě sami s foťáky na krku, ale pokud se člověk chová rozumně, může se cítit komfortně.

Když někdo touží po pozorování života v národních parcích a nechce zcela vyždímat svůj rozpočet, kam by měl zamířit?

V každé zemi se dají najít taková místa, můžete si to užít v Keni, Ugandě, velmi levně v JAR, ale take v Botswaně, která je standardně považována za velmi drahou destinace. Ale je to možné i tam 🙂

Tipy na další taková místa, kde nemusíte utratit jmění, najdete v článku Perly východní Afriky: méně známá a levnější místa. Levnější ceny se většinou také pojí s absence turistů, což dělá tato místa ještě atraktivnějšími.

Jaké ubytování volit, abychom neutratili vysoké částky za zbytečný a často nechtěný luxus?

Určitě kempování. Nemusíte nevyhnutelně jezdit do těchto zemí s tím, že si tam půjčíte auto a sami si postavíte každý večer stan. Klidně o to požádejte místní cestovní kanceláře. Když si od nich pronajmete auto se zkušeným řidičem a průvodcem v jednom, ušetří vám to mnoho starostí. Vy si stanovíte vlastní program, budete si určovat směr jízdy a přitom můžete nerušeně pozorovat africkou divočinu.

Existují v turisticky oblíbených zemích Afriky i klasické backpackerské hotýlky, kde například člověk najde parťáky pro další výlety?

Jednoznačně. Minulý měsíc jsme strávili dvě noci v hostelu na úpatí Dračích hor v JAR. Za ten krátký čas tam přišlo a odešlo kvantum lidí, od mladých turistických nadšenců až po velkou skupinu německých důchodců. Na tomto místě si umíte najít i parťáky na výlety.

A jak je to s kempy v národních parcích? Bývají velmi drahé?

Všechno je to o vybavení, úrovni kempu a také jeho poloze v rámci národního parku. Dá se najít kemp za pár desítek euro i za 800 euro za noc. Určitě je výhodné, když z kempu nemusíte jezdit hodinu k branám parku, když vám dobře uvaří a večer si lehnete do čisté postele ve stanu. Někdo vyhledává výhradně luxusní kempy, jinému postačí jen karimatka a “bush toilet” 🙂 Naši klienti preferují většinou nižší až střední komfort na safari, který si pak případně vynahradí luxusem na pláži.

Co se dopravy na místě týče, jaká varianta je nejlepší v poměru cena výkon?

Pokud překonáváte velké vzdálenosti a máte málo času, doporučuji lokální přelety, jejichž ceny jsou většinou srovnatelné s cenami místní “pozemní” dopravy. Pokud je rozhodujícím faktorem jen cena, potom zkuste lokální autobusy, které vyhovují těm, co nejsou omezeni časem. Pokud cestujete alespoň ve čtyřech, vyplatí se půjčit si auto. U auta ale nevíte, jaké problémy vás můžou potkat. Nečekané kontroly, poruchy, zapadnutí do písku nebo řeky… Vřele doporučuji pronajmout si auto i s řidičem. Levněji vás vyjde, pokud budete trva pouze na poplatku za půjčení auta, a benzín si budete platit sami podle toho, kolik reálně projedete.

Je cenově výhodnější si vše domluvit již předem z domova nebo až na místě?

Závisí jak kdy a kde. Často nám píšou klienti, kteří už mají koupenou letenku a kteří od nás chtějí jen pomoc se zařízením safari. V Tanzánii máme dobré kontakty, které umí našim klientům do dvou dní po příletu na místě zařídit safari tak, že je začlení do větší mezinárodní skupinky. Samozřejmě, toto take nevyhovuje každému, protože délku výletu a přesnou cenu se klient většinou dozví až na místě. Je to ale dobrá alternatíva pro solo cestovatele a ty, kteří cestují na poslední chvíli a ještě nevědí, jestli na safari vůbec půjdou. Já osobně ale preferuji, když se všechno zařídí dopředu a dohodne už z domu, naplánujeme klientům přesnou trasu i cenu tak, aby se po příletu nemuseli už o nic starat.

Nejširší nabídku průvodců a map Tanzánie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Jak je to se stravováním. Je tak levné jako v turistických koutech Asie?

Asie je v tomto asi nedostižitelná. Ještě se mi zatím v Africe nikde nestalo, že bych se najedl za 1 – 2 eura jako třeba v Nepálu. Ceny v restauracích jsou jen o něco málo nižší, než u nás doma. Kdo ví, možná se mi to ještě stane, Afrika je obrovská a já jsem ji ještě zdaleka neprocestoval celou.

Může vyjít cesta s cestovní kanceláří finančně výhodněji než sólo cesta?

Určitě může, pokud víte, na koho se máte obrátit. Jako sólo cestovatel můžete strávit desítky hodin průzkumem, vypisováním si s Afričany, dohadováním se o cenách, abyste pak zjistili, že vám stejně něco chybí k úplné spokojenosti. Přitom někdy stačí velmi málo, nebát se oslovit specializované cestovky i u nás doma. Bohužel, vím ipodle sebe v minulosti, že sólo cestovatel je hrdý, když si všechno zařídí sám a ze zásady se takové cestovce ani neozve 🙂 Ti, co se však ozvou, jsou většinou mile překvapeni.

Co nabízí cestovní kancelář navíc oproti sólo cestě?

Cenné zkušenosti, široký rozhled, pomocnou ruku při problémech a navíc častokrát I lepší cenu. Podporujeme lidi v cestování, poznávání našeho krásného světa, ať už cestují sami nebo s cestovkou. Sólo cesta vyžaduje čas na plánování a spoustu trpělivosti, obzvlášť pokud se jedná o Afriku. Cestoval jsem takto všude i já, Afrika má svá úskalí, na které je potřeba se připravit. Sólo cestovatel si obvykle vybere nejnižší cenu, ale ani cena, ani dobrá recenze ještě neznamená, že jste si vybrali to nejlepší pro vás. Nejdůležitější je celkový zážitek, který vám může velmi lehce zkazit špatný průvodce na safari, který neudělá to “něco extra”, na co budete vzpomínat 🙂 Navíc jako sólo cestovatel se vystavujete vyššímu riziku, že vás někdo okrade – ne třeba násilím, ale na cenách služeb a různých poplatcích.

Jak velká skupina lidí je nejvhodnější pro návštěvu Afriky se vším všudy a proč?

V Africe jsem cestoval ve čtveřici i ve skupině s 24 členy. Osobně mám nejraději šestičlenné skupinky, tedy aby se celá skupinka vešla do jednoho auta. Menší počet je sice někdy příjemnější, ale projeví se to na celkové ceně pobytu. Více lidí zase může znamenat nižší cenu, ale menší pohodlí a méně soukromí pro všechny účastníky. Záleží také hodně na typu pobytu/expedice. Třeba na Zanzibar si umím představit jet až s 12 lidmi, protože zde nedochází ke složitým přesunům a část pobytu je odpočinková na pláži, takže si každý může najít své soukromí a účastníci se ani nemusí potkávat. Na “drsnějších” expedicích, třeba do Rwandy či Ugandy, by však větší počet klientů měl negativní dopad na pohodlí, jelikož důležitým faktorem těchto výprav je mimo jiné třeba ohleduplnost a opatrné jednání s domorodci, což ve velké skupině jednoduše zajistit nelze.

Která země je nejsnazší právě na organizaci a backpackerský způsob cestování?

Určitě je to Jihoafrická republika. Když tam jste, někdy ani nemáte pocit, že jste v Africe. Krásné cesty, wifi téměř v každé restauraci, mnoho turistů, spousta možností na kvalitní ubytování, široká nabídka místních operátorů, neskutečně mnoho různých aktivit I zážitků… Stačí si jen dobře vybrat.

V posledních letech se po Asii či latinské Americe hodně rozmáhá digitální nomádství. Myslíte, že i v Africe najde člověk místa vhodná pro tento způsob života?

Dokážu si to představit leda v místech, kde na to bude infrastruktura, takže třeba v Maroku, na Zanzibaru, možná leckde v Keni, JAR atd. Jinak těžko, maximálně v nějakém resort nebo hotelu na pláži, kde bude dostupný internet.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: