PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Za popularitou Zélandu stojí zejména dobře zvládnutý marketing. Místní ví, co doma mají a umí to dobře prodat

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Za popularitou Zélandu stojí zejména dobře zvládnutý marketing. Místní ví, co doma mají a umí to dobře prodat

Karel Topič má dvě srdcové destinace: Austrálii a Nový Zéland. Obě země se pro něj staly skoro druhým domovem a dlouhodobě se věnuje průvodcování a zájezdům na míru právě do těchto koutů světa. Dneska jsme si nechali prozradit jeho tajné tipy na to, jak si užít Nový Zéland co nejintenzivněji.

Nový Zéland je mezi Čechy stále oblíbenější. Čím to podle vás je? Je nám blízká místní příroda nebo snad lidé?

Nový Zéland má bezpochyby krásnou přírodu, svou roli tam také hraje fakt, že obydlenost této země je ve srovnání s naší zemí výrazně nižší, což umocňuje pocit, že jste stále obklopeni přírodou. Lidé jsou zde určitě fajn, nicméně si myslím, že za popularitou Zélandu stojí ve značné míře také dobře zvládnutý marketing, kdy sami Zélanďané vědí, co doma mají a umí to dobře prodat. Jinými slovy turismus je zde velmi důležitý byznys. Na druhou stranu je to také země, která nabízí příjemné klima, příjemné i pro středoevropana.

Zéland je znám jako země vhodná pro letní brigádu, což znamená, že nedostatek pracovní síly zde není, ale funguje to stejně jako jinde, kdo chce a umí makat, tak si práci najde. Pokud se člověk nebojí dělat rukama a ukáže, že se práce nebojí, tak si práci najde relativně dobře.

Nás ale bude zajímat Nový Zéland spíše z hlediska cestovatelského. Kolik času by si měl člověk vyhradit na nějakou základní poznávací cestu?

Zéland nabízí neskutečnou pestrost, takže čím více času máte, tím lépe. Většina z nás je však limitována množstvím dovolené, a proto bych doporučil tři týdny, což stačí na základní poznání obou ostrovů Nového Zélandu. Pokud má člověk maximálně dva týdny, tak bych doporučil si zvolit poznání jen jednoho z ostrovů.

Na Zéland se jezdí zejména za přírodou. Jaký způsob dopravy zvolit, aby toho člověk stihl co nejvíce a co nejpohodlněji?

Osobně bych určitě doporučil cestu osobním autem, člověk má svobodu, může si zastavit, kde chce a dovolenou si užít po svém. Nezapomeňte však na to, že na Zélandu se řídí na levé straně. Ovšem člověk si na tuto změnu zvykne za 1-2 dny. Oblíbené je také cestovat karavanem/campervanem, Zéland je k tomu vhodná krajina. Osobně jsem se na dovolenou v karavanu na Zélandu hodně těšil, ale musím říci, že to má i své úskalí a po této zkušenosti se přikláním raději k pronajatému automobilu.

Nejširší nabídku průvodců a map Nového Zélandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zéland je takový malý ráj kempařů. Kde všude je povoleno tábořit?

To je právě to, Zéland má hodně pravidel a velké množství turistů, takže si vše hlídají a vše regulují. Kempovat nesmíte v blízkosti měst a nesmíte si kempovat jen tak v národních parcích. Jinými slovy, spousta atraktivních míst není povolena ke kempování. Kempovat oficiálně můžete jen ve vyhrazených kempech (na Zélandu je velké množství kempů všech druhů) anebo na místech, kde to není zakázáno. Pokud jste však na Zélandu na dovolené, atraktivní místa, kde budete sami a nebudete porušovat vyhlášku kempování, se hledají dost těžko. I proto se kloním spíše ke kombinaci motel – auto.

A co se tedy týče ubytovacích služeb mimo kempovaní, na jaké kvalitativní a cenové úrovni jsou?

Na Zélandu velmi spolehlivě funguje síť motelů 3* úrovně, kdy kvalita je slušná, podobná tomu, na co jsme zvyklí v Evropě. Oproti cenám u nás ale počítejte s vyššími cenami, v průměru kolem 2200 Kč za noc za dvoulůžkový pokoj. Často u motelů najdete také BBQ – gril, který mohou hosté kdykoliv využít. Standardně na pokoji najdete varnou konvici a často i lednici.

Která místa na obou ostrovech rozhodně nelze nenavštívit?

Osobně mám radši jižní ostrov, ale za návštěvu rozhodně stojí oba ostrovy pro svou rozdílnost. Na severním ostrově musíte navštívit největší město Auckland, největší turistické centrum ostrova Rotoruu, kde najdete pozůstatky sopečné aktivity, národní park Turangi s krásnými sopkami, jezero Taupo, jeskyně Waitomo anebo poloostrov Coromandel s množstvím působivých pláží.

Na jižním ostrově najdete přírodních krás ještě víc. Pro první návštěvu musíte navštívit národní park Abel Tasman s krásným pobřežím, západní pobřeží včele s ledovci Franc Josef a Fox, perlou jižního ostrova je Queenstown, nejhezčí město Zélandu, oklopené fascinující přírodou, národní park fjordů včele s magickým místem Milford Sound, Kaikoura a také nevynechejte národní park Mt. Cook s nejvyššími horami Nového Zélandu. Míst na Zélandu je spousta, je jen otázka kolik máte času.

Máte nějaké další osobní tipy na místa, které nejsou úplně typickými turistickými lákadly, ale svým klientům je doporučujete?

Doporučil bych určitě park Arturs Pass, místo s kouzelnou přírodou, malým množství turistů a místy krásnými k procházkám a trekům. Na jižním ostrově si dejte určitě alespoň jeden z vyhlášených treků (např. Keppler trek), na severním ostrově je krásný trek Tongariro Crossing. Pěkný zážitek je také koupání v přírodních termálních pramenech na severním ostrově, např. Kerosene creek nedaleko Rotorua.

Na Zéland se jezdí převážně v době místního léta. V poslední době stoupá ale i zájem o novozélandskou zimu. Pozorujete to?

Upřímně ani ne. Máme v nabídce i lyžařské balíčky, děláme hodně dovolených na přání klientů, jak si řeknou, ale stoupající zájem o zimní měsíce na Zélandu nepozoruji.

Doporučil byste nějaké konkrétní lyžařské destinace?

Zéland je známý pro své lyžování, zejména mezi Australany, kteří to nemají daleko. Zážitkem může být lyžování na sopkách na severním ostrově, osobně bych volil vyhlášený Queenstown, který nabízí opravdu vše, jak perfektní zázemí a zábavu, tak okolní krásné resorty pro lyžování.

Celkově je Zéland lákadlem pro milovníky adrenalinu. Co ještě se dá na Zélandu vyzkoušet?

Zéland je místem kde vznikl bungee jumping a nejspíše proto zde najdete spoustu adrenalinových aktivit. Ale je to spojené i s turismem a marketingem této země. Ostatně i přírodní krásy a rozmanitost této země k tomu vybízí. Můžete si užít opravdu adrenalinový rafting na severním ostrově, již zmiňovaný bungee jumping třeba v hlubokém kaňonu, přírodní tobogány v jeskyních, šplhání po ledovcích, jízdu v rychlých člunech na divoké řece anebo třeba stříhání ovcí 🙂

Vaše CK nabízí zejména cesty na míru. Co všechno jste pro klienty schopni na místě zajistit?

Naše CK VIVA Austrálie připravuje kromě klasických zájezdů skutečné cesty na míru na Zéland i do Austrálie. Každý si může říci, cokoliv chce, a ještě se nám nestalo, že bychom nebyli schopni vyhovět. Naše běžné služby zahrnují zhotovení programu na míru, poradenství, zajištění všech potřebných služeb, letenek, ubytování, pronájmu auta, transfery, případné přelety, trajekt, výlety s průvodcem, podrobný manuál cesty na míru, asistenční linku v češtině na místě a cokoliv dalšího si klient řekne. Připravovali jsme již dovolenou přírodovědcům, motorkářům, ragbistům, stolním tenistům, novomanželům, rodinám s dětmi anebo jachtařům. Snažíme se lidem pomoci ke splnění jejich snu a Zéland jek tomu ideální zemí.

Zéland je také vhodnou destinací pro cestování s dětmi. Jaká místa byste v tomto případě doporučil?

Záleží na věku dětí, požadavcích konkrétní rodiny i rozpočtu. Vždy se snažím každému ušít program dovolené na míru tak, aby si ji co nejvíce užil dle vlastních představ. Dá se lítat po horách, stejně tak strávit klidné dny u jezera anebo relaxovat na plážích.

Máte nějaký tajný tip, jak prožít cestu na Zéland co nejintenzivněji?

Ano, vyrazit bez očekávání, s prázdnou hlavou a lehkým batohem či kufrem. Nečekat něco co neexistuje nebo co jste ještě neviděli, prostě si jen užít přírodu a nechat se překvapit. Zéland vám již ukáže sám, proč na něj budete vzpomínat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: