ROZHOVOR: Fenomén plánování dovolených v Česku získává na oblibě

ROZHOVOR: Fenomén plánování dovolených v Česku získává na oblibě

„Mít svojí cestovku byl můj sen od malička, ale věděl jsem, že jich je na českém trhu možná až příliš. Přemýšlel jsem tedy čím se odlišit a napadlo mě plánování dovolených na míru,“ vysvětluje Omar, nadšený cestovatel a schopný organizátor.

Omar Jamaein vystudoval mezinárodní vztahy a dlouhé roky pracoval v asistenčních službách pro turisty a cestovatele, klienty pojišťoven, kteří se v zahraničí dostali do potíží. Před rokem a půl se po delších úvahách rozhodl založit TravelPlanner.cz jako službu pro individuální cestovatele. Kromě cestování ho baví sport, hlavně lyže a pěší turistika a také cizí jazyky. Kromě češtiny mluví anglicky, německy i italsky a domluví se také arabsky.

Především dobře pochopit klienta, jeho přání a představu o dovolené a komunikovat s ním. Každý klient je individuál a vyžaduje jiný přístup. Někdo chce vše připravit a zabezpečit od A do Z, jiný klient ale třeba upřednostňuje spíše spolupráci na bázi konzultací a vše si nakonec zajistí sám. Správný cestovní poradce se musí umět přizpůsobit, ale zároveň si být stále vědom toho, kde jsou reálné hranice toho, co ještě lze zajistit a za jakou cenu a klienta trochu usměrňovat. 
Zároveň nesmí do připravované cesty příliš odrážet svoje představy, jak by si takovou dovolenou připravil sám pro sebe, ale dívat se na ni z pohledu klienta.

V čem je hlavní výhoda oproti cestování s klasickou cestovní kanceláří?

Ta výhoda je jednoznačná. Stále totiž cestujete jako individuální cestovatel nebo turista. Neochuzujete se o ten pravý zážitek z cestování na vlastní pěst, o autentičnost. Zároveň ale dostanete podporu při plánování dovolené i během samotné realizace, kdy může klient v případě potřeby kdykoliv zavolat nebo napsat. Navíc příprava dovolené na míru cestovním poradcem má oproti koupi hotového zájezdu od cestovky tu výhodu, že je opravdu jen vaše a zcela podle vašich představ. Do mnoha destinací navíc vyjde i levněji než hotový zájezd. To mnoho lidí překvapí, ale je to tak.

Jak většinou taková spolupráce poradce a „klienta“ probíhá?

Klient nás kontaktuje a zadá základní nezávaznou poptávku na dovolenou na míru. Pokud mám dost informací, tak mu představím první návrh, takový nástřel, který je samozřejmě zdarma. V rámci toho klientovi sdělím i konečnou cenu, kterou si případně za poradenství budu účtovat, aby se mohl rozhodnout, zda má o dovolenou na míru zájem.

Pak už probíhá samotná příprava na základě konkrétních požadavků klienta. Je to série individuálních konzultací a výsledkem je pak itinerář sestavený na míru se všemi požadovanými službami. Klientům také připravím průvodce pro jeho dovolenou se všemi informacemi a různými tipy.

Jaký je v Česku zájem o tuto v zahraničí již běžnější službu?

Ten zájem postupně roste. Lidé si stále více a více zvykají na individualizované služby všeho druhu, cestovní ruch nevyjímaje. Stále ale většina lidí sahá po koupi hotových zájezdů, protože o této možnosti zatím nevědí.

Jsou lidé ochotni platit za rady nebo jim to přijde spíše příliš luxusní služba?

Stále častěji jsou lidé ochotní platit za dobré rady. Navíc u mne neplatí jen za ně. Zařídím jím i konkrétní služby, zajistím ubytování, letenky, průvodce, pronájem auta, transporty, zkrátka, co chtějí.

Kdo je vlastně vašim typickým zákazníkem?

Především aktivnější lidé, pro které není dovolená jen o pasivním odpočinku. Chtějí poznat zajímavou destinaci a třeba si užít nějak tematicky zaměřenou dovolenou, kterou běžně v katalogu nenajdou. Příprava ale zabere nějaký čas a toho je v současnosti nedostatek, proto se na mě obrátí. Typický klient je něco mezi baťůžkářem, který si jen koupí letenku a vyráží na blint, a dovolenkářem, který si pořídí zájezd od CK a případně nějaké fakultativní výlety.

Myslíte, že tento fenomén má v Česku velkou budoucnost?

Věřím tomu, že ano. Jinak bych se do toho nepouštěl. Podle mě bude tento fenomén v ČR během několika let stejně rozšířen jako na západě. K nám se trendy dostávají vždy s určitým zpožděním, ale nakonec se uchytí.

Jste schopen plánovat pouze cesty do míst, kde jste sám byl, nebo naplánujete prakticky cokoliv?

Není podmínkou, abych v dané destinaci sám byl. To je výhoda spíše pro mě, ale klient to na kvalitě zpracování nepozná. Nic ale nezastírám a klientovi přiznám, že jsem tu destinaci sám nenavštívil. Pro mě je to pak o to větší výzva a příležitost pro sebevzdělávání a často i inspirace na další cestu. První destinaci, kterou jsem plánoval a ještě sám nenavštívil, byla Kuba. Přitom se jednalo o logisticky dost náročnou třítýdenní cestu s častými přesuny a spaním v soukromých domech. Vše se ale povedlo a klienti se vrátili nadšení.

Sám ale hodně cestujete. Rozhovor připravujeme zrovna po vašem návratu z cest. Kam to bylo tentokrát?

Vrátil jsem se z téměř měsíční cesty po Madagaskaru. Projeli jsme velkou část ostrova a byli jsme opravdu nadšení. Je to nádherná země, která se nepodobá žádné jiné. Lidé jsou tam ohromně přátelští a příroda je úchvatná, i když na mnoha místech dost zničená intenzivním odlesňováním. Naštěstí se ale už před pár desítkami let začalo s přísnou ochranou a vzniklo mnoho národních parků, které jsou ještě nedotknuté lidskou činností. Je to asi také nejchudší země, kterou jsem zatím navštívil, ale přesto jsem se tam cítil naprosto bezpečně.

Úplně největším zážitkem bylo pozorování velryb z bezprostřední blízkosti, které tam touto dobou migrují z Antarktidy, aby na svět přivedly mláďata.

Vzhledem k vašemu jménu předpokládám nějaké vzdálenější kořeny. Je to pravda?

Ano, narodil jsem se v Praze české matce a jordánskému otci, který tu v 80. letech studoval. Jako malý jsem v Jordánsku pár let i žil, ale bohužel si to moc nepamatuji. V posledních letech se tam ale pravidelně a rád vracím. Je zajímavé, že Jordánsko je českými cestovkami dost opomíjené a přitom má tolik co nabídnout. Od bohaté historie až po krásnou pouštní krajinu. Navíc je zcela bezpečné se tam pohybovat po vlastní ose.

Kam nejčastěji cesty plánujete? Respektive po čem je největší poptávka.

Často to jsou exotičtější destinace, do kterých stojí zájezdy od cestovek dost peněz. Přitom to bývají místa, kde je poměrně levno a v kombinaci s výhodnou letenkou může klient strávit exotickou dovolenou za přijatelné peníze. To je případ třeba jihovýchodní i střední Asie, Blízkého Východu, ale i některých míst v Karibiku. Velká poptávka je také po tematicky zaměřených dovolených spojených s nějakou specifickou činností. Třeba surfování, jachting, exkurze do Černobylu, moto výlety a podobně.

Jaká byla vaše nejzajímavější „zakázka“?

Asi to byla ta zmíněná Kuba právě kvůli tomu, že jsem se během přípravy dovolené dozvěděl spoustu nových věcí a ověřil jsem si, že mohu sestavit kvalitní itinerář i do země, kterou jsem nenavštívil. Navíc klienti nebyli typičtí turisté a chtěli, aby jejich cesta byla co nejvíc autentická, a to mě baví nejvíc. Sám jsem byl z jejich dovolené tak nadšený, že už na příští rok plánuji Kubu navštívit.

Vzhledem k poměrně složité politické situace se poslední dobou mění cíle českých cestovatelů. Co vy v současnosti vnímáte jako nejoblíbenější destinaci?

Samozřejmě klesá zájem o země jako je Turecko, Egypt nebo Tunis, ale do těchto zemí jsem často dovolené nepřipravoval. Jsou to destinace, kde vládnou cestovky se svými levnými all inclusive zájezdy. Nejsme velká cestovka, abych mohl říct z vlastních zkušeností, jaký je hlavní trend nejoblíbenějších destinací. Chtěl bych k tomu jen říct, že bát se cestovat je velká škoda. Člověk musí být samozřejmě obezřetný vždy, ale svět je bezpečnější než jak to vypadá, když si zapnete televizní noviny.

A kdybyste sám měl doporučit jedno nejzajímavější místo na světě pro dovolenou. Které by to bylo?

Těžko vybrat jedno, ale vzhledem k tomu, že jsem se právě vrátil z Madagaskaru, tak doporučím jet právě tam. Zvláště zkušenějším cestovatelům, kteří už leccos procestovali. Na Madagaskaru máte totiž zaručeno, že podobnou dovolenou jste ještě neprožili.

Cílem TravelPlanner.cz je umožnit cestování po vlastní ose i lidem, kteří si dosud nedovedli představit dovolenou bez cestovky. Je to jednodušší než to na první pohled vypadá a přináší to krásné zážitky. Dovolená na míru navíc nezruinuje cestovní rozpočet. Ozvěte se nám a společně sestavíme vaši dovolenou snů.

Zkušenosti čtenářů

Kitty

Hezky rozhovor. Zajimava sluzba. Mozna to nejakou dobu potrva ale myslim ze se lide naučí takoveto sluzby vyuzivat vice.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: