ROZHOVOR: S digitálním nomádem Tomášem Kučerou o prvních krocích k životu na cestách

ROZHOVOR: S digitálním nomádem Tomášem Kučerou o prvních krocích k životu na cestách

Tomáš Kučera je cestovatel, který žije a cestuje na plachetnici v Karibiku a přitom vzdáleně řídí svůj IT projekt Koongo. Zeptali jsme se ho na několik otázek, které budou zajímat všechny, kteří by si tento životní styl chtěli také vyzkoušet.

Můžeš se čtenářům představit?

Původem jsem ze severních Čech z České Kamenice. Během studií biochemie v Praze jsem začal cestovat (jeďte do Íránu!) a založil internetovou agenturu na e-shopy, která mě do dneška živí. Chvíli jsem žil ve Španělsku a UK a po obhajobě jsem pořídil konečně pouze jednosměrnou letenku do Mexika, na což jsem se těšil pár posledních let. No a od té doby se pohybuju ve Střední Americe. V Guatemale jsem tak trochu neplánovaně pořídil plachetnici a od té doby žiju a cestuju po Karibiku na lodi a svoji IT agenturu řídím vzdáleně.

Když jsi letěl do Mexika, jaký jsi měl plán? Co sis myslel, že tě čeká?

Žádný velký plán jsem neměl. Hlavně jsem chtěl odjet z Evropy někam do španělsky mluvící země. A nejlevnější letenka byla do Cancúnu v Mexiku. Chtěl jsem projet Mexiko a Střední Ameriku a pak by se vidělo, co dál. Ale jako obvykle všechno se změnilo. Proto je nejlepší plán nemít.

Program Koongo už by v té době dost rozjetý na to, aby tě uživil?

V zásadě ano, poslední 3 roky projekt už funguje dostatečně dobře. Pak ale hlavně záleží, jakým stylem cestuješ a jak moc utrácíš.

Vyžadovalo to hodně odvahy? Jak na tohle rozhodnutí reagovali tvoji známí nebo rodina?

No, odjížděl jsem, když jsem měl myslím 29 let, což je věk, kdy si lidi už můžou dělat co chtějí:) Navíc jsem cestoval hodně i před tím. Spíš myslím, že rodiče čekali, že se za chvíli vrátím. A to se nestalo a myslím, že ani hned tak nestane.

Jak ses dostal k tvorbě e-shopů?

Jednoduše, před 10 lety jsem hledal informace pro svůj první výlet do Itálie právě tady, na Hedvábné stezce. Pak jsem zde publikoval pár článků o Maroku a získal jsem nabídku vytvořit pro HS e-shop. V té době jsem o e-shopech moc nevěděl, a proto jsem přizval kamaráda a společně jsme založili agenturu NoStress Commerce. Z NoStress Commerce se nakonec postupně vyvinul jiný projekt, Koongo, který mě aktuálně živí.

Co to je nebo jak funguje Koongo?

Koongo nazýváme Feed and Affiliate Marketing Tool a umožňuje on-line obchodníkům získat více zákazníků a objednávek skrze prezentaci produktu na různých prodejních kanálech typu Amazon, eBay, Facebook nebo Zbozi.cz. Koongo aktuálně umožňuje integraci s 500+ prodejními kanály z cca 40 zemí, takže místo složitých integrací s každým odděleným kanálem obchodníkovi stačí integrovat svůj e-shop s námi. Služba funguje na principu Software as a Service, takže naši klienti platí opakovaně každý měsíc určitou částku.

Práce na tomto projektu ti stačí k tomu, abys mohl v Karibiku pohodlně žít? Nebo děláš ještě něco jiného?

Žiju jednoduchý život, takže ano, stačí to. Občas svezu nějaké backpackery jako platící cestující, ale to je asi tak všechno. Zkoušel jsem najít práci jako dive master v Hondurasu, ale problém je, že mám CMAS licenci, a nikoli PADI, kterou tady všude vyžadují.

Co všechno tedy potřebuješ pro plnění svojí práce, nemáš na lodi třeba problémy s internetem?

Internet jsem měl zatím všude tady v Karibiku, ale jsou místa, kde často vypadává nebo je pomalý. Ale vždycky můžu minimálně odpovídat na e-maily, což je víceméně to, co dělám. I když by to bylo technicky možné, tak na lodi internet nemám, protože někdy chci být off.

Je těžké získat motivaci k práci, když pracuješ takto vzdáleně?

Někdy to je docela problém. Ale na druhou stranu já nerozlišuju mezi ‚prací‘ a ‚volným časem‘ nebo ‚dovolenou‘. Pro mě je to jedna věc – tak prostě žiju. Navíc, nepracuju víc než pár hodin denně, takže to jde. Vždy preferuju zůstat na jednom místě měsíc nebo dva, protože lépe poznám lidi a taky najdu snadněji čas na práci. Když měním místo každý den, tak je to docela těžký.

Pověz nám něco o své lodi.

S myšlenkou pořídit si vlastní loď jsem si pohrával od doby, co jsem poprvé vkročil na palubu plachetnice před nějakými 6ti lety v Chorvatsku. Skoro jsem koupil jednu v Anglii, ale nakonec z toho sešlo. Pak jsem přijel do Guatemaly, do oblasti zvané Rio Dulce, kde jsem koupil Magico, což je 28 stop dlouhá plachetnice Cape Dory. Strávil jsem skoro rok opravami a potom plul do Hondurasu a Belize. Občas vezmu nějaké backpackery jako platící cestující, ale na slušný charter je to malá loď, takže taky zvažuju, že si bych pořídil něco většího pro charter a Magica bych půjčoval kamarádům.

Jak vypadá tvůj normální den?

Tak to je težké říct, záleží, kde zrovna jsem. Třeba v prosinci jsem se musel vrátit do Guatemaly, protože během plavby z Hondurasu do Mexika jsme roztrhnuli hlavní plachtu a motor začal dost zlobit. Plus se objevilo pár dalších problémů, takže jsem měl měsíc nabitý prací na lodi. Ale normálně je to víc v pohodě. Pro Koongo pracuju pár hodin denně a zbytek času se vždycky nějak příjemně vyplní. Aktuálně jsem v Mexiku u Pacifiku, v Puerto Escondido, kde surfujeme. Někdy si ale vezmu týden, dva nebo měsíc úplně off – to se ale musí trochu předem naplánovat.

Co plánuješ do budoucna?

Za pár dní odjíždíme z Mexika do Guatemaly, kde jsem nechal loď, a odtud vyrazíme na Kubu, kde chceme strávit měsíc nebo dva. Potom nejspíš skočíme na Jamaicu a potom přesně nevím, protože začne hurikánová sezóna. Kromě cestování chci přitáhnout pozornost k našemu projektu Koongo – rádi bychom získali nové kolegy do developerských a marketingových pozic. Také si pohrávám s myšlenkou NoStress Hut, což by mohlo být nějaké coworkingové/ vzdělávací centrum na nějakém parádním ostrově:)

Na prvním místě v nejoblíbenějších destinacích pro digitální nomády se dlouhodobě drží Thajsko. Důvodem nejsou jen nízké životní náklady a asijská exotika. Velmi výrazným činitelem jsou coworkingová centra, která umožňují magická setkání a spojují digitální nomády v silnou komunitu. Přečtěte si více v článku Proč digitální nomádi milují coworking v Thajsku.

Máš nějaký vzkaz pro čtenáře?

Smyslem tohoto článku je představení životního stylu, který se stává stále více populárním pro více a více mladých lidí. Existuje pro něj několik názvů – nomadic life, remote office, work as you go, coworking etc. Koongo je mezinárodní otevřený projekt, chci ho více rozvíjet ve smyslu coworkingu a nomadic life, a proto stále sháníme nové kolegy, kteří mají podobnou životní a pracovní vizi. Už teď jsou v našem teamu lidé z Dánska, Nizozemska, Španělska, Německa nebo US.

Chcete spojit cestování s prací a nevíte, jak začít? Přidejte se k nám! 🙂

Co bys poradil začínajícím nomádům? Na jaké věci je potřeba dát si pozor?

Nejtěžší je asi rozhodnout se a odjet; dát výpověď v práci. Pak uz to vždycky nějak jde. Opravdu. Mít nějaký projekt, který již trochu běží, je velkou výhodou, ale ne podmínkou. V co-workingových centrech potkáte spoustu lidí s podobným myšlením – k nějakému projektu se můžete přidat, nebo společně vymyslíte něco nového. Spousta zaběhnutých firem také zaměstnává primárně nomády, takže to je také šance, jak začít (treba Zapier.com).

Více informací najdete na webu www.koongo.com a osobním blogu Tomáše Kučery www.arecuk.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: