ROZHOVOR: S Lívií Kocnárovou o životním stylu Kubánců i nejlepším způsobu cestování na ostrově

ROZHOVOR: S Lívií Kocnárovou o životním stylu Kubánců i nejlepším způsobu cestování na ostrově

Poprvé se Lívia Kocnárová na Kubu podívala před 15ti lety při studiu španělštiny, od té doby se země stala její srdeční záležitostí a opakovaně se sem vrací. Provozuje také cestovní kancelář Exotica Travel, kde se specializuje na Kubu a Kostariku. Povídali jsme si s ní o tom, jak je nejlepší v zemi cestovat i o změnách za poslední roky.

Jezdíte na Kubu několik let a vnímáte veškeré změny, které se na ostrově dějí. Kde vidíte největší problém týkající se nárustu množství turistů?

Na Kubě je celkově absolutně nedostatečná infrastruktura na počty turistů, které se sem se změnami chystají. Velký problém je s půjčením auta, ale i s ubytováním v některých místech. Lidé musí přemýšlet dopředu a spoustu věcí si zařídit ještě před odletem.

Mění se kvůli všem těm novinkám i místní lidé?

Myslím, že to není tak markantní, jak by si člověk představoval. Materiální nedostatek stále trvá a Kubánci jsou i přes složitý režim velmi vzdělaní lidé, na změny čekali 40 leta teď když k nim má dojít, tak tomu moc nevěří a trochu se bojí. Moc dobře ví, že se budou mít lépe, jen když budou hodně pracovat. Jenže oni žijí jiným způsobem než my, jejich hodnoty jsou spíše v trávení času s rodinou a přáteli. A tohle všechno si budou v budoucnu možná muset odpustit.

Vnímají tohle všichni?

Mladší generace tolik ne. Za to starší generace si velmi váží toho, co pro ně Fidel Castro udělal. Jsem přesvědčená o tom, že 80% lidí jeho režim uznává. Těžko se to vysvětluje, pokud neznáte ty politické hrůzy, které museli místní vydržet. Váží si toho, že na každé vesnici mají školu i velmi dobře fungující lékařskou péči zdarma. Nikde nevidíte slamy, nevidíte lidi umírat na ulici… A tohle je právě i přínos pro turistu, který zde neuvidí všechny ty smutné věci, které ve zbytku Latinské Ameriky jsou.

Když se člověk vydává třeba do Indie nebo třeba Maroka, chtějí místní lidé z turistů neskutečně vytěžit a rok od roku se to zhoršuje. Jsou takoví i Kubánci?

Kubánci vždycky chtěli a vždycky budou chtít vytěžit, ale musím podotknout, že velmi inteligentním, sympatickým a nenásilným způsobem. V poslední době jsou lidé víc v ulicích a snaží se turistu zlákat jakýmkoli způsobem, protože je jejich první možností jak si vylepšit příjem. Samozřejmě to jde přes manipulaci a vymýšlení historek.

Jsou tam taky takové typické historky?

Samozřejmě. Nejznámější je hláška: Pojďte se mnou, vezmu vás na večeři ke své tetičce. Čistě náhodou vás může i ubytovat. Tetička to samozřejmě není a daný člověk dostane provizi. Děje se to sice všude na světě, ale je fajn, že v podání Kubánců to má úroveň. Mají totiž stále svou hrdost a nikdy se neponižují.

V podobných zemích jsou lidé zvyklí komunikovat hodně odlehčeným způsobem a rázný Čech na ně asi může být dost drsný, že?

Přesně tak. Kubánec je vtipálek, výborný vypravěč a skvělý marketér. Je potřeba to všechno vnímat jako hru.

V téhle souvislosti mě napadá, nakolik se na Kubě smlouvá?

Moc se nesmlouvá. To je totiž spojené s tou zmiňovanou hrdostí. Pokud jste Kubánci sympatičtí, tak vám může něco málo slevit, ale není to nic výrazného. Možná to taky souvisí s tím, že se zrovna nepředřou a neudělají nic zadarmo. Zkrátka buď bude pracovat a nechá si to patřičně zaplatit, nebo nebude raději pracovat vůbec.

V poslední době tam pronikly nové možnosti, třeba rezervování ubytování po internetu. Jak to vnímáte vy, která dnes a denně sháníte ubytování pro sebe či klienty vaší cestovky?

Objevilo se spoustu nových internetových prodejních portálu. Při objednávce Vám někdy pošlou potvrzení, ale realita na místě může být úplně jiná. Kupříkladu bydlíte jinde, než jste si to domluvili. Nejvíce turisté vnímají ten laxní přístup. Často například rezervují po internetu auto, Kubánci rezervaci sice potvrdí, ale nedokončí ji a neuzavřou. Je potřeba si uvědomit, že všechny tyhle základní služby vlastní stát a byť je třeba pět autopůjčoven, všechny mají stejného majitele. Ten si pak služby rozděluje tak, jak potřebuje. Cílem je zpravidla prodat co nejvíc. Chce například k autu prodat i ubytování v hotelu a touto cestou dokáže natlačit daného klienta do dalších služeb.

Ideální je tedy na Kubě cestovat autem? Místní doprava funguje na jaké úrovni?

Pokud někdo chce cestovat místní dopravou, tak doporučuji, aby strávil na Kubě minimálně měsíc, protože je to neskutečně časově náročné. Samotní Kubánci mají velké problémy s dopravou do práce a my už vůbec nejsme zvyklí čekat dvě hodiny ve třicetistupňovém vedru, až nás někdo sveze. Jedete-li na Kubu na deset či čtrnáct dní, je to úplně zbytečně ztracený čas a vyhozené peníze.

Kuba stejně není taková typická batůžkářská destinace, že ano?

To určitě ne, protože tady cestování není tak snadné. Vezměme si třeba jeden ukázkový problém: Neustále potřebujete mít u sebe vodu a tu tady prostě neseženete v každém obchodě na každém rohu. Když tu destinaci neznáte, sháníte vodu i dvě hodiny a je běžné, že je dostatek vody jen v půllitrovém balení. Jak to budete brát batohem? A hlavně je Kuba pro baťůžkáře velmi drahou destinací.

Za čím hlavním vlastně turisté na Kubu jezdí?

Za poznáním naprosto specifické kultury. Oproti zbytku Latinské Ameriky má Kuba velmi zachovalou kulturu i architekturu. Kubánci mají navíc i jinou mentalitu, hudba v barech, neustálá párty. Je to prostě zábavná destinace.

Co je na Kubě výjimečného oproti ostatním destinacím? Jaký je rozdíl třeba v porovnání s Kostarikou?

Zásadní rozdíl mezi těmihle karibskými destinacemi je právě v tom, že je Kuba zábavná a velmi bezpečná. Můžou se tam klidně vydat dvě slečny úplně bez zkušeností s cestováním. Třeba na Kostarice je to už trošku jiné, i když je stále nejbezpečnější ze Střední Ameriky. Největším problémem je hlavní město San José, kde se prostě po setmění nevychází. To na Kubě nikdy nezažijete, tam se ve čtyři ráno projdete Havanou a nic se vám nestane.

Když to někdo vezme luxusně a chce si tady třeba dopřát svatební cestu, může čekat v luxusních hotelech servis na vysoké úrovni?

My většinou svatby a svatební poznávací cesty nabízíme našim klientům v jednom balíčku, a to právě proto, aby měli porozumění, protože služby samozřejmě nejsou na špičkové úrovni. Kubánec ve své podstatě není zrovna extra úslužný. Na druhou stranu nám pak oddané páry říkají, že byla legrace s nimi něco zařizovat. Minimálně je to tedy hezký zážitek. Pokud byste si chtěli udělat „vymazlenou“ svatbu, tak doporučuji spíše třeba tu Kostariku, kde služby fungují naprosto bezvadně. Zkrátka určitě jsou na světě destinace, kde to funguje podstatně lépe.

Kuba! Název, který ukrývá v každém z nás ty nejrozmanitější cestovatelské představy. Mnohým se okamžitě vybaví rum, doutníky, stará auta, hudba a také samozřejmě Fidel Castro a socialismus. Jaký vlastně je největší a nejznámější ostrov Karibiku? Je to ostrov, který můžete vnímat doslova všemi smysly a možná i víc. Přečtěte si o ní více v článku Kuba, to nejsou jen stará auta, rum a doutníky.

A kdybyste měla za sebe doporučit místa, která by neměl vynechat žádný cestovatel na Kubě?

Skvělá je Baracoa, která je, bohužel, až na samém konci a proto budete potřebovat tak týden, abyste se tam dostali, pokud nemáte pronajaté auto. S ním to trvá asi dva dny. Je taky dobré zkusit si zažít Santiago de Cuba, protože to je něco úplně jiného. Emigrovala sem spousta Haiťanů, takže má tento kout Kuby zcela jiný nádech a poznáte tu hodně odlišný životní styl. Úžasná je samozřejmě Havana a doporučuji také do itineráře přidat nějakou zapadlejší vesnici, abyste narazili na ty ještě nezkažené Kubánce.

Před patnácti lety, kdy jste byla na Kubě poprvé, jste jistě ze země měla úplně jiný dojem. Myslíte, že jste se změnila hlavně vy nebo samotná Kuba?

Hlavně já, všechno je to o osobních zkušenostech. Čím více je člověk zkušený, tím kritičtěji nahlíží na různé věci. Nicméně Kuba vám vždycky dodá takový zvláštní pocit svobody.

Zanechala na vás za tu dobu něco Kubánská mentalita?

Určitě, jsem velký optimista. Tady se často pereme s věcmi, které v podstatě vůbec nejsou tak důležité, jak se zdají. Jenže ten náš životní styl nás velmi formuje, a to já se díky zkušenostem z Kuby nenechám. Naučila jsem se od Kubánců být taky velmi houževnatá a hodně vydržet.

Máte jistě hodně blízkých kubánských přátel. Jsou mentalitou podobní Čechům?

To rozhodně ne, možná spíše více Slovákům či Španělům. Jsou to takoví požitkáři, my jsme více zaměření na práci a výdělky.

Cestujete i jinde po světě?

Cestovala jsem dříve více. Můj cestovatelský život se diametrálně změnil se založením rodiny. Cestování je samozřejmě stále mou součástí, ale i prací.

A berete své děti na Kubu?

Dlouho jsem to odkládala, ale synovi je teď 8 let, takže může cestovat. Vzala jsem ho tedy do Kostariky i na Kubu, která na něj zanechala mnohem hlubší dojem. Strašně hezky o Kubě mluví, i když já osobně si myslím, že Kostarika je pro děti zajímavější.

Kuba je tedy podle vás vhodná na cestování s dětmi? Problém může být třeba se zdravotní péčí.

Pokud by se mělo jednat o trávící problémy, tak s těmi je potřeba počítat. Pokud by se jednalo například o nějaké zranění, tak kubánská péče je třeba podstatně lepší než v Kostarice. Tam ale zase můžete jít do soukromé kliniky, kde mají lepší vybavení. Celkově je ale Kuba úžasná destinace pro děti, jelikož místní lidé děti milují, respektují a vychovávají je tak, že hodně vysvětlují a diskutují, jelikož na to mají čas na rozdíl od nás. Když vás uvidí někde s dětmi, máte dveře všude otevřené.

Exotica Cuba

Na cestu za poznáváním Kuby se můžete vydat i s cestovní kanceláří Exotica Cuba, která se na zájezdy na Kubu specializuje a patří tak mezi odborníky na tuto destianaci. Na vlastní oči uvidíte, jak se tato úžasná země neustále mění a vyvíjí. Poznáte neuvěřitelný kubánský temperament, chuť k životu i zábavu.

Zkušenosti čtenářů

sedlonka

jezis, to je zase clanek. Opravdu hodny spise Invia, nezli Hedvabne stezky. Doufam, ze si to pani tucne zaplatila jako reklamu na CK. Na Kube jezdi normalne dolarove autobusy-pro ty, co nechteji cekat na nakladak. Vodu jsme pili normalne z kohoutku a pramenu… kdyz se nam uplne nezdala, tak jsme dali desinfekci. Jidlo jsme nakupovali za kubanska pesa primo na ulici nebo v pizerii, v pekarne. Ubytovani v pohode v Casa Particular a rozhodne je cestovani s batohem zajimavejsi nez s nejakou blbou cestovkou, co vas vyplivne a za 2h nalozi, takze se nenechejte odradit od samostatneho cestovani. Starsi info z Kuby mam na webu sedlonka.com

Veronika

Po návratu z Kuby musím říci, že několik info z rozhovoru je zcela mimo. Paní snad Kubu ani jinak než s cestovní kanceláří nepoznala.  S batohem po Kubě zcela bez problémů, doprava Viazulem úplně perfektní, žádná ztráta času, nebo časová náročnost, ubytování také bez problému, vždy nás někdo odchytil přímo na nádraží. Cenová náročnost Kuby odpovídá ostatním zemím v Latinské Americe. Vše tam fungovalo úplně perfektně. A s tou vodou, nanádražích z nádrží zdarma, možnost jejího koupení téměř všude, pokud náhodou došla, tak vždy byly ke koupi jiné nápoje.

Alica
Veronika:

Momentálne hľadám na nete čerstvé info o Kube, moji synovia sú pobláznení myšlienkou o dovolenke na Kube, čím viac vidieť a jasné, aj ušetriť. Viete  nám poradiť? Každá rada dobrá, napr. lacné letenky, čo sa oplatí vidieť, kde spať,… bola by som veľmi povdačná, mail [email protected]

Edita
Veronika:

Ahoj Veroniko, chystame se s kamaradkou v unoru na batuzkarsky vylet a rozhodujeme se mezi Kubou a Filipinama. Dve naprosto odlisne destinace, ale kazda ma svoje lakadla…Chtela jsem se zeptat, jestli bys umela odhadnout, na kolik by cca vysly tri tydny na Kube, kdyz budeme vyuzivat prevazne mistni dopravu (viazul), spat co nejvic to bude mozny v casa particular, stravovat se na ulicich…a dale „pani“ zminovala i bezpecnost, ze je to i pro dve holky v pohode – s tim muzes souhlasit nebo je to informace tykajici se hotelovych rezortu?:-) diky moc za jakykoli info.

Hana

Ten článek je opravdu trošku mimo. Na Kubě lze cestovat jak autobusem tak taxi colectivo, vychází to finančně úplně stejně a navíc jsou ty taxíky zábavné a dovezou vás přímo tam kam chcete. Voda lze koupit všude a jídlo u místních doma  „casa particular“, kde vás vždy rádi ubytují.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí