ROZHOVOR: S Hynkem Kmoníčkem nejenom o konfliktech, víře a Nepálu

ROZHOVOR: S Hynkem Kmoníčkem nejenom o konfliktech, víře a Nepálu

Ve dnech 14. – 17. ledna 2016 se bude v Brně konat 19. ročník cestovatelského festivalu GO KAMERA. Jako jeden z přednášejících se zde představí diplomat Hynek Kmoníček, který přiblíží konflikt mezi Izraelem a Palestinou. My s ním přinášíme exkluzivní rozhovor.

Máš neobyčejně pestrý životní příběh. Které byly zlomové momenty?

Desítky. Každá další křižovatka, kdy se musí člověk rozhodnout, je přece takový moment a my jsme jejich součtem. Asi nejdůležitější zlom byla chvíle, kdy jsem sám se sebou přestal zápasit a začal být sám sebou.

Začínal jsi jako koncertní kytarista. Zahrál bys na festivalu GO KAMERA z podia?

To je právě ono. Vysnil jsem si v dětství, že budu velký evropský kytarista. Ale na to jen práce nestačí, k tomu je třeba mnohem větší kus talentu, než jsem kdy měl. Když jsem zjistil, že hlava je pořád lepší než prsty, ať dělám co dělám, přijal jsem to a začal se živit hlavou. Poslední koncert s orchestrem jsem měl v roce 1996, od té doby jsem na nástroj nesáhl. Dnes už bych neměl co ukázat.

Co kromě znalostí přineslo tvé studium v Izraeli?

Uvědomění si, co je v životě opravdu důležité. Také spoustu kontaktů do budoucna.

Jaké byly tvé návštěvy Palestiny?

Všemožné. Od návštěv, kdy jsem byl tulák s batohem až po ty, kdy mě líbal chairman Arafat jako bych byl Brežněv.

Můžeš pojmenovat příběh IZRAEL – PALESTINA?

Tragédie dvou bratranců obývajících jeden dům.

Jaká je role Izraele?

Posledních 5 700 let židovského letopočtu mírový proces běží úspěšně.

A postavení Palestiny?

Postavení Palestiny bude vždy komplikované. Vždy si musíme uvědomit, co je nálepka a co obsah. Ještě před 100 lety se každý, kdo se narodil v Palestině, jmenoval Palestinec. Tedy i Žid.

Jaká je dnešní pozice Turecka?

Klíčová, složitá a pro Evropu drahá. Po sestřelení ruského letadla ekonomické sankce na Turecko dopadnou ještě víc. Co chceme od Turecka bude ještě dražší, než jsme se obávali. V konci to zaplatíme my…

Dalo se předvídat arabské jaro?

Nedalo. Dalo se ale naprosto přesně odhadnout, jaký z něho bude sychravý podzim.

Jak nejlépe bojovat proti terorismu?

Nenechat se zastrašit. Nezměnit se.

Co je pozitivní na islámu?

Zavedl řád v původně kmenové společnosti.

Je dobré stavět u nás mešity?

Nepatří sem. Když všude postavíme všechno, bude celý svět stejný. I cestovní kancelář Livingstone bude mít po obchodě i po zábavě, protože nebude třeba cestovat.

Jaký je tvůj vztah k islámu?

Léta ho studuji, občas jej v zahraničí učím. Ale víra je primárně emoce, a tu já nemám k žádné víře.

V čem jsou hlavní rozdíly mezi muslimy a křesťany, případně hinduisty a buddhisty?

To je na dizertaci v oboru komparativní religionistiky. Třeba v tom, že první dvě učení jsou na sebe navazující monoteistické variace původního judaismu, zatímco hinduismus je všeobjímající polyteistický žrout, co nakonec pohltil buddhismus a úplně ho nestrávil.

Jaký odhaduješ posuv postavení Jeho Svatosti dalajlamy? Co se stane s Tibetem?

Dalajláma je stále více náboženským představitelem. Tibet podle mne dojde k nějakému porozumění s Čínou, jak se budou oba stále více měnit. Můžeme mít každý svůj názor, jak moc je to dobře a jak moc je to přirozené, ale na tomhle procesu to mnoho nezmění.

Nejširší nabídku průvodců a map (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Co si myslíš o reinkarnaci nejen dalajlamy?

Protože není proti zákonu zachování energie a množství energie ve vesmíru je konečné, je to fyzikálně možná věc. Jakkoliv to zní pro mnohé racionalisty asi absurdně.

Výrazně se změnil postoj k Tibetu. Jaké je současno?

Současno je politika jedné Číny.

Můžeš porovnat dva asijské obry – Čínu a Indii?

Číňané jsou přemýšlivější, Indové dravější. Ale obojí je strašná generalizace.

Míval jsi Nepál ve své zóně velvyslance…

Velvyslanec musí být v kontaktu se státní správou. Nepál vždy působil dost chaoticky. Politicky jde o systém, který se po fyzickém zániku královské rodiny ještě více zkomplikoval. Velvyslancem jsem byl v době, kdy z hor sešli maoisté a převzali vládu. Vedli sami vnitřní dialog kdo je maoista, kdo trockista. Kdo je pak ještě trockista s náklonností k Bucharinovi, nebo původní trockistické straně či trockistickým buňkám indické komunistické strany, a kdo zase věří těm v západním Bengálsku. Politický chaos v Nepálu byl ve fázi, že proti nim Indie působila jako Bavorsko.

Mentalita Nepálců je dobrosrdečná, smějí se i v těžkých momentech. Kde se v nich bere síla?

Je to dobrosrdečná nátura společnosti, která vychází z těžkých životních horských podmínek. Pokud je někdo jiný, v překladu lidsky náročnější, tak ho asi vypudí do politiky.

Vrátí se turisté do Nepálu?

Určitě. Nepál má své kouzlo, které se ničím nezmění. Ani místní politické rozmíšky.

Volby tam vyhráli maoisté, třetí byli komunisté…

Jejich komunismus je stejně tak budhistický nebo hinduistický jako jejich maoismus. Nálepky jsou jiné než pojmy. Jako velvyslanec jsem měl jeden nesplněný sen, že sem dovezu skupinu nepálských trockistů, vypustím je na posledního českého trockistu Petra Uhla a budu pozorovat chemickou reakci.

Je pro tebe důležité náboženství?

Jako svého druhu bednička s nástroji proto, aby člověk nepřemýšlel jen pragmaticky.

Sedíme ve tvé zajímavé kanceláři, co vše se zde dá nalézt?

Kusy mého života. Od několika lebečních pozůstatků bhútánských občanů přes to, co se mi povedlo přivézt z Peru, hlavně tedy obrazy synkretické školy z Cusca míchající španělskou náboženskou malbu s peruánskými Kečuánci až po několik samopalů české výroby.  Prostě takové stopy, jak život šel. Třeba tenhle kovový levhart byl prý na stole Sadama Husajna, než ho tam zabavila americká armáda.

Co pro tebe znamená Šangri-la, hledání štěstí?

Být v míru sám se sebou. V lepším případě vědět proč.

Co vzkážeš festivalu GO kamera?

Abychom měli všichni to štěstí, že budeme žít v době, kdy lze exotická místa navštěvovat a bezpečně se z nich vracet. Takových míst docela ubývá. A taky abychom měli i dobrý důvod k našim návratům domů.

Cestovatelský festival GO KAMERA proběhne ve dnech 14. – 17. 1. 2016 v prostorách Kongresového centra BVV v Brně. Tématem letošního ročníku je Návrat do Nepálu. Svými filmy, fotografiemi a zážitky z cest se představí cestovatelé, polárníci, novináři, režiséři, spisovatelé, hudebníci a další osobnosti společenského života. Návštěvníky čekají více než dvě desítky atraktivních besed a promítání. Festival je doprovodným programem veletrhů cestovního ruchu GO a REGIONTOUR a jeho podrobný program najdete na www.gokamera.cz.

Hynek Kmoníček je ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.Dříve zastával funkci velvyslance v Austrálii. Do července 2010 byl náměstkem ministra zahraničních věcí pro právní a konzulární problematiku a aktuální politické otázky. Je známý svojí sbírkou etnické hudby mimoevropských kultur a rozsáhlou kolekcí pálivých omáček celého světa. Je vášnivým kuřákem vodních dýmek, přičemž jednu daroval také prezidentovi Milošovi Zemanovi jako krok na přesvědčovací cestě, že islamismus se nerovná terorismus.

Zkušenosti čtenářů

Jiri Hendrych Pittsburgh

Mate doma geniuse, vazte si toho, verte mu a podporujte ho. Usetrite si snim mnoho problemu a dovede Vas vsechny k jednote. Jedine tak muzete dosahnout uspechu a obnovit svetove postaveni prvni republiky. Spokojenost obcanu zvysi pracovni uspechy a snizi take kriminalitu a vrati vam schopne lidi.

Sir

Jsem si vzpomněl na starší…
„Jeho současná pozice velvyslance v Austrálii byla fakticky exkomunikací. Jak se měl vyjádřit K. Schwarzenberg, do Canberry byl vyslán, že zkrátka žádnou vzdálenější ambasádu nemáme, ale kdyby byl zastupitelský úřad na Marsu, byl by Kmoníček delegován právě tam.“

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: