ROZHOVOR: Konec blokády Kuby přinese materiální možnosti, ale nepřinese blahobyt lidem

ROZHOVOR: Konec blokády Kuby přinese materiální možnosti, ale nepřinese blahobyt lidem

Co se vlastně na Kubě změnilo za poslední rok? Vydat se sem hned nebo raději počkat? A bude takhle země stále tak jedinečná? To všechno prozradila Lívia Kocnárová, která v zemi strávila už spoustu času a oblíbila si ji.

Lívia Kocnárová si Kubu oblíbila a stala se prakticky jejím dalším domovem. Situaci tam aktivně sleduje už mnoho let, a právě proto dokáže změny za poslední roky velmi dobře posoudit a nabídnout zajímavý pohled.

Proč se vlastně Kuba stala takovou „zakonzervovanou kulturou“? Mělo na to hlavní vliv embargo Spojených států, které se letos v lednu konečně trochu uvolnilo?

Embargo, které uvalily na Kubu Spojené státy před cca 56 lety, zásadně ovlivnilo rozvoj země. Doposud se nesmělo dovážet ani vyvážet zboží obsahující více než 10% produktu vyrobeného ve zmíněných státech. Málokdo u nás si dovede představit, že v Latinské Americe je naprostá většina výrobků právě z USA. Země se tedy ocitla v naprosté izolaci a musela se spolehnout především na své zdroje, později na výpomocí bývalého SSSR.

Zásadní změny se neočekávají okamžitě. Pomalu by se měly začít plnit regály novými výrobky a zahraniční firmy dostanou příležitost investovat na Kubě. Osobně v současné době vnímám změnu v otevírání nových malých provozoven (restaurací, kaváren, kadeřnictví a prodejen všeho druhu), které ale již trvá dva roky. Změna nebude tak výrazná a rychlá, jak se očekává, protože Kuba potřebuje především posílit svou infrastrukturu. Pro nastavení nových příležitostí je nutné především posílit elektrické rozvody, vystavět nebo zásadním způsobem opravit elektrárny a pak teprve mohou přijít nové pracovní příležitosti a posílení ekonomiky zásadním způsobem. Samozřejmě je nutné, aby posílila tržní síla Kubánců. Pozoruji obrovský zájem ze zahraničí o kubánské nemovitosti, ale kubánská vláda nepodporuje odprodej kubánského nemovitého majetku. Samotné vyjednávání mezi zmíněnými státy bude na léta dlouhé.

Myslíte si tedy, že se jedná spíše o dlouhodobé změny, které třeba nebyly tak patrné?

Jednoznačně se jedná o dlouhodobé změny. Kubánci již dostali příležitost vyzkoušet podnikání v maloobchodu. Rozdávají se stále živnostenské licence a po ukončení embarga mají příležitost vyzkoušet si obchod v bezhotovostním styku v amerických dolarech, což v průběhu embarga nebylo možné.

Předpokládám, že se za poslední rok hlavně zvedl počet turistů z USA. Jak se to na Kubě projevuje?

Návštěva amerických turistů zatím nebyla markantní, protože turistické cesty Američanů na Kubu jsou stále zakázané (povolené jsou jen v určitých případech). Očekává se však postupné oslabování restrikcí ze strany americké vlády a do budoucna zřejmě i úplné zrušení zákazu. Předpokládá se poté obrovský boom a infrastruktura stále není připravená. Obrovský zájem je i mimo USA. Z Kanady, Latinské Ameriky a Evropy. Již v minulém roce byly hotely plné i v mimosezonním období.

Jak dlouho myslíte, že si Kuba ještě udrží svou jedinečnost? Nebo už ji ztratila?

Záleží na úhlu pohledu. Pokud se díváte na jedinečnost Kuby z hlediska ekonomického skanzenu, tak se individualita brzy ztratí, protože mladí Kubánci jsou lační po vymoženostech. Pokud se díváte na Kubu jako jedinečnou kulturu s úžasnou hudbou a tancem, výborným rumem a ještě lepšími doutníky a dobrými lidmi, tak tuto jedinečnost si zajisté ještě dlouho zanechá.

Spousta cestovatelů v důsledku toho všeho prohlašuje, že na Kubu buď hned, nebo už nikdy. Souhlasíte s tím? Neopadne třeba to nynější nadšení a země si zvládne udržet určitý punc jedinečnosti?

V globálu, všechny země se mění a vyvíjejí rychlým tempem, pokud mají tržní schopnosti. Kuba zatím v takové situaci není. Je pouze část cestovatelů, kteří chtějí objevovat neobjevené a ti snad na Kubě už dávno byli. Pak jsou další, kteří chtějí poznat architekturu, mentalitu lidí a odpočinout si na krásných plážích a nevadí jim, že na pláži nejsou sami. Navíc tady máme i mladší ročníky, které budou chtít Kubu poznat.

Málokdo ví, že Kuba produkuje úžasnou kávu. Již více než dvě století Kubánci pěstují jednu z nejlepších Arabik na světě. Z Kuby putuje do světa káva značky Cubita, Turquino a Serrano Superrior.

I když pro cestovatele může být smutné, že přijdou o zajímavý cíl dovolených, spíše musíme místním lidem změny přát. Myslíte, že události mění život místních k lepšímu?

K lepšímu myslím, že ne. Konec blokády přinese materiální možnosti, ale nepřinese blahobyt lidem. Možná přinese pracovní příležitosti, otázkou je, zdali se pracovní úsilí pojí s kubánskou mentalitou. Lepší životní standard nepřinese ukončení blokády, ale nové pracovní možnosti.

Nebude se jednat pouze o ekonomické změny, a co se týče politické situace, zůstane vše při starém?

Dojde k pozvolnému uvolňování v obou směrech. Dovoluji si tvrdit, že 80% Kubánců politická situace vyhovuje.

Jde vlastně na místních lidech poznat, že se něco děje?

Mají zájem o obchod, mohou se stěhovat a přilepšit si podnikáním, ne jen v sektoru turismu (pronajímání domů), ale i v zemědělství (rybaření).  Hodně lidí se věnuje prodeji nemovitostí a snaží se vydělat peníze, protože mají pocit, že teď je ta šance. Ale jak jsem již uvedla výše, v rovině práva lze prodávat pouze mezi Kubánci… a tam zase nejsou peníze.

Jak oni sami změny komentují?

Že se nic jen tak rychle nezmění. Je třeba si uvědomit, že na tento moment Kubánci čekali 56 let. Jsou na druhou stranu hrdi, že vydrželi jako jediná země na svět odolávat nátlaku USA. A možná proto si myslí, že příležitosti budou jen pro bohaté a chudí zůstanou dále chudými, možná ještě chudšími.

Když si na chvilku odmyslíme politiku a budeme se zabývat čistě přírodou či karibskými plážemi, je i v tomto ohledu Kuba jiná než okolní státy?

Absolutně. Je to dáno velikostí ostrova. Rozmanitá příroda suchého tropického lesa v kombinaci s bílými plážemi s pozvolným přístupem do moře a klidným mořem a barvitou kulturou je opravdu jedinečná. Architektura je ve zbytku Latinské Ameriky silně ovlivněna americkou architekturou, na Kubě je dlouholetá izolace v ulicích vidět na první pohled.

Vy sama znáte Kubu mnoho let, co vás na ní vlastně nejvíce baví a nutí se vracet?

Kuba je moje srdeční záležitost. Je to destinace mnoha možností a nabízí více než pouhý odpočinek. Domnívám se, že jet na Kubu může lidem obohatit život, už třeba jen ve vnímání lidských hodnot. A samozřejmě, že si přivezou spoustu nezapomenutelných zážitků. Lidem vždy radím, ať pokud možno ostrov procestují a nejsou na jednom místě. A nemusí se ničeho obávat, Kuba je nejbezpečnější zemí Karibiku, a to i ve srovnání s Jižní Amerikou. I v noci je v ulicích bezpečno, můžete si bez obav zajít na koncert jazzu, projít se v ulicích, dát se do řeči s Kubánci, začlenit se do jejich komunity a tomu já říkám zážitek. Když se na nás obrátí klienti, že se chtějí na Kubu jet pouze potápět, snažím se jim to rozmluvit a doporučím vždy kombinovat s poznáváním ostrova. Úplně nejlepší je pak kombinace poznávání ostrova a pobytu na krásných plážích, které na Kubě nejsou zatím přelidněné, jako v jiných destinacích. O to víc to platí, pokud se na Kubu vydáte v mimosezónním období, kterého se není vůbec proč obávat. Například v červenci až srpnu na ostrově Cayo Largo či v oblasti María la Gorda, když si přivstanete, můžete spatřit naživo karety obrovské, které hromadně připlouvají na hotelovou pláž klást vajíčka. Je to neuvěřitelný zážitek a na Kubě to vůbec nevyužívají jako marketingový tah. My se klientům snažíme vždy doporučit něco navíc, co na Kubě vidět a zažít. Nejen to, co si sami vyčtou z průvodců.

Pokud se čtenáři rozhodnou Kubu zažít, kolik času by si minimálně měli vyhradit?

My klientům doporučujeme si vyhradit na Kubu minimálně 14 dnů.  Za tuto dobu se dá objet celý ostrov a ještě si stihnete odpočinout pár dní na plážích. Přeci jen let na Kubu trvá okolo 12-13 hodin, takže první a poslední den pobytu se toho už moc nestihne. A když si klient půjčí auto a každý druhý den se přesouvá do jiného místa, je to celkem náročný typ cestování. Odpočinek u moře je pak příjemný. Takže ideální je 14 dní a víc.

Je ještě jiná země, které vám takto výrazně přirostla k srdci?

Ano, je to Kostarika. Je to nádherná země s překrásnou přírodou, divokými plážemi, sopkami a národními parky. Ráda bych, aby ji čeští cestovatelé také objevili, dle mého názoru u nás stále čeká na svůj boom. Je to dražší destinace, ale ceny služeb odpovídají kvalitě. Stejně jako na Kubě, i na Kostarice je cestování bezpečné.

Exotica Cuba

Na cestu za poznáváním Kuby se můžete vydat i s cestovní kanceláří Exotica Cuba, která se na zájezdy na Kubu specializuje a patří tak mezi odborníky na tuto destianaci. Na vlastní oči uvidíte, jak se tato úžasná země neustále mění a vyvíjí. Poznáte neuvěřitelný kubánský temperament, chuť k životu i zábavu.

Zkušenosti čtenářů

Barák s bObama

Každému je snad jasné, že embargo uvolňují SSA jen kvůli sobě, k podpoření svého růstu a vlivu. Určitě amíkům nejde o blaho obyčejných Kubánců. Dopadne to jako u nás. Západ je zprivatizuje, nacpe jim regály plné zboží, na které si budou půjčovat za lichvářské úroky.

Lívia Kocnárová
Barák s bObama:

Samozřejmě za uvolněním embarga je soustu dalších důvodů, o kterých se nepíše. Jak uvádíte, Kubánci nemají zkušenosti s půjčkami a je velmi pravděpodobné, že lačnost po konzumu je donutí zadlužiovat se. Tak jim držíme palce!

styl

„Lívia Kocnárová si Kubu oblíbila a stala se prakticky jejím dalším domovem.“
To vyznívá ve smyslu „Lívia se stala prakticky dalším domovem Kuby“ :-))

Katka
styl:

Takhle by to mohlo vyznít pouze, kdybyste nevěděl, že Kuba je stát 🙂

:-)
Katka:

To vím, z hlediska jazykové korektnosti je to ovšem anakolut, vybočení z větné konstrukce/vazby 🙂

Petr

Na Kube jsem byl 18x. Vzdy jenom v resortech, dobre jidlo, dobre piti, relax, nadherna plaz. Nikdy by me nenapadlo z resortu vylezt. Nemam zajem.

Milan
Petr:

A ještě jste si v rezortu vybalil řízky, že? Typický český turista. Na koupání stačí Turecko nebo Egypt, kde je člověk za pár hodin…

Jana

Tak to sjte o hodně přišel 🙂

Anna2

Zrovna se na kubu chystám, tak díky za aktuální info. Snad země naplní mé očekávání…

Livia Kocnárová
Anna2:

V každém případě Vám doporučujeme pronajmout si automobil, dostanete se tam, kam autobusy nikoli. Pokud Vám pronájem auta přijde drahý, můžete se domluvit s místními taxikáři. Vždy si sjednejte cenu předem a sjednejte si také jasně a zřetelně itinerář cesty. Abyste nejezdili po návštěvách babiček, tet  a jiných dalších příbuznách pana taxikáře. Cenu smlouvejte, ale s respektem. Kubánci jsou hrdí, tedy na příliš nízkou cenu Vám kategoricky řeknou NE.

Livia Kocnárová
Anna2:

V každém případě Vám doporučujeme pronajmout si automobil, dostanete se tam, kam autobusy nikoli. Pokud Vám pronájem auta přijde drahý, můžete se domluvit s místními taxikáři. Vždy si sjednejte cenu předem a sjednejte si také jasně a zřetelně itinerář cesty. Abyste nejezdili po návštěvách babiček, tet  a jiných dalších příbuznách pana taxikáře. Cenu smlouvejte, ale s respektem. Kubánci jsou hrdí, tedy na příliš nízkou cenu Vám kategoricky řeknou NE.

Radka

Na Kubu cestujeme 7.1 a budeme tam do 4.2, prvé tri noci by sme mali stráviť v casa v Havane a potom sa chceme presúvať po celom ostrove, len neviem ako to bude s ubytovaním, či nám stačí, keď si v deň príchodu budeme hladať casas alebo radšej pár dni dopredu, či to nebudeme v tomto období problém s obsadenosťou a všetko bude full?

Milan
Radka:

Teď jsem se z Kuby vrátil. Teď je tam zimní období (28-34 stupňů, takže kosa) a turistů o něco méně. Ubytování v soukromí je spousta, Ti co mají povolení, to mají napsané na domcích, jinak je tam znak – vypadá to jako tiskací I, jen vršek toho I je širší, taková stříška zaoblená. Ihned si toho všimnete. Cestování po Kubě doporučuji – Super !!! Je to tak, jak píše paní Lívie.

Lívia Kocnárová

Pokud jste zvyklá cestovat s baťohem a jste skromná při výběru ubytování, stačí, když si ubytování sjednáte na místě. V turistiských lokalitách jako je Trinidad nebo Vinales ubytování asi seženete (nebude třeba v centru města) vždy. Ve Vašem případě máte také dost času, nejedete na Kubu na 14 denní dovolenou. Můžete se tedy zabývat smlouváním a vyjednáváním o ceně a také trávit čas výběrem casas. Na místě se budete muset spolehnout na přepravu Taxi nebo na Viazul.cu, kteří jezdí to hlavních měst provincíí. Zde mohu poradit, buďte cca 1 hodinu před odjezdem na stanici, protože o jízdenky bude velký zájem. Spoustu lidí se spolehlo na pronájem automobilů přes stránky nebo na místě, jenže automobily se jim nepodařili sehnat, porotože jsou již vyprodané. Tedy jediná možnost přepravy je Viazul.cu, nebo místní taxi – drahé taxi.
Pokud patříte k náročnějším turistům, máte požadavky na vlastní koupelnu, klimatizaci a důvěru v pronájemce doporučujeme obrátit se na CK – třeba tu naší Exotica Travel (exoticacuba.cz). Přejeme Vám krásné zážitky na Kubě!

Růžena

A co cestovat na kole, je to možné?

Dan
SDK

blahobyt tam ani nikdy nebol tak nemaju o co prist si uvedomte!!
blokada kuby bola od zapadu . tak preco sme ich ako vychodny blok nezasobovali technikou a autami??  ked tam maju stale tie predrevolucne americke)))  coo?
ludia ktory ich obhajuju su postihnuty syndromom podobny unoscovi a obete.
kubancov by som vam prial ako zamestnavatelov ))) by vas ta kamatrska nalada presla
v usa su nasi ludi a maju s nimy len zle skusenosti.
horsie ako nachos

SDK

a tiez sanepise ze UN podporuje ich skodlivy tabak a fajcenie.sankcie proti kube)) zatial co konope sa demonizuje este stale.
tie kolonialne a ine budovy vyzeraju nedotknute opravou a udrzovanim. raz im spadnu na hlavu a este sa im budeme skladat na ne. vsetko je tam spinave.. na hygienu moc nedbaju.
bol tam moj znamy , velky fanusik byvaleho rezimu. po prvej dovolenke ho to nadsenie preslo. priplatil si aj za vylety mimo resort. vravel mi ze sice parada a pohoda ale doma by takych hnal..)))) lenivy ) deti behaju v prachu , kaslu a to tam je teplo
usa vedia ze to je beznadejna mentalita. len si rozsirili vplyv )

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí