ROZHOVOR: S Václavem Papouškem, autorem Cestikonu, knižního rádce pro cestovatele

ROZHOVOR: S Václavem Papouškem, autorem Cestikonu, knižního rádce pro cestovatele

Václav Papoušek není žádný hard core cestovatel. Vždy jej však zajímalo, jak cestovat levně a efektivně, avšak s maximem zážitků. Rozhodl se tedy své cestovatelské know how nějak využít a podělit se o ně i s ostatními lidmi. A tak napsal Cestikon, knihu o cestování nejen pro mladé.

Co vás přimělo k napsání knihy?

Chtěl jsem napsat knihu, a když jsem se rozhodoval o čem, tak padlo rozhodnutí na to, co mě baví nejvíce – cestování. Navíc jsem při mém způsobu cestování potkával pořád samé Angličany, Nizozemce, Francouze, Němce, tak jsem došel k závěru, že některé informace o tom, že se dá velmi levně cestovat, u nás možná chybí, protože ti cestovatelé nebyli nijak bohatí. A tak jsem napsal Cestikon.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Spousta lidí má představu, že cestování je jen pro bohaté. Jak se dá na cestování ušetřit a přitom si udržet i nějaký komfort?

Cestování je rozhodně pro bohaté, ale bohaté na čas. Akční letenky jsou všude okolo a bydlet se dá levně nebo zadarmo téměř kdekoliv na světě. Čím pomaleji cestujete, tím je to na peníze levnější. Já momentálně nejraději cestuji sám a ubytovávám se v hostelech se sdílenými pokoji – dormy.

Chtěl bych dodat odvahu lidem, kteří chtějí také cestovat sami, ale nemohou se odhodlat. Především ženy. Komfort v podobě krásných sprch a pohodlných postelí bývá v dobrých hostelech v rozvinutějších zemích naprosto běžně, akorát si sebou vezměte špunty do uší.

Jak sám říkáte, kniha není určená jen „hard core cestovatelům“, ale i lidem, kteří by rádi někam vyrazili poprvé. Kterou zemi byste mohl začínajícím cestovatelům doporučit?

Myslím, že by měli jet tam, kam je srdce táhne. Většina lidí se chce podívat třeba do Austrálie nebo nějakých velmi rozvinutých zemí. Ty mají nejlepší marketing. Přitom mnohem více zábavy mohou zažít v Jihovýchodní Asii. Třeba bych doporučil Vietnam. Jinak rozhodně New York.

Co si podle vás mohou z knihy vzít i větrem ošlehaní cestovatelé?

Myslím, že z Cestikonu budou nadšení. Najdou v něm inspiraci, tipy na ušetření nákladů a zvýšení počtu zážitků.

V knize se dozvíme třeba jak hledat nejlevnější letenky nebo jak přespat v tříhvězdičkovém hotelu úplně zadarmo. A spoustu dalších zajímavých tipů. Mohl byste nějaké vyzdvihnout?

V Cestikonu se dozvíte třeba jak ušetřit na letišti 80% času a jak se dostat na nejlepší místa, kde se rekreují jenom místní a v žádné příručce ani na internetu se o nich nedočtete. Cestikon obsahuje především vyčerpávající část o levných letenkách a dozvíte se, jak se chybné a akční tarify letenek dostávají na stránky typu akcniletenky.com.

Toto levné cestovatelské „know how“ jste získával sám, nebo jste se nechal inspirovat i tipy nějakých dalších dobrodruhů?

Cestikon shrnuje vše, co jsem za několik let nasbíral ze svých solo cest a to nejlepší know-how z anglicky psaných webů. Nikým jsem se moc neinspiroval. Moji oblíbení cestovatelé jsou však Eduard Ingriš a zatím ještě žijící Ladislav Zibura.

Máte toho už spoustu procestovaného, která země vás zatím nejvíce oslovila?

Nejlepší země: Vietnam, Kambodža, Španělsko, USA

Nejlepší města: New York, Saigon, Rio de Janeiro, Tokyo

Na cesty se většinou vydáváte sám, není vám třeba smutno? Jak bojujete se samotou?

Nikdy nejsem sám. Když se ubytujete v hostelu, ideálně v nějakém s dobrým hodnocením, tak hned první den navážete kontakty a od té chvíle už nikdy nejste sami. Hostely jsou všude po světě a některé jsou velmi luxusní, mají třeba kino a diskotéku.

Některé jsou víc na paření, jiné jsou víc ve stylu „hippie“ a jiné komfortní. V hostelu je mnoho lidí, co jsou také na cestě sami. Ženy i muži ve věku obvykle od 18 do 35 let. Narazil jsem ale na jednu zajímavou cestovatelku, co jí je 43 a cestuje sama vždy několik měsíců v roce.

Máte nějaký zážitek, kdy vás na cestě opravdu něco překvapilo, kdy jste zažil skutečný kulturní šok?

Šel jsem po ulici v Saigonu a Vietnamská žena vyšla z obchodu a vyfrkla přede mě sopel, že mě skoro zasáhla. Proti mně procházející turista řekl: „Zajímavá kultura, že?“ To byla první věc, která se mi vybavila na tuto otázku. Nebo, když jsem v Kambodži viděl, jak zacházejí se zvířaty, které zabíjejí  na tržnici, a masem, po kterém chodí mouchy. Vůbec celá Kambodža je kulturní šok, ale je tam krásně a brzo se to změní a bude to moc turistické, takže tam honem jeďte.

Jinak ale všude na světě je to mnohem pěknější, než si většina lidí myslí. Když jsem se vrátil z Jihovýchodní Asie, kde jsem byl tuto zimu sám na dva měsíce, tak jsem si říkal, jak máme to Brno krásné. Čistý vzduch a rozlehlé ulice. Dříve v USA mě zase překvapilo, jak jsou tam otevření a hodní lidé a jak perfektně tam fungují služby.

Chystáte se v nejbližší době někam za exotikou?

Plánuji vždy tak na 2-3 měsíce dopředu, takže ještě vůbec nevím. Láká mě Jižní Amerika a případně kurz španělštiny v Kolumbii. Máte nějaký tip?

Kniha Václava Papouška o cestování – Cestikon, je již v prodeji. Zakoupit si ji můžete i na webových stránkách www.cestikon.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: