Autor seriálu Dobrodruh: Rád bych trochu rozbil takovéto zažité klišé, že cestovatele dělá zelené nebo outdoorového oblečení

Autor seriálu Dobrodruh: Rád bych trochu rozbil takovéto zažité klišé, že cestovatele dělá zelené nebo outdoorového oblečení

Každou středu můžete na ČT2 sledovat nový cestovatelský seriál Adama Lelka. Dobrodruh, jak se série nazývá, vzbudil mezi cestovateli spoustu pozitivních i negativních reakcí.

Kritika je často nevybírává, na druhou stranu se najdou i pochvalné komentáře zmiňující, že si Adam alespoň na nic nehraje a zachycuje v nové „dokureality“ své cesty tak, jak skutečně probíhají. A jak se na seriál dívá samotný autor?

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Po zhlédnutí prvních dílů seriálu Dobrodruh ve mně vyvstává jedna hlavní otázka. Na koho vlastně celý seriál cílí? Na cestovatele nebo spíše diváky, kteří sami příliš necestují?

Na začínající a mírně pokročilé cestovatele a také na ty, kdo by chtěli vyrazit a zatím nenašli odvahu. Není však primárně cílen na cestovatele, kteří mají jako smysl svých cest překonávání rekordů či pokořování mimořádných cílů. Měl by pravdivě ukázat, jak si poradit v běžných i prekérních situacích na cestách a také odbourat strach z individuálního cestování.

Formátově se má jednat o tzv. DOKUREALITY. Co si má divák pod tímto termínem vlastně představit?

Jedná se o žánr spojující dokument s prvky reality show. V praxi to mj. znamená, že vše, co divák v pořadu vidí, vychází čistě a jenom ze skutečností, které se staly, které jsme nijak neupravovali, nepřikrášlovali ani nedělali dramatičtější či napínavější, tak jak v pořadech o “dobrodruzích” často bývá zvykem. Jedná o náročné natáčení a to hlavně proto, že se točí téměř pořád, protože je škoda, když se odehraje něco zásadního a kamera je v tu chvíli v báglu.

V Česku tento typ pořadů nemá zatím přílišnou tradici. Kde jste se inspiroval?

De facto nikde. Jen už mě moc nebavilo dívat se na pořady, které jsou o “cestování”, ale se skutečnou realitou cestování nemají mnoho společného. Na vašem webu a nejenom na něm jsem přečetl spoustu reportáží mnohých cestovatelů, ale žádný z běžných televizních pořadů s těmito reportážemi nemá mnoho společného. V jiných pořadech často nevidíte neúspěch, vztek, slzy, komplikace, zkrátka upřímnou skutečnost.

A osobně si myslím, že to je v mnoha případech škoda. Dobrodruh je pořad, který divákovi ukazuje ničím nezkreslenou realitu. Jako příklad mohu uvést díl o Papuy. Střihnout ho dobrodružně a nepřiznat, co se stalo, by bylo poměrně snadné, ale neodpovídalo by to skutečnosti. A to, co se tam odehrálo, k cestě zkrátka také patří. Pokud se tedy na cestě něco povede, hurá! Pokud ne, nedá se nic dělat. To je život, to je ta cesta, která i sama o sobě je někdy krásným cílem.

Když jsem pátrala na internetu, našla jsem na seriál mnoho negativních reakcí, nikde jsem ale nenašla žádnou vaši odpověď. Jak byste reagoval třeba na reakci jakési paní Majdy, která je k nalezení přímo v diskusi na stránkách ČT: „Klidně sem můžeme dát naší dovolenou od moře, bude to zábavnější.“?

To nedokážu posoudit, s paní Majdou jsem na dovolené u moře nebyl. Co se diskuze na stránkách ČT týče, ta je určena pro diváky, příspěvky tvůrců jsou zde zapovězeny. Pokud chce někdo znát mé stanovisko nebo stanovisko kohokoli z tvůrců, stačí vyplnit webový dotazník k tomu určený a jsem přesvědčen, že se mu na slušně položenou otázku odpovědi dostane.

Kritika často míří třeba na to, že se do hluboké džungle či pouště vydáváte ve stylových teniskách a s elegantním šátkem kolem krku. Osvědčilo se vám takové vybavení?

Jasně, tenisky jsou nejlepší. A bez šátku ani ránu… Ne, ale vážně. Rád bych trochu rozbil takovéto zažité klišé, že cestovatele dělá zelené nebo outdoorového oblečení. Já osobně jsem svým osobitým stylem vždy rád vybočoval z řady a na cestách tomu není jinak. Když bych se v Americe převlékl do oblečku Supermana a šel takto po ulici, nikomu to nepřijde divné, jen tady tu uniformitu tak nějak pořád stále zvláštně řešíme…

Na druhou stranu jsem slyšela pár hlasů, že si aspoň nehrajete na žádného hrdinu a před diváky nic neskrýváte. Přesto mě překvapilo, když jste v druhém díle ukončil celou svou cestu za domorodci na Papuy poté, co vám uklouzla teniska na kmeni, a narazil jste si žebra. V seriálu moc nejde celá situace vidět, ale co se vlastně stalo?

Přecházeli jsme říčku po poměrně vysoko položeném kmeni. Když jsem se uprostřed něho nakláněl, abych pomohl kameramanovi, zakopl jsem a spadl dolů “na placáka” hrudníkem na kládu. Vyražený dech a pohmožděný hrudník. Cesta zpět byla v tu chvíli jasná, mimo jiné proto, že na všech expedicích, které jsem kdy vedl, vždy platilo pravidlo, že pokud dojde k potenciálně nebezpečnému zranění kohokoli, vracíme se. U žeber je to velmi ošemetné, k poškození plíce při jejich zlomení může dojít velmi snadno a toto se bohužel nedá zjistit bez lékařského vyšetření.

Tento díl seriálu pak končí poněkud náhle. Neměl jste chuť se k domorodcům ještě vrátit poté, co jste od lékařů zjistil, že vaše zranění není vážné?

Neměl. Strávil jsem s nimi několik dní a každý den si uvědomoval, jakou chybou bylo, že jsem se tam vůbec vydal. Měli jsme s sebou 3 průvodce, 5 nosičů a kuchaře (průvodci odmítli jít bez nosičů a všichni dohromady se dožadovali kuchaře) a když jsem viděl, jaký zmatek jsme k domorodcům vnesli, litoval jsem svého rozhodnutí se tam vůbec vydat. Po našem příchodu ihned vyndali všechny možné výdobytky západní civilizace a já si uvědomil, jak moc tohle ovlivňuje jejich životy. Každodenně jsem přemýšlel, jestli pokračovat dál do nitra pralesa a ovlivnit tak životy dalších domorodců nebo to otočit. Zranění jsem vzal jako jasné rozhodnutí celé věci.

https://www.youtube.com/watch?v=17XgBtfql5o

Proč to takhle nezaznělo v  seriálu?

Zaváděli jsme nový, v Čechách neobvyklý formát a každodenně řešili, jak jednotlivé díly vystavět. Pro mě bylo důležitější ukázat divákovi skutečnost jako takovou s nadějí, že ať se na cestě stane cokoli, dá se to vždycky nějak řešit a že někdy je lepší se 2 kroky od vrcholu vrátit, protože dosažení cíle nemusí být vždycky to nejdůležitější. Možná je škoda, že to tam lépe nezaznělo, ale bohužel jsme byli také limitováni časem. 26 min. na tento typ pořadu není mnoho.

Kdo všechno se na pořadu podílel?

Natáčeli se mnou celkem 3 kameramani – 8 dílů Mirek Trudič, 2 díly Martin Šácha, 2 díly Luboš Hrabák, zvukaři Roman Čapek, Pavel Lelek, Michal Kops, střihači Michal Novák, Michal Rykovský, Jan Turek, za ČT je dramaturgyní Jana Škopková. A samozřejmě také Bára Poláková, která mé cesty komentuje. Její komentáře vznikaly tak, že Bára dostala hrubý scénář, upravila si ho, aby jí stylisticky vyhovoval a doplnila o své osobité vtípky.

Cestujete opravdu sám nebo máte kolem sebe celý štáb filmařů?

Jak jsem již zmínil, cestuji jen já, kameraman a zvukař.

Osobně se mi nejvíc líbí asi titulní znělka Dobrodruha doplněná o hezké animace. Na druhou stranu třeba hudební podkres se občas nepovedl, a když se vracíte z džungle za tónů písně Massachusetts, musím přiznat, že mě to pobavilo. Jste s hudbou k seriálu spokojený?

Moc. Dvojnásob proto, že i dle vaší reakce plní svůj účel. Rád si v životě z věcí dělám tak trochu srandu a hudba v Dobrodruhovi nemá pouze účel podkresu. V mnoha případech jsme se z jednotlivých skladeb daného dílu snažili vytvořit příběh, který doplňuje dobrodruhovu cestu, někde má být ironická, jinde zase vtipná, každopádně ve všech dílech hraje důležitou roli. Ne náhodou v místě, kde jsem v záběru se zvukařem, který má bradku výrazně větší než já, hrají ZZ Top.

A jste vlastně spokojený s celým výsledkem nebo byste dnes udělal něco jinak?

Vzhledem k podmínkám, za jakých celý projekt vznikal, spokojený jsem. Některé věci bych vzhledem k nově nabytým zkušenostem jinak samozřejmě udělal. Například už bych nešel do termínů, ve kterých se celý projekt vyráběl. Bylo to však mé rozhodnutí. A také bych byl mnohem pečlivější v prezentaci projektu, protože se v počátcích trochu zbytečně prezentoval jinak, než jaký ve skutečnosti je.

Který z dílů je podle vás nejvydařenější a diváci se na něj mohou těšit nejvíce, ať už zápletkou nebo třeba jedinečným místem?

Mým nejoblíbenějším dílem je asi Madagaskar díky unikátní Famadihaně a také například Galapágy.

Zkušenosti čtenářů

Jiří Tesař

Tento rozhovor jenom potvrzuje dojem, že pan Lelek je úplně mimo. Reakce na jeho produkt je ze strany diváků jednoznačně negatívní a několik pochvalných hlasů z okruhu přátel „z portíku“ a příslušníků jeho rodiny nemá statisticky žádný význam. Pan Lelek si prostě pořídil apartní kabát z ostudy a ty červené kecky mu k němu sluší. Nejhorší na tom je, že to ještě vůbec nepochopil.

Jenda
Jiří Tesař:

Nechte uz toho narikani :-). Porad to stejny, resi se obleceni…tak co ma cerveny kecky. Lepsi nez propocenej smradlavej satek kolem hlavy ala Vinetou, zatuchly termopradlo a na zadech ohromnou krosnu.

Jiří Tesař
Jenda:

Když nejste schopen pochopit obsah textu, tak na něj radši nereagujte. Díky.

Jenda
Jiří Tesař:

Proc bych nemohl reagovat, z Vasich prispeku, tady na Facebooku je slyset jen narek a to porad dokola. Bezte treba manifestovat pred CT 😀

Jiří Tesař
Jenda:

No tak ragujte, když Vás to baví, ale Lelkovi nepomůžete a sobě uškodíte. Asi Vám ušlo, že naříkajících je na Facebooku (i jinde) jako o Dušičkách na Olšanech.

Dan

Fascinuje mě, jak si může autor myslet, že někoho zajímá, jak se hledá ubytování (autem, nepřipravený, vybíravý). Že mě má obohatit poznání, jak dát pouličnímu prodavači zdvořile najevo, že mi jeho jídlo nechutná (tím, že mu ho plivnu pod nohy). Že když budu jednat jako on, stanu se dobrodruhem. Ufff…
Podle mých skromných zkušeností s sebou nese cestování pokoru. Jeho vedlejším produktem je také poznání vlastní mentality a kultury, z níž pocházím (které vyniknou v kontrastu k navštíveným zemím). Ruku v ruce s tím jde sebepoznání a schopnost sebereflexe. Pan Lelek dělá jednoznačně něco špatně, když mu toto nedochází.

Tomas
Ondřej

Seriál je naprosto příšerný a každému soudnému člověku je jasné, o jak velký průser se jedná. Snad ještě horší je arogance tvůrců, kteří nechtějí uznat, že na celé čáře selhali a ještě kolem toho mají řečičky.

Voheň

Cestování i cestopisy mají hodně podob,proč ne,ale pod slovem dobrodruh očekávám vše možné,jen ne mastňáka co se ještě chlubí užíváním služeb nadnárodních společností.Adame nezlob se,určitě nejsi špatný nebo zlý člověk,ovšem lidi se chtěj na ty himaláje třeba kouknout a ne se dívat do tváře dojatého balíka s kdoví jestli vůbec upřímnejma slzama.Je to tak na promítání v rodinném pojetí a né to hodit do světa.Asi za prachy,ale s vostudou.

Psisko

Pan Rádobydobrodruh nás místo smysluplných informací o zajímavých místech zásobuje plným pytlem problémů, do kterých by se nebyl dostal, kdyby něco uměl a něčemu rozuměl! Příště si něco přečti, nauč se padat, rozdělávat oheň ve vlhku, objíždět kameny a svých trapností nás prosím ušetři.

Gutzerová

Hloupoučké ! A hadry se klišé nebourá. Spíš tím, co má uvnitř, když nemá člověk co říct, měl by mlčet. Máme na to takové pěkné přísloví…. a mlčeti zlato.

Jaro

Na pořadu nic dobrodružného není . Hodně času vyplňují záběry na tvář pana Lelka , je to zřejmě záměr , pořad je přeci o něm ,jak říká název , ne o cestování .
Takové promítání by mne nudilo i jako soukromé video .jestlipak ho ČT bude ještě opakovat , i přes negativní ohlasy?
Dočkáme se alespoň jedné „konstruktivní“ pochvaly v komentářích ?!

Zuzi

Asi jsem možná jediná komu by se základní koncept cestopisu líbil, je pravda trochu odlišný od klasických a navíc cestopisů a obdobných pořadů je v TV stále tak málo, což je škoda. Na druhou stranu se mi také moc nelíbí dívat se na arogantního a sprostě mluvícího člověka, který kdyby nedokazoval, že si za všechno pořádně zaplatí, tak by mohl raději sedět doma na zadku a udělal by líp. Část cestopisu je pěkná, navštěvuje pěkná místa, některé situace se mi líbí a jsou zajímavé, ať si nosí co chce, na cestopis se nedívám kvůli chlapům, ale vypustila bych z toho tu reality show, když neumí zaujmout vtipem, inteligencí a chováním, ale vkládá do toho prvky které spíš očekávám u hospodského štamgasta po dvaceti letech chlastání smíchaného s floutkem typu „všechno si zaplatím“. Za každý zajímavý pořad v TV palec nahoru, ale jinak se s oblibou raději podívám po sté na cokoliv s Davidem Attenboroughem, přečtu si zážitky lidí co opravdu milují cestování a cestují nebo si dobrodružství v cizině vytvářím sama… Myšlenka super, ale autora bych z pořadu vypustila a nahradila ho někým jiným

Ilona Škamlová

Námět seriálu – dobrý nápad, ale představovala bych si jiného dobrodruha“Adama“. Tento si sice na nic nehraje, ale kdyby trochu hrál někoho jiného bylo by to lepší. Chybí mi člověk, který cestování miluje a lidi kolem taky. Nejde to našemu dobrodruhu ze srdce a je to hodně znát! Vztahy k lidem, uctivost – to samé! Když jí „nechutnou“ rybu, paní už ani při odchodu nepozdraví, když má přejít s batohem mělkou řeku, kroutí očima adt. Tento Adam není dobrodruh. Nedá se na něj koukat. Sama hodně cestuju, takže můj názor vychází ze zkušeností.

Alena

Nejlepsi je ovsem rozdavat dukaty chudym domorodcum. Aby jim trochu pomohl, pry. Prozretelnost sama.

Alexandra

On by rád rozbíjel klišé, jiní by si nejraději rozbili hlavu, když vidí tu hrůzu

ŘADA

mentální blivanina narcisistního kozlíka Sikuly Kdy už bude to doku…? Ostuda ČT a všech co se na tom podíleli a schvalovali

Dana

Včera jsem psala příspěvek do diskuze na ČT a nikde jsem ho nenašla. Můj příspěvek neporušil NIČÍM pravidla diskuze. ČT zřejmě již nepouští automaticky negativní příspěvky ze stejné IP. Psala jsem teprve podruhé. Zkusím se tedy svobodně vyjádřit znovu a jinde…Po posledním díle jsem totálně znechucena a tento pořad už nemůžu sledovat ani jako tragikomedii. Nemůže mi zde uniknout smutný výraz místních lidí po odjezdu tohoto „nýmanda“. Marně přemýšlím, proč tento projekt zadala ČT Lelkovi, co bylo cílem tohoto projektu a kdo má být cílová skupina? Lelek se snaží po záplavě negativních reakcí v podávaných rozhovorech uvádět věci na pravou míru, avšak marně. Např. uvedl, že cílová skupina mají být děti do cca 18 let věku, což ale zapomněl, že pořad běží ve vysílacím čase (pozdni večerní hodiny), ve kterém děti nemůžou tento paskvil ani omylem sledovat. ČT zadala projekt člověku, který zde převedl pouze své neumětelství, povrchnost, povyšování, lenost a klasického líného turistu. Jak jsem již podotkla, marně tápu, co bylo cílem, ale výsledek tohoto paskvilu je nulová vypovídací hodnota, amatérismus Lelka, antipatie, faux pas a povrchnost. Lelek to svými prohlášeními (lži) již nezachrání. Jsem totálně znechucena!!!!

Karel

To není ani strašný, to je přímo strašidelný a z konceptu ještě vybočuje neúctivé autorovo chování, jaké má oblečení je mi naprosto šumák

Kamila

Nepředpokládám, že by pan autor stál o zpětnou vazbu, když nemá dost odvahy odpovídat na jakékoli negativní (a že jich je) ohlasy, přesto si dovolím tuto reakci na rozhovor:

1. Tvrdíte, že si realitu nijak nepřikrášlujete, neděláte věci dramatičtější, než jsou. Děláte. Děláte to v každém díle, a to téměž neustále.
2. Tvrdíte, že by pořad měl pravdivě ukázat, jak si poradit v běžných i prekérních situacích na cestách. Jestli myslíte ty situace, do kterých jste se dostal svým diletantstvím, tak ty jste vyřešil opravdu bravurně. Za vše uvedu příklad, kdy se klacíkem snažíte vypáčit kámen zpod auta (to už nebylo ani úsměvné). Dál asi netřeba rozvádět.
3. Že cestovatele dělá zelené a outdoor oblečení není žádné zažité klišé, to jste si vymyslel na základě posměšných reakcí na vaše outfity. Vy nevybočujete z řady, jak si o sobě myslíte, ale vozíte si neustále pozadí, takže žádné takové vymoženosti, jako dobré boty, ani nepotřebujete. Váš oblékací vkus je jen vaše věc, to v tomto případě není podstatné, ale vy jste se chytl tohoto stébla.
4. Vymlouváte se na to, že jste se nevrátil k domorodcům pro jejich dobro, což děláte až po tom, co se vám za to diváci vysmáli. Vymýšlet si zpětně důvody a vymlouvat se na průvodce, že odmítli jít bez nosičů a kuchařů, to pane Lelku dělají děti v mateřské školce, ne dospělí lidé. Ohledně ovlivňování domorodců (v oblasti, kde je turismus naprosto běžný) vaší přítomností, to už je jen na hlasité háááhááá.
5. Vymlouváte se, že v pořadu něco nezaznělo kvůli tomu, že má jen 26 minut, ale více než polovina z toho jsou záběry na vás a vaše moudra. Takže taky trapné.
6. Tvrdíte, že si rád v životě děláte tak trochu srandu. Zkuste začít u sebe a postavte se ke kritice jako chlap. Začněte komunikovat i s odpůrci pořadu a vysvětlete jim, proč jste se v některých situací zachoval tak, jak jste se zachoval.
7. Tvrdíte, že jste se svou prací spokojený. Zkuste si najít pár minut na přečtení příspěvků např. na FB, CSFD, diskuze ČT apod. Potom byste mohl napsat, zda jste ještě pořád spokojený.

Hana
Kamila:

Všechno, co jste napsala, by šlo do kamene tesat a podepsala bych každé slovo. Osobně mne ještě zvedá ze židle ta komická filozofická rovina, kterou se snaží té bezobsažné slátanině dodat hlubší rozměr. Mudrování o uvědomění si důležitého kroku navíc, kterým je šnorchlování, stesky nad tím, jak na meditace není možná uprostřed turistické atrakce, což je velká škoda, prznění češtiny i v doplňujících komentářích (támhle za kopcema…), ty husté masakry, které asi mají text zcivilnit, ale dělají z něj přiblblou tlachárnu s žargonem pubertálních učňů, kteří se snaží udělat dojem na holky… A nejvíc mně dostává, že se pořád chováte, jak kdybyste byl Jan Hus, Cyril a Metoděj a Jan Amos Komenský v jednom. Jsem přesvědčená o tom, že musíte být opařený z toho, jak masivní odpor jste vyvolal. On divák veřejnoprávní stanice, za kterou platí a který se dobrovolně rozhoduje o tom, zda je s jejím vysíláním spokojený, nebo ne halt není žák základní školy, kterého nažene učitelský sbor na povinnou školní aktivitu, která je ale pořád lepší, než pasát písemku. Nevím, co bych na vašem místě dělala, možná se snažila to, co ještě nerozdrásalo centrální nervovou soustavu diváků, tedy neodvysílané díly přepracovat, ubrat svého, dost nechutného debužírování, komentování a exhibování a doufat, že to, jakého jste ze sebe udělal vola se rychle zapomene. Jinak máte utrum i s unikátním vzdělávacím projektem. A to, že jste neudělal tu hámotinu z lásky k cestování, nebo snahy edukovat, ale z prachsprosté touhy rejžovat potvrzuje i vaše registrování ochranných značek. Jste vyčuraný a drzý chlap, který měl štěstí, že za dveřmi, na které jste zaklepal, sedělo ještě větší trdlo, než vy.

Hana
Kamila:

Všechno, co jste napsala, by šlo do kamene tesat a podepsala bych každé slovo. Osobně mne ještě zvedá ze židle ta komická filozofická rovina, kterou se snaží té bezobsažné slátanině dodat hlubší rozměr. Mudrování o uvědomění si důležitého kroku navíc, kterým je šnorchlování, stesky nad tím, jak na meditace není možná uprostřed turistické atrakce, což je velká škoda, prznění češtiny i v doplňujících komentářích (támhle za kopcema…), ty husté masakry, které asi mají text zcivilnit, ale dělají z něj přiblblou tlachárnu s žargonem pubertálních učňů, kteří se snaží udělat dojem na holky… A nejvíc mně dostává, že se pořád chováte, jak kdybyste byl Jan Hus, Cyril a Metoděj a Jan Amos Komenský v jednom. Jsem přesvědčená o tom, že musíte být opařený z toho, jak masivní odpor jste vyvolal. On divák veřejnoprávní stanice, za kterou platí a který se dobrovolně rozhoduje o tom, zda je s jejím vysíláním spokojený, nebo ne halt není žák základní školy, kterého nažene učitelský sbor na povinnou školní aktivitu, která je ale pořád lepší, než pasát písemku. Nevím, co bych na vašem místě dělala, možná se snažila to, co ještě nerozdrásalo centrální nervovou soustavu diváků, tedy neodvysílané díly přepracovat, ubrat svého, dost nechutného debužírování, komentování a exhibování a doufat, že to, jakého jste ze sebe udělal vola se rychle zapomene. Jinak máte utrum i s unikátním vzdělávacím projektem. A to, že jste neudělal tu hámotinu z lásky k cestování, nebo snahy edukovat, ale z prachsprosté touhy rejžovat potvrzuje i vaše registrování ochranných značek. Jste vyčuraný a drzý chlap, který měl štěstí, že za dveřmi, na které jste zaklepal, sedělo ještě větší trdlo, než vy.

Hana
Kamila:

Všechno, co jste napsala, by šlo do kamene tesat a podepsala bych každé slovo. Osobně mne ještě zvedá ze židle ta komická filozofická rovina, kterou se snaží té bezobsažné slátanině dodat hlubší rozměr. Mudrování o uvědomění si důležitého kroku navíc, kterým je šnorchlování, stesky nad tím, jak na meditace není možná uprostřed turistické atrakce, což je velká škoda, prznění češtiny i v doplňujících komentářích (támhle za kopcema…), ty husté masakry, které asi mají text zcivilnit, ale dělají z něj přiblblou tlachárnu s žargonem pubertálních učňů, kteří se snaží udělat dojem na holky… A nejvíc mně dostává, že se pořád chováte, jak kdybyste byl Jan Hus, Cyril a Metoděj a Jan Amos Komenský v jednom. Jsem přesvědčená o tom, že musíte být opařený z toho, jak masivní odpor jste vyvolal. On divák veřejnoprávní stanice, za kterou platí a který se dobrovolně rozhoduje o tom, zda je s jejím vysíláním spokojený, nebo ne halt není žák základní školy, kterého nažene učitelský sbor na povinnou školní aktivitu, která je ale pořád lepší, než pasát písemku. Nevím, co bych na vašem místě dělala, možná se snažila to, co ještě nerozdrásalo centrální nervovou soustavu diváků, tedy neodvysílané díly přepracovat, ubrat svého, dost nechutného debužírování, komentování a exhibování a doufat, že to, jakého jste ze sebe udělal vola se rychle zapomene. Jinak máte utrum i s unikátním vzdělávacím projektem. A to, že jste neudělal tu hámotinu z lásky k cestování, nebo snahy edukovat, ale z prachsprosté touhy rejžovat potvrzuje i vaše registrování ochranných značek. Jste vyčuraný a drzý chlap, který měl štěstí, že za dveřmi, na které jste zaklepal, sedělo ještě větší trdlo, než vy.

Kamila
Kamila:

Málem bych se zapomněla zmínit o tom, že mluvíte o svých cestách jako o expedicích, které vedete. Abyste měl lepší představu o významu slova expedice, dovoluji si citovat Wikipedii: Expedice = výprava, zpravidla vědecká či výzkumná za nějakým konkrétním účelem. Takže ne, pane Lelku, vy nejezdíte na expedice, ani je nevedete. Vy jste turista a jezdíte na výlety. Takže pokud se chcete vyhnout nadbytečným trapasům, nazývejte věci pravými jmény. To samozřejmě platí i pro slovo dobrodruh, ale na to už máte ochrannou známku :-).

tibor

pořad není žádná hitparáda,ale zase to není tak hrozné jak tady všichni děláte. Velká kritika je na díl z Papui ,kde pan Lelek uklouzl a namlel si žebra. Nic se mu nestalo ,ale dobře se rozhodl dál nepokračovat. Chtěl bych vidět,jak by se většina chytrolínů tvářila, kdyby se jim něco podobného stalo na dovolené a nemocnice je vzdálená mnoho kilometrů. V reportáži o Mexiku je velice pěkně zachyceno, jak mnohá „pohádková “ místa jsou plná turistů a prodavačů s cetkama.Kdo necestuje tolik po světě alespoň vidí,že nemůže hledat duchovno na Machu Pichu . Z některých dílů se dalo vytáhnout více, kamera je pěkná ale informací málo,a název bych nazval třeba cestovatel. Cestování s trabantama ,ze kterého je celej národ podělaný ale není také žádný zázrak. Kecky jsou do tropů opravdu nejlepší a ve funkčních podvlíkačkách jsme akorát celému světu pro smích …..

Pavla
tibor:

Tady ale nejde pouze o jednotlivé pasáže, ve kterých se pan Lelek ztrapňuje. Jde jednak o to, že pořad se nějakým způsobem prezentuje a divák dostane něco zcela jiného, a také o to, že autor ponižuje místní obyvatele opravdu nechutným způsobem. Mně osobně irituje jen představa, že někdo tak arogantní, bezduchý, trapný a s nulovým respektem k lidem, cizím kulturám a zvířatům ve světě říká, že je z ČR. To, že to ještě dělá za peníze lidí, kteří s tím nesouhlasí a to je tak všechno, co s tím nadělají, je jen třešnička na dortu.

Honza
tibor:

Presne tak.. problem totiz je hlavne v tom, ze vetsinu ‚cestovatelu‘ nehorazne vytaci, ze di nekdo dovoluje cestovat a mit na to penize!! Takze zavistivi cechacci, kteri delaji z nouze ctnost, kdyz musej kadit do kydbliku, tahat se s krosnou a spat ve skarpe, nemuzou skousnout, ze cestovani se nerovna sockovani.. a ze nedostazek penez z nich nedela prave cestovatele a hrdiny v jakemkoli smeru. Tak si zamette pred vlastnim prahem. Malokro ma koule pujcit si napr. auto na madagaskaru, je to mnohem tezsi nez se vozit mistni dopravou! A nikdo z vas by si to nelajsnul! Tak tu nedelejte machry. A btw, rad bych pozval nejakou peknou slecnu v blizke dobe na roadtrip (s ubytovanim v hotelu a jidlem v restauracich! :)) po tanzanii.. zajemkyne kdyztak mail [email protected] :)..

:D
Honza:

Drsňák Jen promluvil. Macho s velkou peněženkou který zásadně nesere do kýblu, krosna je pro něj příliš těžká a ti zlí čecháčci ho ne a ne pochopit.

A přitom jsi si Jene mohl odpustit své filozofické dílo a napsat narovinu, že tady hledáš dívku lehčích mravů kterou si sebou odvezeš do Tanzánie do nějakého nóbl hotýlku kde ji za odměnu budeš píglovat a poslouží ti jako krásný přívěšek při tvojí rádoby-exotické dovolené. Tenhle prototyp povrchních hlupců se po tomhle nešťastném světě množí až nebezpečně rychle. Holt ego je sviňa.

Pavla
Honza:

Tak to zkusíme ještě jednou pro slabodušší jedince: pan Lelek má nulový respekt k lidem, kulturám a zvířatům, to je hlavní problém, který mají diváci s tímto pseudodobrodruhem.

Manu

Pod slovem dobrodruh si holt představím něco jiného než trendy týpka který cestuje za peníze koncesionářských poplatníků po světě v duchu masového turismu.

Tím nekritizuji tento způsob cestování neboť každý máme své představy jak cestovat, ale nazvat tento seriál Dobroduh je velmi nešťastné.

Dobroduh je pro mě ten, který opouští zažité a pohodlné schéma masové turistiky, vydává se pokořit netradiční místa netradičním způsobem. I ti trabanti Dana Pribáně v sobě mají punc dobrodružství a originálnosti, byť se dnes z toho stala již komerčně úspěšná značka.

Kdyby se tento pořad přejmenoval tak by v klidu naplnil poptávku společnosti davu po poněkud plochém a povrchním cestovatelkém dokumnetu.
Poněvadž televizi nemám a koncesionářské poplatky neplatím, je mi celkem fuk co si ČT za peníze svých diváků natočí. Kdybych byl plátce koncesionářských poplatků byl bych asi poněkdu zklamán a rozhořčen, že za tyhle peníze není ČT schopna natočit lepší cestopis.
Ale co, sledovat trendy pana Lelka je někdy přeci jen dobrá komedie:)

Mila

Tento serial je to nejhorsi, co jsem na CT2 videla.Takovy Lada Hruska prevleceny za cestovatele.. Opravdu se na to neda koukat, dil kde se dobrodruh opira o domorodce a heka, ze ma zlamany zebra a prorazenou plici… to je fakt sila.. na jine dily uz jsem koukat ani nemohla.. bylo mi trapne za nej..

Peterka

Je to velká ostuda ČT,souhlasím,že na na Čt2 jsem nic horšího neviděl…změnte název na ,,,TURISTA,,,a darujte to Nově…myslím,že pan ,,dobrodruh,, po tomto průseru změní barvu oblečení a bude chodit raději kanálama a s ním i ,,profíci,, z Čt,kteří jsou za tento hnus zodpovědní..

tea-cha

Ono by možná mnohá trápení a zklamání ušetřilo, kdyby hned na začátku bylo řečeno: on přesně takový, jakým se jeví (a jakým se snaží nejevit) JE!

kristián

Připadá mi to, že pár prominentů si za peníze dsňových poplatníků udělalo exotické výlety a pak si z nich dělají „pr_el“… Kolik nás, daňové poplatníky, to vlastně stálo ? A co jsme za to obdrželi ?
Kdo to hlavně schválí v ČT ? To, že diletant žádá ČT o peníze na něco ještě nemá znamenat, že ty peníze dostane a pak bude opakovaně trestat televizní diváky pořadem, který nepoučí, nepobaví a ani trochu nepotěší…. LELEK – nomen omern. To mělo varovat. Za lelkování snad platit nemusíme….

Kirk

Dámy a pánové, nezlobte se na mě, ale to že Lelek řekne „ty vole“ nebo „do prd..“ vás tak uráží!? já sám cestuji často a rád a nejednou jsou situace kdy si podobně, né-li hůř, zanadávám. Taky nevidím důvod, proč bychom každému za hranicemi měli lézt s úsměvem do patřičných míst, když v nás vidí jen otevřenou peněženku. a bohužel mám pocit, že jako češi na to máme talent. tady se chováte bez pardonu a za hranicemi si hrajete na světové. vaše reakce mě neskutečně nazdvihly, půlka z vás vyrostla v praze v paneláku a máte teď jen boholibé kecy. Za sebe říkám, že to co točí Lelek je jiné, než na co jsme zvyklí, ale rozhodně si to nezaslouží tyhle nedůstojné žvásty co tady vedete..a to že se někdo pozastavuje nad tím co má na sobě??..mě je to naprosto ukradené, ikdyž mám rád kvalitní outdoor vybavení, ten komu tohle vadí, toho je mi upřímně líto..

sebastian

tady tem prispevkum rikam pseudohumanisticka predposranost..lelek je normalni „kluk od vedle“, arogantni mi neprijde..je to jakoby soused poustel video z dobrodruznejsi dovolene…a to je prave zajimavy. Takze max. misto „Dobrodruh“, bych to prejmenoval na „Turista“, ale to je dediny co bych tomu vycetl, je to zajimavej porad..

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí