ROZHOVOR: S Jaroslavem Králem o cestě na kole kolem světa

ROZHOVOR: S Jaroslavem Králem o cestě na kole kolem světa

Všechno to začalo v jeho 15 letech. Jaroslav Král byl po úspěšné operaci srdeční chlopně, která mu nedovolovala se příliš pohybovat. Pořídil si cyklistické kolo a s kamarády začal vyrážet na krátké výlety. Odtud také pochází jeho přezdívka – Šnek. V té době ještě netušil na jak velkou cestu jednou pojede! Po několika cyklovýletech s kamarády začíná cestovat sám a solo cyklistika ho nadchla.

Jak dlouho jsi cestu kolem světa plánoval?

Snil jsem o cestě více jak 10 let. Samotná příprava začala asi 1 rok před mým odjezdem z Plzně.

Jak dlouho už jsi na cestě a co vše jsi projel?

V Indii je to rok, co jsem odjel! Projel jsem pořádný kus světa, a mám najeto přes 12000 km a navštívil jsem zatím 10 států, a to Slovensko, Ukrajinu, Moldávii, Rumunsku, Bulharsko, Turecko, Írán, Spojené arabské emiráty, Srí lanku a právě Indii.

Uvažoval jsi někde že ukončíš cestu a vrátíš se domů?

Těch chvil bylo několik, třeba v Íránu kde přišla velká zima a já jsem měl v plánu být víc na jihu, ale zdržel jsem se v Turecku(Ankaře) přes měsíc vyřizováním víza do Íránu.

Dosavadní cesty Jaroslava Krále:

1994 – Plzeň – Vídeň 
1995 – Plzeň – Innsbruck 
1998 – přejezd České Republiky 
2000 – Plzeň – Koločava, Ukrajina – 32 dnů – 2300km
2002 – Plzeň – Benátky, Itálie – 29 dnů – 2900km 
2004 – Plzeň -Istanbul, Turecko – 90 dnů – 8000km 
2005 -Plzeň – Split, Chorvatsko – 35 dnů – 3000km 
2007 – Plzeň – Casablanca, Maroko – 100dnů – 10500km 
2008 – Plzeň – Gdaňsk, Polsko – 75dnů – 4000km
2010 – Plzeň – Anglie- Irsko – 85dnů – 7200km
2011 – Plzeň – Švýcarsko, Rakousko, Innská cyklostezka

11. května 2013 odjel na svou největší cestu……Cestu kolem světa.

Který ze států co jsi projel na tebe udělal největší dojem?

Írán na mne dost zapůsobil, hlavně lidi svým přátelským přístupem. Při každém setkání mě zvali na čaj, na jídlo a nabízeli mi ubytování. Dále Srí Lanka, která je známá pěstováním čaje. Tam se mi líbila hlavně příroda! V jednu chvíli jsem byl u moře a za několik kilometrů v horách s obrovskými čajovými plantážemi. Největší šok však pro mne byla Indie!

Proč? Čím?

Dnes musím dát za pravdu kamarádům, kteří mi o Indii vyprávěli a popisovali ji! Indie posune duševně člověka někam jinam. Naučí se zde vnímat všemi smysly, ať již sluchem, neustálý hluk a troubení, nebo čichem, obrovský smrad téměř všude. Indové jsou ukrutně zvědaví až vlezlí, neustále postávají okolo a na něco se vyptávají, ohmatávají kolo a příslušenství aniž by se zeptali.

Kam máš v plánu pokračovat?

Z Indie budu pokračovat do Nepálu. Po asi 800 km cyklistiky v podhůří himalájských velikánů se z Káthmandu letecky přesunu do Thajska, odkud pojedu na jih – směr Austrálie. V Malajsii podle finanční situace se budu muset začít rozhodovat, jestli pokračovat či cesta domů.

Je možné tě nějak podpořit?

Samozřejmě, každá finanční podpora pomůže a rozhodne o budoucím pokračování a délce mé cesty. Pro ty, co mě chtějí na cestě kolem světa podpořit jsem před odjezdem zřídil transparentní účet u Fio banky: 2500409856/2010, kam může každý přispět a vidět můj aktuální finanční stav.

Jak přispět:

Pokud někoho zajímají plány JAroslava Krále, z předchozí cesty vyšlo v lednu 2014 DVD Země je kulatá 1.díl – Jedu si svůj sen! Cena DVD je290Kč, jeho koupí přispějete 200,- na cestu. Více informací: www.martinkolaja.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: