Legendy Francoise a Claude Hervé na Cyklocestování: 14 let v sedle kola

Legendy Francoise a Claude Hervé na Cyklocestování: 14 let v sedle kola

1. dubna 1980 vyjeli dva mladí Francouzi Francoise a Claude Hervé na kolech na cestu kolem světa, která, jak si mysleli, měla trvat asi tři roky. Dobrodružství se ve skutečnosti protáhlo na čtrnáct let. Za tu dobu ujeli více než 150 000 kilometrů a projeli 66 zemí pěti kontinentů. Francoise, jednadvacetiletá studentka bytové architektury, a Claude, pětadvacetiletý ortoped-protetik, se rozhodli opustit všechno, aby poznali svět vlastníma očima.

Po 13 měsících cestování a ujetí 20 000 km uzavřeli v pákistánském Karáčí sňatek. Mimořádné však bylo hlavně to, že se jim během cesty narodila dcerka Manon, s níž pokračovali v putování od jejich šesti týdnů věku až do šesti let, kdy musela do školy. Celé jejich putování trvalo neuvěřitelných 14 let.

Françoise a Claude se zapsali do velké rodiny spisovatelů – cestovatelů. Do popředí u nich vystupuje lidský rozměr této mimořádné cesty, na které kromě krajin poznávali lidi a jejich kultury. Jejich kniha, která se stala cykloturistickým bestellerem a byla přeložena do několika jazyků, je ódou na život a přátelství mezi lidmi. Tento cestopis byl přeložen i do češtiny a téměř celý náklad byl kvůli své jedinečnosti během velmi krátké chvíle rozprodán.

Kdy je uvidíte?

Francouzští cyklocestovatelé Francoise a Claude Hervé budou hlavními hosty jarních festivalů Cyklocestovaní, které se budou konat 2.-3. února 2013 v Hradci Králové a 9.-10. února 2013 ve Frýdku-Místku. Jejich povídání o neuvěřitelném cykloputování nadchlo stovky diváků již na podzim v Brně a tak si ho určitě nenechte ujít nyní.

Na festivalech se můžete těšit i na další zajímavý program a spousty různých hostů jako např: Hanku Ebertovou, nejlepší českou extrémní cyklistku, Jana Řepku, cyklocestovatele s kytarou koncertující po Evropě během svých cyklocest, nebo třeba samotné organizátory akce Renátu a Martina Stillerovy. Více o festivalech naleznete na www.cyklocestovani.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: