Jižní Maledivy: Ráj pro milovníky potápění

Jižní Maledivy: Ráj pro milovníky potápění

Všechny ostrůvky Malediv omývá stejně krásné moře a přece je každý úplně jiný. Jeden má bílé písečné pláže, druhý obrůstají traviny, na třetím hospodaří místní, čtvrtý hostí rybí továrnu a pátý je rájem pro milovníky šnorchlování. Pojďme prozkoumat poslední, nejjižnější část tohoto nádherného koutu světa.

Na samotný jih Malediv je možné se dopravit pouze letecky, tedy vnitrostátním letem, a poté na ostrovy několikaminutovou plavbou rychlolodí. Hydroplány do této části Malediv nelétají, jelikož jsou atoly příliš daleko od hlavního města Male a základny hydroplánů. Na jihu Malediv je celoročně horší počasí než ve střední části nebo na severu. Kýčovité azuro se tu dá vychytat pouze v suché sezóně, což je březen a duben. Kuchyně jihu je stejná jako v dalších dvou částech země. Najdeme tu jak tradiční maledivskou kuchyni, která se skládá především z čerstvých ryb, rýže, kokosu a karí, tak dokonalou michelinskou a mezinárodní gastronomii na resortech. 

Laamu atol

Laamu atol (Haddhunmathi Atoll) zahrnuje 72 ostrovů, z nichž je 11 obydlených a na 2 jsou resorty. Ostatní ostrovy jsou neobydlené nebo slouží jako farmářské či industriální. Z obydlených ostrovů za návštěvu stojí 17 km dlouhé souostroví s nádhernou dlouhou pláží, které zahrnuje ostrov Gan, jenž má nejhezčí pláž s tyrkysově modrou lagunou, a ostrov Maandhoo, kde se nachází rybí továrna nebo plantáž thajských kokosových palem, dále pak letiště Kadhdhoo a Fonadhoo. Součástí je také malý neobydlený ostrůvek Huraa. Penzionů je tu jenom hrstka. Za zmínku stojí penzion Reveries Diving Village.

Laamu atol byl jedním z posledních atolů, který ve 12. století konvertoval k islámu. Dodnes tu právě na zmíněném souostroví najdete pozůstatky buddhistické stúpy, která byla kdysi dávno zasypána kameny. Jedná se o nenápadný kopeček s názvem The Laamu Gan Haiytheli or Gan Havita. Nachází se tu také sladkovodní, zajímavě zbarvené jezero Paree Fengan’du obklopené mangrovníky, kterému se přezdívá Brána do pekel. Cestou necestou je také možné spatřit zajímavý strom, kde ve dne spí stovky kaloňů indických. V okolí se nachází také spousta potápěčských a surfařských lokalit. Často je tu možné spatřit manty a zažít nádherné potápění i šnorchlování. 

Kdo miluje luxusní dovolenou ve stylu Robinsona Crusoea, nesmí si nechat ujít pobyt na mém oblíbeném resortu Six Senses Laamu, kde svou dovolenou trávil i astronaut Buzz Aldrin. Jste-li filmoví fandové a milujete hvězdné války, Laamu atol si rozhodně nemůžete nechat ujít, protože se tu natáčel film Rogue One: A Star Wars Story.

Západ slunce před hotelem Riveries Diving Village před na ostrově Gan na souostroví na Laamu atolu, Maledivy, foto: Lucie Mohelníková
Západ slunce před hotelem Riveries Diving Village před na ostrově Gan na souostroví na Laamu atolu, Maledivy, foto: Lucie Mohelníková

Světová rarita, to je Huvadhoo atol

Huvadhoo atol (Huvadhu) je druhým největším přírodním atolem na Maledivách a atolem s nejvíce ostrovy na světě. Jedná se o poslední mandrovníkový atol Malediv, který je vyhlášený potápěčskými a surfařskými lokalitami. Jak šnorchlování, tak potápění je tu neuvěřitelné. Huvadhoo atol se administrativně dělí na Gaafu Alif atol a Gaafu Dhaalu atol.

Surfařský, potápěčský a šnorchlařský Gaafu Alif a Gaafu Dhaalu

Gaafu Alif atol (Huvadhu Atholhu Uthuruburi) je správní obvod severní části přírodního atolu Huvadhu a zahrnuje 81 ostrovů, z nichž je 9 obydlených a na 6 jsou resorty. Ostatní ostrovy jsou neobydlené nebo slouží jako farmářské či industriální ostrovy, případně jsou vyhrazené pro výstavbu resortů. Z obydlených ostrovů za návštěvu nestojí žádný, všechny jsou hustě obydlené a lemuje je mořská tráva. Z resortů mohu vřele doporučit Park Hyatt Hadahaa, který má krásný korálový útes. Dokonalý luxus a extra vybudované vodní vily najdete v mém oblíbeném resortu Raffles Meradhoo a podmořskou rezidenci v resortu Pullman Maamutaa. Zajímavý koncept mixu industriálního ostrova s letištěm a resortem zajisté potěší milovníky rybolovu. Na ostrově Kooddoo najdeme státní rybí továrnu a resort Mercure Kooddoo

Gaafu Dhaalu atol (Huvadhu Atholhu Dhekunuburi) je správní obvod jižní části Huvadhu a zahrnuje 124 ostrovů, z nichž je 9 obydlených a na 3 jsou resorty. Další ostrovy slouží stejnému účelu jako ostrovy Gaafu Alif atolu. Obydlené ostrovy zde rovněž nejsou atraktivní. Stejně tak jako na Gaafu Alif atolu jsou všechny ostrovy hustě obydlené a laguny obrostlé mořskou trávou. Když dovolenou na Gaafu Dhaalu, tak rozhodně na resortech – na krásném ostrůvku Konotta, který má dokonalý korálový útes (aktuálně probíhá rekonstrukce), surfaři si zamilují Ayada Maldives a milovníci laguny i šnorchlu zase Amari Havodda

Nejširší nabídku průvodců a map Malediv (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Jedinečný a žraločí Fuvahmulah s oblázky a jezery

Ostrov Fuvahmulah (Foamulah nebo Fuvahmulaku), který je zároveň také jako jediný na Maledivách atolem Gnaviyani, se nachází pod rovníkem a je naprosto unikátní a ojedinělý svého druhu. Jako jediný ostrov v celém tropickém ráji má bílou oblázkovou pláž, která je na různých místech ostrova pokryta většími bílými, šedivými anebo černými kameny či mixem všech tří barev. Na ostrově Fuvahmulah se nachází 9 vesnic, 2 jezera se sladkou vodou, jejichž bahno je prý léčivé, a několik mokřadů. Korálový útes ostrova je vyhlášený pro potápění se žraloky tygřími a dalšími druhy žraloků. Potápění v této lokalitě je vhodné pouze pro zkušené potápěče. Na ostrově Fuvahmulah je možné najít několik penzionů. Resort tu není žádný. Z ostrova pochází mnoho mých maledivských přátel, spousta politiků, podnikatelů i gangsterů.

Zákoutí na Fuvahmulah, Gnaviyani atol, Maledivy, foto: Lucie Mohelníková
Zákoutí na Fuvahmulah, Gnaviyani atol, Maledivy, foto: Lucie Mohelníková

Potápěčský Addu atol aneb Seenu atol 

Addu atol (Addu Atolhu) nebo také Seenu atol je poslední a nejjižnější správní obvod Malediv, který zahrnuje 32 ostrovů, z nichž je 6 obydlených a na 3 jsou resorty. Ostatní ostrovy jsou neobydlené. Od roku 1887 do 26. července 1965 byly Maledivy britským protektorátem a právě na Addu atolu mnoho let působili Britové, kteří tu zůstali až do roku 1976. V průběhu druhé světové války Britové na ostrově Gan vybudovali vojenské letiště, které je dnes mezinárodní a jež od roku 1956 používali jako strategickou vojenskou základnu, kde zaměstnávali mnoho místních. Díky historickému působení Britů je populace z této části Malediv vzdělanější. Pochází odtud nejen mnoho mých dobrých přátel, ale také nejvíce profesionálů v cestovním ruchu jako například ředitelé a manažeři resortů, podnikatelé, ale také politici a gangsteři. 

Addu atol je hustě obydlen a je méně turistický. Celý atol obklopuje mořská tráva a nejsou tu pověstné bělostné pláže, které jsou pro Maledivy typické. Pěstují se tu kokosové palmy. Najdeme tu také mnoho obchodů a různých mini továren, například na výrobu žabek a pantoflí. Z obydlených ostrovů za návštěvu bohužel nestojí žádný. Lokalita je vyhlášená především u milovníků potápění, jež je tu nádherné, a nikomu jinému bych ji ani nedoporučila. V dešťové sezóně tu lze potkat také různé druhy velryb. Ubytovat se je možné například v city resortu Equator Village na Gan, který má jako jediný na obydlených ostrovech povolení prodávat alkohol, nebo v obyčejnějším resortu South Palm. Luxusní resort Shangri-La‘s Villingili, který byl perfektní pro milovníky potápění a golfu, je právě uzavřen a jeho otevření je v nedohlednu. Celý jih Malediv je brázděn potápěčskými a surfařskými safari loděmi.

Pokud jste četli celou sérii článků o Maledivách, nyní víte, že leitmotiv „Není atol jako atol“ byl zvolen správně. Teď už jenom zbývá vybrat správný ostrov a atol, rozbít prasátko a hurá do ráje, hurá na Maledivy, do republiky tisíce ostrovů, milionů kokosových palem…

CA a CK other way holiday

Česká cestovka other way holiday se zázemím na Maledivách je specializovaná na tuto tropickou destinaci již od roku 2012. Experty provozovaná other way holiday nabízí ty nejkrásnější resorty a obydlené ostrovy nebo jejich kombinace v těch nejlepších lokalitách. Pro milovníky poznání jsou v nabídce také poznávačky s česky hovořící průvodkyní, a to s majitelkou cestovky, která na Maledivách střídavě s Prahou žije již od roku 2009.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí