FOTOREPORTÁŽ: Vlakem do třech a půl tisíce nad mořem aneb horolezecký pohled pro nehorolezce z Jungfraujoch

FOTOREPORTÁŽ: Vlakem do třech a půl tisíce nad mořem aneb horolezecký pohled pro nehorolezce z Jungfraujoch

Nejvýše položená železnice světa leží ve švýcarském regionu Jungfrau. Vyjet si až na „Top of Europe“ sice není zrovan levnou záležitostí, ale zážitek to pro vás bude jistě neopakovatelný.

Dole v údolí a naší roztomilé vesničce Wilderwil už panuje jaro. Tráva se pyšní tou první svěží zelení, na pastvinách se pomalu začínají prohánět krávy i ovce a většina upravených švýcarských zahrádek už je pokryta kvetoucí směsicí prvních jarních květů krokusů a narcisů. Stačí ale pozvednout pohled k místním třem horským velikánům, Eigeru, Mnichu a Jungfrau, a je hned jasné, že nahoře panují ještě docela slušné zimní podmínky s kopci sněhu a ledu.

Vlakem ke sjezdovce

Jedním z prvních ranních vlaků vyjíždíme směr Lauterbrunnen, odkud pak přestupujeme na další vlak směr Kleine Scheidegg. Celá cesta z Wilderswilu zabere necelou hodinu a půl a neskutečně rychle uteče, protože výhledy, které se za velkými prosklenými okny střídají, by zabavily všechny cestující na mnohem delší dobu. Sněhu je poskromnu a jeho větší množství se ukáže až prakticky v posledních stovkách metrů před zastávkou.

Je dokonale slunečný den a vzhledem k nadmořské výšce lehce přes dva tisíce si hodláme dopoledne ještě pár hodin užít místních sjezdovek. Nasazujeme lyže a s nadšením sjíždíme sjezdovku po sjezdovce s malými zastávkami na vyhlídky.

Přímo nad námi se tyčí legendární severní stěna Eigeru, která v sobě dodnes ukrývá příběhy horolezců, kteří se ji snažili úspěšně či neúspěšně překonat. Vybavují se mi pasáže z knihy Bílý pavouk Heinricha Harrera, která se historii výstupů na Eiger po severní stěně věnuje, a očima hledám jednotlivé lezecké úseky. Snad proto mě nejvíce zaujme sjezdovka s těsným výhledem na celou stěnu, nad níž se houpají sedačky lanovky s příznačným názvem Eigernordwand.

Nejširší nabídku průvodců a map Ekvádoru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Po lyžováno do oblak

Kolem poledne pak nasedáme na poměrně plný vlak ve stanici Eigergletscher a vydáváme se konečně na snad nejnavštěvovanější atrakci celého Švýcarska – Jungfraujoch. A proč je toto místo tak slavné? Ono totiž výše než sem už nikde jinde v Evropě vyjet vlakem nemůžete.

Když se hluboko ve skále škrábeme do oněch 3454 metrů nad mořem, vrtá mi v hlavě, jak je možné, že tenhle div byl otevřen už 1. srpna 1912, tedy před více než sto lety. Zpestření v průběhu jízdy poskytují dvě vyhlídkové zastávky, které cestujícím nabídnou poměrně mrazivý pohled na ledové okolí. Snad nejzajímavější je zastávka Eigerwand, kde se z velkých prosklených oken naskytne pohled téměř totožný těm, jež tu zažívají horolezci.

Horolezecký pohled pro nehorolezce

Když po půlhodince jízdy vystoupíme z vlaku, překvapí mě, že si připadám jako uprostřed nějakého velkého nákupního komplexu a ještě pěkných pár minut trvá, než se dostaneme na vyhlídku a sníh až do výšky 3571 metrů. Kovová vyhlídková terasa vědecké observatoře Sphinx je na některých místech obalená ledem a na zábradlí všude posedávají drzá kavčata užírající turistům z rukou kousky pečiva.

Dojem dokonalého mrazivého horského ticha sice dost kazí množství lidí na plošině, ale je fakt, že ohromující krása okolních hor ve většině z nich probudí tichý údiv, a tak se každý na chvilku uzavře sám v sobě a vstřebává dojmy bez zbytečných slov. Ještě lákavější je ale možnost projít se za hezkého počasí přímo po ledu a vyfotit se na sněhu s pozadím ohromujícího ledovce Aletschgletscher. Případně se můžete projít i ledovým tunelem přímo v ledovci s několika sochami.

Pokud milujete hory, budete ze Švýcarska nadšeni. Ve Walliských Alpách na hranicích s Itálií leží také jedna z nejkrásnějších hor planety – Matterhorn. Okolo něj prochází jeden z nejznámějších alpských dálkových treků a přímo pod ním můžete projít další. Inspirujte se v článku Pohodový trek pod Matterhornem.

Praktické informace:

  • Na vrcholovou stanici Jungfraujoch se vyjíždí ze stanice Kleine Scheidegg, kam se dostanete buď z Grindelwaldu nebo Luterbrunnenu.
  • Před vjezdem do tunelu je ještě jedna zastávka, a to Eigergletscher.
  • Zpáteční jízdenka druhou třídou z Wilderwildu na Jungfraujoch vyjde cca 207CHF. Občas jde využít slevy, například si lze za zvýhodněnou slevu přikoupit výjezd ke skipassu. Prostudujte si nabídku na www.jungfrau.ch/en-gb/
  • Nahoře může být opravdu velká zima a zcela jiné podmínky než dole v údolí. Buďte na to připraveni.

Jungfrau Region je ideálním místem pro aktivní letní i zimní dovolenou. najdete tu stovky kilometrů značených tras s kulisou Eigeru, Mnicha a Jungfrau. Na své si přijdou milovníci vysokohorské turistiky i rodiny s dětmi. Více informací najdete na www.jungfrau.ch.

Pro další, převážně praktické informace (ubytování, možnost dopravy, speciální akce apod.) navštivte stránku pro milovníky Švýcarska: MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí