Švýcarský Interlaken je skvělou základnou pro rodiny s dětmi, milovníky čokolády, outdoorové nadšence i lyžaře

Švýcarský Interlaken je skvělou základnou pro rodiny s dětmi, milovníky čokolády, outdoorové nadšence i lyžaře

Region Jungfrau je jedním z nejoblíbenějších v celém Švýcarsku, nabízí totiž třeba nejvýše položenou železniční dráhu v Evropě, drsnou severní stěnu Eigeru i poetická jezera, po nichž se můžete od přístaviště k přístavišti přesunovat na lodích.

Výchozím bodem se pro mnohé turisty stává městečko Interlaken, které už názvem napovídá o své téměř pohádkové poloze. Najdete jej zasazené mezi jezery Thunersee a Brienzersee obklopené prudkými horami porostlými lesy, které se výše mění v horské louky a ještě výše v ledovce a trvalou sněhovou pokrývku.

Interlaken má sice stálých obyvatel lehce pod šest tisíc, faktem ale je, že na večerní promenádě na vás možná bude působit dost přelidněně. Není proto od věci si ubytování najít spíše v některém penzionu či hotýlku v nedalekých vesničkách, přímo na železniční trati leží například Wilderswil. V jeho okolí je spousta příležitosti k procházkám a na večeři do Interlakenu sjedete vlakem za pár minut.

Švýcarské speciality a česká továrna na čokoládu

Tradičních restaurací nabízejících sýrové fondue, raclette či velmi syté Rösti najdete v Intelakenu nespočet. Spousta z nich disponuje i venkovní zahrádkou s výhledem směrem na Eiger a okolní velikány. Kromě restaurací tu nejdete hodně obchůdků se suvenýry a jeden zcela bezkonkurenční podnik – FUNKY CHOCOLATE CLUB. V téhle mini továrně na čokoládu se totiž můžete během hodinového workshopu dovědět úplně všechno o švýcarské specialitě číslo jedna a vyrobit si vlastní tabulky čokolády. Největším překvapením ale je, že celý podnik provozují dvě nadšené Češky a jejich československý tým.

„Původně jsem v regionu Jungfrau dělala průvodkyni a velmi mnoho turistů se mě ptalo, kde si můžou v Interlakenu vyzkoušet výrobu čokolády. Vždycky jsem krčila rameny, že tady nic takového není a jednou jsem si řekla, že když to neudělám já, udělá to někdo jiný,“ usmívá se Taťána. Rezervaci na workshop můžete udělat online na funkychocolateclub.com/workshops/ a kdyby bylo plno, zajděte sem třeba jen na horkou čokoládu nebo si nakoupit suvenýry. Malou prodejničku z bývalého řeznického krámku najdete na Jungfraustrasse 35.

Lodí po Brienzersee

Vlakem se za pouhou půlhodinku dostanete z Interlakenu do menší obce Brienz, která vám díky nádherným dřevěným domům v tradičním švýcarském stylu poskytne příležitost k dlouhé procházce. Od železniční stanice se vydejte až na druhou stranu vesnice ke kostelu Kirche Brienz stojícím na malé vyvýšenině, odkud je úžasný výhled na celé jezero. S dětmi naopak zamiřte nahoru nad železnici do volně přístupného Tieren parku, kde můžete pozorovat kamzíky a kozorožce nebo místní ptačí faunu.

Z místního přístavu se pak lodí přeplavte až do Giessbachu, odkud se dá krásnou patnáctikilometrovou procházkou kolem jezera dojít zpět do Interlakenu nebo alespoň Iseltwaldu (6 kilometrů), odkud můžete opět nasednout na loď a zbývající kilometry překonat po vodě. Okolí jezera je také skvělé na pohodové cyklo vyjížďky.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Interlaken shora

Na kole, pěšky nebo pozemní lanovkou se taky můžete dostat až na 1322 metrů nad mořem vysoký vrchol Harder Kulm, odkud budete mít výhled na jezera i město Interlaken. Odtud se můžete vydat ještě výše na další vyhlídková místa, z nich pak snadno dohlédnete na Schynige Platte a údolí táhnoucí se až k Lauterbrunnenu i všechny tři slavné vrcholy: Eiger, Mnich a Jungfrau. Chybět nebude ani slavné sedlo Jungfraujoch, kde se další den můžete vydat vlakem.

Pokud milujete hory, budete ze Švýcarska nadšeni. Ve Walliských Alpách na hranicích s Itálií leží také jedna z nejkrásnějších hor planety – Matterhorn. Okolo něj prochází jeden z nejznámějších alpských dálkových treků a přímo pod ním můžete projít další. Inspirujte se v článku Pohodový trek pod Matterhornem.

Zastavme se ale na chvíli ještě u Schynige platto (1967 m n. m.) lákající už dlouhé roky turisty, romantiky i botaniky na tzv. alpskou zahradu, která čítá až šest set rostlin a kapradin, které jsou ve volné přírodě vzácné. Tohle místo leží na druhé straně od Interlakenu než Harder Kulm a i sem se můžete vyvézt železnicí, a to z již zmíněné vesničky Wilderswil.

A nezapomeňte se vydat až do oblak: First a Jungfraujoch

Při návštěvě regionu Jungfrau je navíc téměř nemyslitelné nepodívat se hluboko a hlavně vysokodo hor. Skvělým výchozím bodem je v tomto případě Grindelwald, který sám leží ve výšce 1034 m n. mm, kde se snadno dopravíte z Interlakenu po horské železnici s nádhernou vyhlídkou. Odtud se pak kabinkovou lanovkou nechte vyvézt dalších více než 1000 výškových metrů až na vyhlídkovou plošinu First (2167 m n. m.). Velkou atrakcí je tu 800 m dlouhá dráha First Flieger, na které se v sedačce na ocelovém laně „proletíte“ až ke stanici lanovky Schreckfeld. Lanovku na First ale můžete využít pro nástup dvě stě kilometrům značených turistických stezek. Mimochodem First je propojen turistickou trasou například i se zmíněnou Schynige platto.

Na druhou stranu z Grindewaldu pokračuje ještě dále vlak, a to až do výšky přes dva tisíce metrů nad mořem do střediska Kleine Scheidegg. Právě tady můžete nastoupit na legendární železnici, která vás skrze hory vyveze až na tzv. Top of Europe, tedy sedlo mezi horskými velikány Mnichem a Jungfrau do výšky 3454 m n. m. Připravte se, že výjezd až sem vás bude stát docela slušný balík, ale v zimě se dá ke skipassu přikoupit za výhodnější cenu.

Kdy se vydat do regionu Jungfrau?

Obrovskou výhodou tohoto místa je, že v něm najdete spoustu zábavy prakticky v každém ročním období, přesto je tu v některých měsících lépe než jindy. V létě se připravte na poměrně velké teplo, ale u jezer bývá i za slunečných dní velmi příjemně. Již na konci podzimu se většinou dá v této oblasti velmi obstojně lyžovat, v zimě jsou pak střediska lyžaři až přeplněná. Jedním z nejkrásnějších období k návštěvě je přelom zimy a jara. V polovině března už většinou dole v údolí všechno kvete a přitom sjezdovky kolem Kleine Scheidegg jsou ještě plné sněhu.

Jungfrau Region je ideálním místem pro aktivní letní i zimní dovolenou. najdete tu stovky kilometrů značených tras s kulisou Eigeru, Mnicha a Jungfrau. Na své si přijdou milovníci vysokohorské turistiky i rodiny s dětmi. Více informací najdete na www.jungfrau.ch.

Pro další, převážně praktické informace (ubytování, možnost dopravy, speciální akce apod.) navštivte stránku pro milovníky Švýcarska: MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí