3 tipy na výlety v severní části švýcarského Graubünden

3 tipy na výlety v severní části švýcarského Graubünden

Tento švýcarský kanton se netěší takové oblibě jako například Valais, minimálně v zimě ale opravdu ožívá díky lyžařským příležitostem. Léto je zde naopak spíše klidné a nabízí spoustu příležitostí k rozjímání, hodně dlouhým procházkám či znovuožití dětských fantazií.

Při návštěvě Graubündenu byste rozhodně neměli zapomenout na zastávku v tichém údolí Fex zcela bez aut, večeři ve Sv. Mořici nebo engadinskou chloubu Švýcarský národní park s asi osmdesáti kilometry značených stezek. Za doporučení stojí ale zejména sever kantonu, který nabízí několik malých překvapení.

Život švýcarského děvčátka Heidi se stal snem nejednoho malého čtenáře. Klidné dny v horách, pasoucí se stáda koz a kamarád Peter znova ožívají ve vzpomínkách každého z nás při návštěvě horami obklopeného Hedidodrfu, kde stojí dokonalý kamenný dům, z něhož jako by si děvčátko jen na pár minut odskočilo. Krom něho je v malé vísce několik příležitostí k procházkám, které vás přinutí uvěřit, že právě tady by „pohádková“ dívenka opravdu mohla žít. Dvacet minut pěšky od Heididorfu najdete nádhernou vinařskou vesnici Maienfeld, která se rovněž stala inspirací autorce knihy Johaně Spyri.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

2. Vysokohorský Pivovar Monstein

Tisíc let stará vesnice Monstein se krom autentické švýcarské pohody pyšní nejvýše položeným pivovarem v Evropě. Leží v úctyhodných 1650 metrech nad mořem a je velmi rychle dostupná z nedalekého Davosu. Pokud se rozhodnete pivovar navštívit, rozhodně sem nejezděte vlastním autem. Na závěr prohlídky vás totiž čeká dlouhá ochutnávka, při níž poznáte všechny místní skvosty.

3. Davos s Thomasem Mannem

I když je město s asi jedenácti tisíci obyvateli považováno hlavně za ráj lyžařů, i v létě má rozhodně co nabídnout. Davos se sice nedá nazvat zrovna malebným, ale jeho poloha je skvělá pro všechny milovníky horské cyklistiky i procházek v horách. Přímo z centra městečka se snadno dostanete lanovkou až do okolních kopců plných skvěle značených stezek. Nezapomeňte jednou z nich vyjet na Schatzalp – bývalé lesní sanatorium, do něhož zasadil děj jedné ze svých knih Thomas Mann. Román Kouzelný vrch patří mezi jedny z nejznámějších autorových děl.

Švýcarsko bez rámečku 2012
Plánujete-li letní dovolenou plnou klidu, nádherných výhledů a pohodových výletů, nejlepší volbou je návštěva nedalekého Švýcarska. Pojedou-li s vámi děti, volte určitě kanton Graubünden. Více tipů na cestování po Švýcarsku najdete na www.MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí