Ledovcový ráj Trift s lanovým mostem i alpskou tsunami

Ledovcový ráj Trift s lanovým mostem i alpskou tsunami

Malinká kabinka pojme jen 8 lidí a otočí se nanejvýš pětkrát za hodinu. Lanovka Triftbahn je tak jakousi zárukou, že ledovec Trift v oblasti švýcarského alpského průsmyku Susten nemůže být masovou atrakcí.

Pražský Václavák však za slunných dní však připomíná dolní stanice lanovky: na malém parkovišti u silnice k průsmyku se štosují zástupy turistů, bažících po ledovcové podívané vysoko v horách. Ještěže není nezbytné stát tady leckdy i pár hodin ve frontě, jelikož na kase dostanete pro cestu časový lístek (zpáteční jízdné vyjde na 24 CHF, pro děti 10 CHF).

A na co vlastně všichni ti lidé tak dychtivě čekají? Nejde ani tak o samotný ledovec, těch můžete koneckonců v Alpách spatřit desítky. Zdejším šlágrem je lanový most v nepálském stylu. Ale i když se svezete lanovkou (která nahrazuje nezáživný, víc jak dvouhodinový výstup od silnice), budete muset k mostu nad ledovcovým jezerem ještě máknout. Výstup od horní stanice má převýšení 400 metrů a zabere asi dvě hodiny (jedním směrem).

Ovšem na úvod je tu překvapení: od lanovky se vydáte nejprve z kopce. Musíte totiž přejít horský potůček. Vypadá neškodně, avšak pozor! Cestu lemují výstražné cedule. Údajně tady hrozí nepředvídatelná „alpská tsunami“, a tak je lepší se příliš nezdržovat a šlapat nahoru k ledovci.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Ideální místo na přespání

Jakmile se vydrápete k Triftu a přejdete po 170metrovém rozhoupaném lanovém mostě ve výšce 100 metrů nad hladinou jezera, na oddechové ledovcové vyhlídce na balvanech na protější straně si dopřejte sluneční lázeň, tedy dovolí-li to počasí. Za mostem se prudce zvedá modře značená drsná štreka k alpinistické chatě Trift, posazené ve skalách 2500 metrů nad mořem (ledovcové jezero s mostem leží přibližně v 1700 metrech).

Ale je tu i jedna dostupnější chata – jen 150 výškových metrů nad mostem stojí bouda Windegg, k té vede červeně značená horská trasa, ačkoli i tady narazíte na adrenalinové úseky jištěné fixními ocelovými lany či řetězy. A pozor též při sestupu! Stezka do údolí je strmá a plná vyviklaných kamenných schodů. Ani fixní lana tu nenajdete. Jediné, čeho se lze občas zachytit, jsou větve.

Víte, že se dá celé Švýcarsko obejít za jeden den? Přesvědčte se sami v článku: Louka Rütli, místo, kde byly položeny základní kameny Švýcarska.

Grimselwelt – svět vodních elektráren

Kraj Oberhasli, kam náleží i ledovec Trift, je energetickým centrem Švýcarska. Elektřinou zásobuje milion obyvatel osmimilionové země, roční výkon 26 vodních turbín instalovaných v takzvaném Grimselweltu neboli areálu elektrárenské společnosti Kraftwerke Oberhasli překračuje 2000 GWh. Trift s malou zdrží nedaleko horní stanice lanovky je jen částečkou v obří soustavě devíti elektráren a osmi přehrad, mnohé lze i navštívit.

Innertkirchenu, kde elektrárenská společnost sídlí, najdete infocentrum, kde lze prohlídky rezervovat. Za návštěvu stojí též Aareschlucht v údolí: dramatická, 1400 metrů dlouhá a 200 metrů hluboká soutěska řeky Aare u Meiringenu názorně ilustruje sílu vody. Dalším hitem oblasti je meiringenský vodopád Reichenbach, místo literární smrti legendárního detektiva Sherlocka Holmese. Z Meiringenu lze též vyrazit na pozoruhodný autobusový výlet: celodenní okruh poštovním autobusem přes čtyři průsmyky (Grimsel, Nufenen, Gotthard a Susten). Převýšení činí zhruba 8 kilometrů, cesta zabere přibližně 8 hodin a jízdné činí okolo 130 CHF.

Grand Tour of Switzerland – 1643 km autem nebo na motorce, 5 alpských průsmyků, 22 jezer, 12 míst zapsaných na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Dalších 68 nejaktraktivnějších zastávek na trase speciálně připravených pro outdoorové nadšence najdete na webu www.MojeSvycarsko.com/GrandTourOutdoor.

Pro další, převážně praktické informace (ubytování, možnost dopravy, speciální akce apod.) navštivte stránku pro milovníky Švýcarska: MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí