150 let od výstupu na Matterhorn letos slaví v Zermattu

150 let od výstupu na Matterhorn letos slaví v Zermattu

Zermatt oslavuje v roce 2015 ikonický Matterhorn. 150. výročí prvního výstupu na tuto jedinečnou kamennou pyramidu, který uskutečnil Edward Whymper pod vedením horských vůdců Petera a Petera Taugwalderových (otec a syn), připadá na 14. července.

Během roku se můžete těšit na řadu různých akcí vč. akce „Epoch Week“ v červenci a divadelního představení v červenci a srpnu. Představení se bude hrát pod širým nebem na Riffelbergu, ve výšce 2 600 m n. m. nad Zermattem.

Zajímavosti o Matterhornu

Na pomezí Itálie a Švýcarska, ve Walliských Alpách, leží sedmá nejvyšší hora Alp – impozantní Matterhorn dosahující výšky 4 478 m n. m. Jeho specifický tvar mu dal i název, který je složen ze dvou německých slov, matte (louka) a horn (roh). Matterhorn leží nad městy Zermatt a Breuil-Cervinia, má také vlastní italské jméno Monte Cervino.

Matterhorn byl poslední slezenou čtyřtisícovkou v Evropě. Dnes už se každý rok na magický vrchol vypraví přes 3000 horolezců. Jedná se o poměrně náročný a nebezpečný výstup, což dokazuje i počet obětí, jež si tento alpský velikán už vyžádal. Je jich přes pět set a těla několika horolezců nebyla dodnes nalezena.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Znovuotevření vysokohorské chaty Hörnlihütte

Horská chata Hörnlihütte se znovu otevře v červenci 2015, právě včas na 150. výročí prvovýstupu na Matterhorn. Hörnlihütte využívá řada horolezců jako výchozí bod pro výstup přes Hörnli Ridge. Nová Hörnlihütte (3 260 m n. m.) splňuje veškeré standardy vysokohorské turistiky v oblasti energetiky, funkčnosti, zásobování vodou a zajištění všech potřeb moderního horolezce.

Více se o výročí dočtete na www.zermatt.ch/150. Plánujete-li delší výlet po Švýcarsku, nevynechejte ani návštěvu MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí