Svatý Mořic: 150 let lyžařské tradice

Svatý Mořic: 150 let lyžařské tradice

322 slunečných dnů a mimořádně dlouhá lyžařská sezona. Ve Sv. Mořici na vás čeká nejen 350 kilometrů sjezdovek, ale i spousta atrakcí pro děti a nelyžaře.

Ti, kdo si myslí, že Sv. Mořic je jen pro bohatší, se šeredně mýlí. Ano, najdete tu snad největší koncentraci norkových kožichů v Alpách, nicméně co se lyžování týče, umí nejstarší evropský areál držet krok s dobou. Celkem 9 areálů, 350 kilometrů sjezdovek (80 % je označeno jako černé a červené) a 180 kilometrů běžeckých tratí (běhá se dokonce i po zamrzlých jezerech), vše propojené lanovkami a kabinkami zabaví na nějakou dobu i ty nejnáročnější lyžaře. V kombinaci s třítisícovými výškami, alpskými scenériemi a 322 slunečnými dny to už je docela působivé.

Corviglia, Corvatsch a Diavolezza – tři vrcholky Sv. Mořice

Lyžařský ráj kolem Sv. Mořice se skládá ze čtyř hlavních částí. Jsou to Diavolezza, Corviglia, Corvatsch a Zuoz. A také dalších pěti menších areálů. Těžko říct, která část je ta nejlepší. Zda do tří tisíců se tyčící domovský svah Svatého Mořice, Corviglia jehož vrcholek Piz Nair potěší všechny milovníky volného a svobodného lyžování. Kde se můžete projet i po olympijské sjezdové trati.

Nebo nad jezerem Silvaplana se tyčící hora Corvatsch. Kam vás až na její vrchol, do výšky 3 330 metrů vyveze panoramatická prosklená kabina přinášející dech beroucí výhledy na celé středisko. Či snad třetí areál Diavolezza, ležící pod masivem čtyřtisícové Berniny. Kde si užijete jen červené a černé sjezdovky a můžete sjet přes ledovec Monteratschaž do stejnojmenné zastávky Rhätische Bahn.

150 let zimních radovánek

Sv. Mořic je kolébkou zimní turistiky a průkopníkem co se alpského lyžování týče. Dodnes si zachovává punc tak trochu pitoreskní směsice historického stylu britské elity prohánějící se na svazích už od roku 1864 a moderních, luxusních výdobytků současné generace.

Vše začalo před 150 lety v nejslavnějším hotelu střediska v Kulmu, jehož majitel stál za zrodem zimního turismu nejen ve Svatém Mořici, ale v Alpách vůbec. Podařilo se mu totiž přesvědčit jeho britskou klientelu, která si oblíbila toto alpské středisko při letních dovolených, aby mlhavý a vlhký zimní Londýn vyměnili za prosluněný a sněhem zavátý Sv. Mořic.

Punc luxusu

Sv. Mořic považuje mnoho lidí za středisko luxusu, kam normální smrtelník nemá přístup. Je pravda, že v málokterém lyžařském areálu najdete tak velkou koncentraci bank, butiků věhlasných značek a luxusních hotelů. Ale to by vás rozhodně nemělo odradit. Ve Sv. Mořici je k dispozici ubytování všech kategorií a dokonce i mládežnická ubytovna. Pokud vás lesk a luxus Sv. Mořice příliš neláká, ubytovat se můžete v okolních vesničkách Pontresina, Silvaplana či Surlej a Zuoz.

Mnoho lyžařů právě přídomky luxusní, moderní, exklusivní od navštívení Sv. Mořice odrazují. Díky tomu si tak paradoxně můžete užít svahy, které nepřipomínají český „Václavák“. Cena skipasu může být o něco vyšší, než jste tomu zvyklí u jiných alpských středisek, i tak to však stojí za to.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Corvatsch osloví náruživé lyžaře i rodiče

Je těžké vybrat to nejlepší ve Sv. Mořici. Co se však do komplexnosti týče, je Corvatsch velmi příjemným areálem, kde kromě náročných sjezdovek najdete i ty modré, které jsou vhodné pro rodiny s dětmi. Mírnější svahy jsou v části Furtschellas. Hlavním nástupním místem je dolní stanice lanovky na ledovec v Surlej nad Silvaplanou nebo vesnice Segl/Sils Maria (stanice Furtschellas).

Ti, co se rádi baví, by si rozhodně neměli nechat ujít večerní lyžování na Corvatschi (každý pátek od 19.00 do 02.00 hod). Je to v podstatě párty na lyžích na nejdelší osvětlené sjezdovce ve Švýcarsku, s hudbou a občerstvením. Start je ze Silvaplana Corvatsch Surlej (1 870 m). a sjíždí se pak z Murtel (2 702 m). Oproti tomu romantiku nabízí středisko Diavolezza, tam si můžete vyzkoušet noční lyžování při úplňku.

Top tip střediska

Ve Sv. Mořici je spousta nejrůznějších sjezdovek, černé, červené i freeridové. Tím pomyslným vrcholem je ale hora Diavolezza, může se pochlubit extrémně dlouhou lyžařskou sezonou. Největší lahůdkou je její desetikilometrový sjezd po ledovci, na který vyrazíte z výšky 2978 metrů nad mořem a sjedete o 900 výškových metrů níže. Prvních 300 metrů je náročných (černá sjezdovka) zbytek už je mírnější (červená sjezdovka). Na absolvování jednoho z nejdelších ledovcových sjezdů ve Švýcarsku si vyčleňte minimálně tři čtvrtě hodiny.

Tipy pro nelyžaře

I když je ve Sv. Mořici na 350 km sjezdovek, nudit se nebudou ani nelyžaři nebo třeba rodiny s dětmi. Příjemný zážitkem je jízda panoramatickým vláčkem do italského města Tirano. Na výběr je hned ze tří možností: trasa Albula Express vede do hlavního města kantonu Chur a do Davosu, Bernina Express do italského Tirana a Glacier Express do Zermattu.

Jízda švýcarskými vlaky je sama o sobě zážitkem. Podívejte se, kam se všude můžete vydat proslulou Rhétskou dráhou.

Pro a proti

Velkou výhodou střediska je hlavně jeho pestrá apré-ski nabídka. Na jednu stranu jsou stovky kilometrů sjezdovek a běžeckých tratí snem každého lyžaře, nicméně člověk však pak neví, kam vyrazit dříve. Sjet všech 350 kilometrů sjezdovek v rozlehlém areálu za jediný týden je téměř na hranicích lidských možností.

Švýcarsko bez rámečku 2012

Plánujete-li opravdu aktivní zimní dovolenou nejlepší volbou je návštěva nedalekého Švýcarska, které nabízí skvělá lyžařská střediska, malebné horské vesničky ve stínu zasněžených velikánů, dokonalý servis dopravy i ubytování a v neposlední řadě mnoho kulturních památek. Spoustu tipů na cestování po Švýcarsku najdete na www.MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí