Pohodový trek pod nádherným Matterhornem

Pohodový trek pod nádherným Matterhornem

Světoznámý Matterhorn není jen nejfotografovanější, ale také nejnavštěvovanější horou. Proto okolo něho prochází jeden z nejznámějších alpských dálkových treků. My si však bereme na záda jeden živý a upovídaný batůžek, a tak volíme podstatně snazší a kratší okruh. Nikoli „okolo“ Matterhornu, ale „pod“ ním. Zvládne ho kdokoli, takže pojďte s námi!

Klein Matterhorn lanovkou: bez námahy mezi čtyřtisícovky

Svítá. Vykukuji z okna a vidím, že se počasí konečně umoudřilo. Bílý štít naší hory se tyčí proti nebi. Rychle vstáváme, balíme. První lanovka na Furi a návazně na Trocken Steg a Klein Matterhorn vyráží v létě už v 6:30. Je plná závodních lyžařů, kteří v Matterhorn Glacier Paradise trénují. Horní stanice lanovky je nejvyšším místem v Evropě, na něž se může člověk dostat bez vlastního přičinění.

Klein Matterhorn se jeví jako obří černá skála uprostřed bílého zaledněného hřebene, mezi oblým vrcholem Breithornu a ledovcem Theodul. V 8:00 stojíme na vyhlídkové terase ve výšce 3.883 m n.m. a zdá se, že kolem nás jsou všechny hory Evropy. V dálce masiv Mont Blancu, Gran Paradisa, Grand Combinu. V blízkosti pak celé zermattské panorama: Matterhorn, Dent Blanche, Dent d ´Herens, Zinal Rothorn a Weisshorn. Na ledovci se už pilně lyžuje a svahy Breithornu jsou plné horolezeckých výprav. Sjíždíme lanovkou zpět na Trocken Steg, nasazujeme batohy a vyrážíme.

Matterhorn glacier trail

Trocken Steg je skalnaté plató se stovkou malých jezírek. V zimě tu sviští lyžaři, ale v létě najdete jen zbytečky sněhu. Za největším jezírkem cesta malinko stoupá a za sebou necháváme trochu smutné pozůstatky lyžařského průmyslu. Před námi se tyčí Matterhorn, máme pocit, že blíž už k němu být ani nemůžeme. Cestou míjíme několik tabulí, které nás poučují o životě ledovců a všeho kolem nich.

Klikatíme se po značkách červenou sutí, pozorujeme zrcadlení zermattských čtyřtisícovek v bělavých loužích a klesáme až k úpatí slavné hory. Tady vytéká z ledovce říčka Furggbach, ten překonáváme po mostě, stoupáme na boční morénu a otevírá se pohled do zeleného úbočí nad Schwarzsee. Skalní cesta vlevo vede asi hodinu k horolezecké chatě Hörnlihütte, pěšinka dolů nás přivádí za 20 minut k chatě u Schwarzsee ve výšce 2.583 m n.m.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Schwarzsee

Horská chata se slunnou terasou je oblíbeným cílem výletníků. Od roku 1956 se sem můžete ve 12 minutách vyvézt lanovkou z Zermattu, což místu trochu ubírá na idylce. Turisté se však před večerem vytratí, kabinky se zastaví a nás čeká příjemná večeře. V pokoji máme dvě okna: jako dvě úchvatné fotografie Matterhornu a Monte Rosy v měnícím se večerním světle. Poblíž horské chaty leží jezírko Schwarzsee.

Není nijak velké, ale u jeho vzdálenějšího břehu stojí zajímavá kaplička Maria zum Schnee. Ta slouží především horolezcům, kteří tu prosí i děkují za bezpečný návrat z Matterhornu. Nejkratší cesta do Zermattu vede přes mezistanici Furi, v jejíž blízkosti jsou dvě krásné vesničky Zum See, kde se můžete výborně najíst, a Blatten se starým kostelíkem. Dřevěné domy na nožkách sloužily jako sýpky a velké kulaté kameny bránily myším, aby se pustily do zásob.

Rádi byste se podívali na Matterhorn, ale máte málo času? Nevadí. Podívejte se, jak se dá zvládnout výstup na jednu z nejkrásnějších Evropských hor, a to za čtyři hodiny.

My se ale dolů nechystáme. Rozkvetlé louky pod bílými ledy Matterhornu jsou domovem ovcí s černým obličejem a černými návleky na nožkách. Rodina Julenů po staletí šlechtí ovce speciálního plemene Schwarznasen-Schafe. Dohromady mají 300 kusů ve třech stádech. Přestože šlechtění podléhá přísným pravidlům, v každém stádu zůstává jedna ovce úplně černá. „To je tradice, můj táta na tom trvá,“ vysvětluje mladý pan Julen. Každou středu pořádá rodina výpravu k ovcím na louky pod severní stěnou Matterhornu. Zatímco děti krmí ovečky, dospělí ochutnávají víno Fendant a sušené ovčí maso. Následujeme skupinu až k salaši Stafel Alp. I ta patří rodině Julenů, ale dávno změnila svůj účel. V zimě leží téměř na sjezdovce a v létě se pyšní slunnou terasou v poklidném údolí řeky Zmutt.

Panoramatickou cestou k Hotelu du Trift

Od Stafel Alp pokračujeme cestou k jedné z mnoha součástí obrovské přehradní soustavy Grand Dixence. Stoupáme asi hodinu kolem vodopádu a dále po úbočí doliny vedoucí k čtyřtisícovce Gabelhornu. Potom se cesta stáčí vpravo a vede další hodinu téměř po rovině úbočím hlavního zermattského údolí. Potkáváme kamzíky a jedno z Julenových černonosých ovčích stád, zbytek času je potřeba věnovat panoramatu vpravo: tam se bělá masiv Monte Rosy s Gornergratským ledovcem.

Následuje sestup do divokého zeleného údolí, v němž od roku 1900 stojí růžový Hotel du Trift. Současní majitelé, manželé Hugo a Fabienne Binerovi hotel zrekonstruovali do původní podoby. Nečekejte žádný zbytečný komfort, za to však útulnou společenskou místnost, výtečnou domácí stravu a přátelské chování. Jako doma.

Při cestě kolem Matterhornu si můžete odpočinout v hotelu Schwarzsee. Obzvláště večer si užije krásné výhledy na Švýcarského velikána. Rozhodně byste neměli minout ani růžový hotýlek du Trift. Budete se cítit jako doma.

Na rozdíl od ostatních horských chat v oblasti Zermattu, tato je dostupná jen pěšky, dvou a půl hodinovým pochodem podél burácející řeky Trift. Cesta je lemovaná praktickými tabulemi s fotkami a názvy kytiček, kterých kolem sebe vidíte stovky. Hotel du Trift je ideálním místem pro horolezce, kteří se chtějí aklimatizovat před výstupem na Zinal Rothorn, dobrou základnou pro výlet na Mettelhorn nebo k ledovci u Rothornhütte. A taky příjemným místem, kde můžete jen tak pobýt v klidu zeleného údolí, dívat se na bílé velikány a užívat atmosféru historického horského hotelu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí