Kuchyně

Švédi vědí, jak si užívat dobrého jídla a pití. Již jsem psala o tradičních srpnových račích hodech (kräftskiva) a tentokrát bych se ráda zaměřila na další tematické dny (temadagar), kterými si svérázní seveřané zpestřují život. U nás v České republice máme určitá jídla spojená s různými svátky a tradicemi, nejinak tomu je také ve Švédsku. Nicméně pro některé své speciality si Švédové vyčlenili určité dny, kdy je ve velkém pojídají. A to je něco, co se mi na Švédsku tolik líbí.

Tlusté úterý  – Fettisdagen nebo Semmeldagen

Tento den je odvislý od Velikonoc, proto nepřipadá každý rok na stejné datum, většinou ale vychází na únor nebo březen. Tzv. „tlusté úterý“ bývá 40 dní před Velikonocemi, tedy před velikonočním půstem. Tento den je ve Švédsku zasvěcený sladké dobrotě zvané semla. Existuje mnoho regionálních variant, ale základem je vždy kynuté těsto ochucené kardamomem, které se peče ve tvaru kulaté bulky, následně se vydlabe, naplní marcipánovou pastou a šlehačkou, přiklopí vyříznutou čepičkou a pocukruje. Semlu si můžete vychutnat ke kávě, nebo pokud chcete tradičněji, tak namočenou v talíři teplého mléka, tzv. hetvägg. Dnes se semly ve Švédsku prodávají od ledna až do Velikonoc. Pokud vám semla zachutná, můžete si jí dopřát i v obří formě dortu, tzv. semmeltårta.

Recept na domácí semlu najdete například zde!

A kdy bude „tlusté úterý“ v příštích letech?

  • 13. února 2018
  • 5. března 2019

25. března – Vaflový den – Våffeldagen

Vafle mají ve Švédsku dlouhou tradici a také svůj den. Určitě budou k dostání všude, kam se podíváte, nejčastěji zdobené šlehačkou, marmeládou, ovocem, či zmrzlinou. Můžete si je ale zkusit připravit sami.

Recept najdete zde.

4. října – Den skořicových šneků – Kanelbullens dag

Svůj den slaví skořicoví šneci teprve od roku 1999, jsou ale každodenní součástí života Švédů. Je to jedna z nejvíce tradičních, nejprodávanější a neoblíbenější švédských sladkých dobrot ke kávě nebo jen tak na svačinu. Vždy a všude jsou v Švédsku k dostání. Jedná se o pečivo z kynutého těsta s kardamomem plněné směsí másla a skořice posypané tzv. perlovým cukrem (pärlsocker). Kanelbullar si můžete dopřát také u nás v IKEA, kde je bohužel rozmrazují a není to ono. Jsou ale jednoduché, tak si zkuste upéct vlastní.

Recept na pravé Kanelbullar najdete tady!

Přečtěte si také další článek od Evy Vojáčkové, která má Švédsko procestované křížem krážem. Tentokrát se rozepsala o švédských račích hodech Kräftskiva. Pro cizince je ochutnávka vařených raků rážitek.

Pokud jedete do Švédska v době některého z výše uvedených tematických dnů, určitě neváhejte na chvíli se zastavit a ochutnat. Ve výlohách pekařství a cukrářství rozhodně nepřehlédnete, jaký že speciální den to právě probíhá. Tradičně je pojídání sladkého pečiva spojeno s pitím kávy, v jejíž spotřebě se řadí Švédsko na přední příčky. Pauza na kávu a něco dobrého se nazývá „fika“. O té ale v některém z příštích článků.

Autorka Eva Vojáčková (*1986) – geografka, která ráda poznává blízké i vzdálené destinace. Z Evropy ji uchvátilo nejvíce Švédsko, a to zejména díky studijnímu pobytu ve Stockholmu, při kterém poznala kouzlo severského životního stylu. Ve volném čase kromě sportu a výletů s přáteli studuje švédštinu a do Švédska se často a ráda vrací. Další oblíbenou zemí se pro ni stal Nepál, který jí nejen díky vysokohorským dobrodružstvím, ale také díky srdečným místním obyvatelům a nezaměnitelné kultuře silně přirostl k srdci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: