Na skok do Bělehradu

Na skok do Bělehradu

Mnoho Čechů jistě letos zavítá na dovolenou do Řecka a pokud pojedou vlastním autem, nejspíš povede jejich cesta přes Srbsko a právě přes jeho hlavní město Bělehrad (srbsky Beograd). Jistě se ptáte, co je zde zajímavého?

Ačkoli má město velmi bohatou a pohnutou historii (ve svých dějinách bylo čtyřiačtyřicetkrát poničeno), mnoho skutečně významných památek zde nenaleznete. I přesto se tu vyplatí zastavit a odpočinout si po dlouhé cestě. Z Brna je to sem necelých 750 kilometrů a město se tak nalézá na půli cesty do Řecka.

Dopravní křižovatka Balkánu

Tato 1,5 miliónová metropole ležící na soutoku řek Sávy s Dunajem je významnou balkánskou dopravní křižovatkou. Vede sem dálnice ze Záhřebu a Budapešti a ve městě se spojují v hlavní tah do Makedonie, Řecka, Bulharska a dále do Turecka.

Ačkoliv jsou zde jedny z nejvyšších dálničních poplatků v Evropě (asi 6 euro za 100 km), jejich kvalita neodpovídá západoevropským standardům. Srbové velmi obratně využili strategického postavení svojí země v srdci Balkánu a nutnosti přejezdu tohoto území, což se projevuje právě v přemrštěných poplatcích za dálnice.

Benzinova pumpa v Srbsku

Ale jinak jsou zde ceny přijatelné, benzín a plyn natankujete zhruba za stejné peníze jako u nás. Je zde rozsáhlá síť nových čerpacích stanic, kde můžete bez problému platit kartou i eury. Co se týče plynu, ten zde seženete mnohem snadněji než v České republice. Pro kuřáky je zde velmi výhodný nakup cigaret, jež zde stojí asi od 12 až po 33 korun za Marlbora(Já jsem si kupoval dobrou místní značku za 16 korun!)

Smutné dějiny města

Málokterá evropská metropole má tak pohnutou historii jako právě Bělehrad. Nejprve se zde vystřídali Keltové, Římané, Byzantinci, Hunové, Avarové a počátkem 7. století přicházejí Slované. Z roku 878 pochází první písemná zmínka o Bílém městě nad Dunajem v dopise papeže bulharskému knížeti Borisovi. Během staletí se střídali na území metropole hlavně Maďaři, Turci a Rakušané a teprve v roce 1867 přechází definitivně do srbských rukou.

Za 1. světové války je město okupováno Rakušany. Po válce se stává hlavním městem Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (SHS) a po roce 1929 se nazývá Království Jugoslávie. V roce 1941 bylo město bombardováno Němci a roku 1944 pro změnu anglickými a americkými letadly. Téhož roku je osvobozeno s výrazným přispěním Rudé armády a po válce se dynamicky rozrůstá a modernizuje pod vedením umírněného komunisty Jozipa Broze Tita.

Po klidných a poměrně hojných letech Titovy vlády dochází po jeho smrti v roce 1980 k ekonomickému a národnostnímu zhoršení situace v zemi. Tato krize vyúsťuje rozpadem Jugoslávie na počátku 90. let a následnému vypuknutí krvavé občanské války na Balkáně. Po ztrátě většiny svého území (z téměř 256 000 km2 území bývalé Jugoslávie zůstalo pouze 88 361 km2) je země izolována od Evropy díky agresivní politice Slobodana Miloševiče.

V roce 1999 je město znovu bombardováno, tentokrát letadly NATO, jako odpověď na konflikt v Kosovu. Tento naprosto nesmyslný a Američany vynucený akt jen prohloubil ekonomickou krizi v zemi. Po svrhnutí Miloševiče v roce 2000 země otevírá dveře do Evropy, v nichž se snaží najít svoje místo pro klidnou a perspektivní budoucnost. 5. června 2006 přichází Srbsko ještě o další část svého území, a to o Černou Horu.

Příjezd do města

Po dálnici A2 jste v Bělehradě od maďarských hranic asi za 2 hodiny. Dálnice je sice od hranic po Novi Sad otevřena jen v polovičním profilu (do Bělehradu je již hotová), ale můžete zde jet stejně rychle jako na dokončeném úseku, tj. 120 km/h.

Předměstí metropole vypadá podobně jako jiná evropská velkoměsta (nákupní a zábavní centra, nové domy a byty). Po projetí severní části města se napojíte na dálnici A1, která prochází středem města (ta byla vybudována za socialismu jako ,,dálnice bratrství“ spojující většinu země s jejím hlavním městem).

Tady již má Bělehrad typicky postsocialistickou tvář, všude samé šedivé výškové budovy, mezi nimiž bije do očí silueta ,,Bělehradských dvojčat“ Genex Tower, jež jsou ze svými 115 metry nejvyšší budovou města. Byla postavena v roce 1980 a nesla název Yugotours. Tak trochu tato část připomíná Jižní město v Praze. Po přejetí řeky Sávy doporučuji sjet z dálnice hned za mostem a zaparkovat v některé přilehlé uličce. Zde to není takový problém jako v jiných metropolích, dají se zde najít místa na parkování poblíž centra a nemusíte si lámat hlavu se systémem parkovacích hodin.

Pamětihodnosti Bělehradu

Když jsem navštívil toto město, byl jsem plný očekávání, jak na mne zapůsobí. Poněvadž zde bydlí moji vzdálení příbuzní, kteří se zde usadili již po 1. světové válce, byl jsem velmi zvědavý, jak vypadá místo, kde žijí již po několik generací.

Prvním cílem, jež jsem se chystal navštívit se svými kamarády, s nimiž sem zde cestoval, bylo historické návrší Kalemegdan. Naše trasa vedla po nábřeží řeky Sávy, kde kotví řada výletních lodí. V bělehradských ulicích jsou dobře patrné ekonomické problémy země, s nimiž se potýká po několik posledních desetiletí. Oprýskané a polorozpadlé budovy, které nutně potřebují rekonstrukci, na niž nejsou peníze, jistě na kráse městu nepřidají, stejně tak jako bezdomovci či chudí lidé, na které zde jistě narazíte. Opravené a pěkné budovy jsou až v samém srdci města, a to v jeho historickém jádru, kde je pouze pěší zóna.

Park Kalemegdan

Kalemegdanje kopec, na nímž jsou zbytky pevnosti, kterou obklopuje nádherný park, jež je tou pravou oázou klidu pro unavené turisty. Zde je ideální místo, kde nabrat síly na další cestu. Je to tu přímo stvořené pro piknik v trávě či kochání se výhledem po okolí. Park je také oblíbeným místem místních obyvatel, již sem chodí na procházky s dětmi nebo si posedět na lavičkách ve stínu vonících borovic.

Zde jsem si i já uvědomil, jak je historie k tomuto městu nespravedlivá. Když jsem pozoroval staré muže, kteří si sem přišli posedět a zavzpomínat na staré časy, v duchu jsem si říkal, jaká je to nespravedlnost, že kdysi tak mocný balkánský národ takto skončil. Vždyť za Titova socialismu zde byla poměrně vysoká životní úroveň a právě v očích těchto leccos pamatujících mužů byl vidět stesk po zašlé slávě Jugoslávie.

Tehdy byl Bělehrad hlavním městem rozlehlé země zabírající značnou část Balkánu. Doménou Kalemagdanu je socha vítěze od světoznámého chorvatského sochaře Ivana Meštroviče. Plastika pochází z roku 1928 a představuje stojícího neoděného mladého muže, jenž drží v pravé ruce meč a v levé sokola. Původně měla stát v centru města, ale tehdejší prudérní dámy z vyšší společnosti protestovaly, až bylo rozhodnuto umístit ji jinde, a to právě zde. Socha tyčící se nad parkem se tak stala symbolem parku i celého města.

Bělehradská pevnost

Je zde také Bělehradská pevnost, kde se prolíná dlouhá historie města. Je rozdělena na horní (vnitřní) hrad, který je na vrcholku nad útesem, a na a dolní pevnost pod svahem. Mimořádně strategické polohy kopce využili již Keltové a po nich staří Římané, kteří zde vystavěli svoje opevnění. Největšího rozkvětu se zdejší pevnost dočkala za vlády byzantského císaře Justiniana v 6. století a posléze za srbského vládce Stefana Lazareviče ve 14. století.

Věž Stefana Lazareviče patří mezi nejzachovalejší středověké památky Horní pevnosti. Stefan Lazarevič ji nechal postavil na začátku 15. století a slouží jako vchod do pevnosti. Je zde také zajímavá Turecká fontána ze 16. stoletía opevněnábrána Zindan z 15. století. Mezi další pamětihodnosti patří Římská studna,již postavili Rakušané na počátku 18. století. Je zajímavá především svojí hloubkou 62 metrů, což je o 10 metrů níže než nejnižší terénní bod  v jejím okolí. Rakušané zde také během svojí okupace v 18. století nechali vystavětVěž a bránu Sahat. Věž má osmiúhlý tvar s barokní bránou.

V Kalemegdanu se též nachází Vojenské muzeum s rozsáhlou sbírkou zbraní a dokumentů, mezi nimiž najdete i zbraně vyrobené v českých závodech Škoda.

Náměstí Republiky a okolí

Před parkem probíhá Pařížská ulice, u níž je pěkná budova Francouzského velvyslanectví. Za ní začíná historické jádro města, jímž prochází hlavní ulice Kněza Mihajla (Knížete Michajla). Je to bulvár s historickými budovami převážně z druhé poloviny 19. století. Tato živá ulice je plná pěkných kaváren a značkových obchodů, jež reklamními upoutávkami přímo svádějí k utrácení.

Ulice kneze Mihajla

V těsné blízkosti, na konci této ulice, je Trg Republike (náměstí Republiky) s budovou Národního divadla z roku 1869 a Národního muzea s bohatými sbírkami. Budova má stejné problémy s rekonstrukcí jako ta pražská.

Náměstí vévodí monumentální socha jezdce – knížete Michaila Obrenoviče, zajehož vlády získalo Srbsko nezávislost. Z tohoto náměstí také vybíhá jedna z proslulých hlavních ulic, a to bulvár Terazije, jehož hlavní dominantou je secesní budova hotelu Moskva z roku 1906.

Královské paláce

Mezi další pamětihodnosti v centru města patří Starý a Nový palác, kdysi rezidence královských rodů, dnes magistrát a sídlo parlamentu. Starý palác byl postaven za vlády krále Milana roku 1882, tehdy bylo vyhlášeno i království Srbské. Budova nese prvky italské renesance. Nový palác byl vystavěný v letech 1913 – 1918 za krále Petra I. Karadžordževiče a leží v těsné blízkosti Starého paláce, s nímž tvoří jeden celek.

Do roku 1934, kdy byl zabit v Marseille král Alexandr I., sloužil palác jako královská rezidence. Od roku 1934 se zde nacházelo muzeum knížete Pavla, dnes v budově sídlí Srbský parlament.

Bělehradské kostely

Ve městě také naleznete celou řadu pravoslavných chrámů, mezi nimiž vyniká monumentální kostel sv. Sávy. Jeden z největších pravoslavných chrámů na světě se začal stavět před téměř sto lety a jeho interiér není dosud zcela dokončen.

V parku Tašmajdan se nachází Chrám sv. Marka, který byl vystavěn mezi léty 1931 – 1940 na místě o sto let staršího kostela v srbsko-byzantském slohu a připomíná proslulý klášter v Gračanici. Jsou tu uchovány cenné sbírky srbských ikon.

Za shlédnutí také stojí další památky, jako je třeba jediná dochovaná mešita ve městě, jež se jmenuje Bajrakli džamija a je z konce 17. století, kdy město znovu ovládli Turci.

Zajímavé jsou také prestižní městské části jako je Topčider s rozsáhlým parkem a palácovým komplexem knížete Miloše. Ten byl postaven v letech 1831 – 1833. Je zde také chrám Svatých apoštolů z roku 1830. V současnosti slouží budova jako Historické muzeum Srbska.

Také ve čtvrti Dedinjeje komplex paláců, postavených mezi světovými válkami. Paláce byly vystavěny pro panovnický rod Karadžordževičů. Starý palác a Bílý dvůr požadují v současné době potomci královské rodiny v restituci.

Doufám, že ve vás tato metropole zanechá spíše pozitivní dojem, tak jako ve mně, a bude pro vás vždy příjemnou zastávkou při cestách po Balkánu.

Zkušenosti čtenářů

Ladislav

Především se však připravte, že atmosféra Beogradu připomíná Prahu v roce 1992. A také si dávejte pozor na předražené sportovní obchody, všudepřítomná knihkupectví a levné cigarety. Jinak jsou tam krásné ženy a výborné jídlo.

VSv
Ladislav:

Nezapomente ani na bohemskou ctvrt Skadarliji. Misto mnoha restauraci, kavaren a predevsim setkavani srbskych (donedavna jugoslavskych) literatu.

Kajman
Ladislav:

Článek, pěkný, jenom nevím, co by na něj řekl nějaký jen trošičku naštvaný Chorvat. "Po ztrátě většiny svého území je země izolována" – ano, Srb skutečně označí Slovinsko, Chorvatsko, Makedonii atd. za "své území". Ale co na to Slovinec, Chorvat, Makedonec…? O Kosovských Albáncích nemluvě.

Vojta
Kajman:

no zrovna kosovsky albance bych sem nemotal, ti se tam nastehovali na ceske uzemi. Kdyby OSN donutila Srbsko prijit o Kosovo, tak to bude takovy srbsky "o nas bez nas", ostatni na tech uzemich aspon historicky zili, ale i tak…

Lukyn
Ladislav:

No ono za Československa bylo taky Slovensko českým územím. Když nějaký území spadá pod nějaký stát, tak je to podřízený území toho národa, který má v tom státě hlaní slovo. No a naštvanej Chorvat by mě taky moc netrápil, oni taky nejsou vůbec svatí!

Kajman
Ladislav:

Tím českým územím jsi předpokládám myslel srbské území, Albánců je v Čechách sice už pár nastěhovaných, ale nepovažoval bych je za statisticky významnou menšinu. Tady bych celkem považoval za důležitý, kdy se tam nastěhovali – asi to nebylo v posledních několika letech, že? To bychom taky měli třeba podle téže logiky odstoupit většinu našeho území Irům, protože tu původně přece žili Keltové a a nějaký Slovani se sem jen nastěhovali.
A to "Ale i tak…" na konci jako znamená co? Že neměli Slovinci a další národy bývalé Jugoslávie právo udělat Srbům pápá, ale když už tam teda jako nějakou dobu žili, tak je to polehčující okolnost? V tom případě je nezbytně nutné zmobilizovat českou armádu a hurá za Moravu, vysvětli těm prorodným Slovákům, jak je to s tím českým územím.

Kajman
Ladislav:

Ach jo, ten systém odpovědí tady jeví se mi poněkud nepřehledným. To byla reakce na Vojtu.

Vojta
Kajman:

sem pochopil, jasne na zacatku sem myslel "srbske" uzemi. Albanci se tam nastehovali zhruba mezi lety 1850 a 1950, coz je v podstate "v poslednich par letech". Kdyz uz si narazil na Iry, tak je to málem srovnatelný jako kdyby si poláci chtěli udělat nezávislý stát v irsku. Btw, jaky nazor mas na mnichov a nasledne na odsun nemcu. Co tak vim tak vetsina ldi to schvaluje jako v podstate spravnou vec(teda odsun, mnichov ne). A to ti nemci tam zili mnohem dyl nez albanci v kosovu…rekneme ze mozna podoobne dlouho (tipuju) jako chorvati v chorvatsku, atd. Muj nazor na kosovo je, ze by srbove meli usoudit, ze je pro ne lepsi kosovo pustit (jako se rozdelilo ceskoslovensko), ale pokud to neudelaji, tak je do toho nemuze nikdo nutit.

Kajman
Ladislav:

Můj názor na odsun Němců je jednoznačný: byla to hrubá chyba, která vedla k vydrancování pohraničí zlatokopy a následným osídlením lidmi, kteří k příslušné krajině neměli vztah, který si vytváří až třetí generace novousedlíků. Samotný akt je v kontextu předchozí války sice pochopitelný, nic to však nemění na tom, že byl špatný.
A na Kosovo tento: jasně že by bylo lepší, kdyby Srbové dobrovolně usoudili, že to nechaj plavat. Jenže oni tak dobrovolně neusouděj, stejně jako tak neusoudili ve Slovinsku (desetidenní válka v roce 91), Chorvatsku (okupace Krajiny do roku 95), Bosně a Hercegovině a koneckonců i v Kosovu v roce 99.
Uznávám, že Kosovo se formálně vymyká z problematiky osamostatňování jugoslávských republik, neboť na rozdíl od ostatních nebylo republikou, ale pouze autonomní oblastí (než to Bělehrad v tuším 89. roce zrušil). Ovšem připadá mi to jako lpění na formalitě. Kdyby bylo Kosovo republikou už za federace, dávno by bylo jako všechny ostatní samostatný a nikdo by se nad tím nepozastavil.

george
Kajman:

Rád slyším tento názor. Forma odsunu Němců byla špatná. Zmizelo pár milionů lidí, kteří by rozhodně nevolili Gottwalda. Rudé gardy vydrancovaly Sudety, lumpenproletariát pak vydrancovanou krajinu obsadil a bylo po legraci. Neříkám, že třeba karlovarští Němci si to nezasloužili, ale třeba na Šumavě s výjimkou Vimperka byli z vývoje dost nešťastní. Navíc nežli je Přemysl Otakar pozval do Čech, tak tam všude žili jen medvědi.
Ale k tomu Kosovu. To je trochu jiný problém. V 19. století jich bylo opravdu pár, jenže ta jejich porodnost z nich udělala majoritu, ještě před válkou devadesátiprocentní. Kdyby srbští komunisté nezrušili autonomii asi by to tak ostré nebylo, ale stejně by se iredentistické snahy prohlubovaly a nakonec by ke střetu došlo. V současnosti to podle mě nemá jiné řešení, nežli prostě jim to území postupně předat. Jenže to je řešení přijatelné pro čecháčkovskou mentalitu a ne pro ohnivé balkánce, kteří ať se vydávají za Slovany nebo ne, tak v sobě mají nejmíň 50 % turecké krve.

Lukyn
Ladislav:

Odsun Němců bylo to nejlepší co Beneš mohl po válce udělat, v roce 1938 chtěly být součástí Německa a to že jsme je tam po válce poslali se jim jako poraženýmu a zničenýmu národu nelíbylo. Co tam taky po válce, že? A nechápu jak nějakej čistokrevnej Čech může mít námitky proti odsunu Němců, když nám rozbili 1. republiku. Nebýt těch nácků, kteří zničili celou Evropu, tak jsme ted na tom mohli být líp než oni!

Kajman
Ladislav:

Chtěly? Nelíbylo? Čistokrevnej Čech byl v první řadě měl umět česky.
A když jsme u toho – copak to vlastně je, ten čistokrevnej Čech? Tvůj příspěvek jeví se mi poněkud nahnědlým.

Lukyn
Ladislav:

Hm, to je fakt. Ale ta tvá věta : Čistokrevnej Čech byl v první řadě měl umět česky je taky dost dobrá!!!

Vojta
Ladislav:

no dobra, tak odsun nemcu byl (z tveho pohledu" spatny, ja na to mam lehce smiseny nazor, zcasti shodny s lukynem, protoze si to "proste zaslouzili", z casti "snazive objektivni" kdy proste nekdo nema pravo nekoho vystehovat, at uz cesi nemce, nebo srbove albance. Ale stejne tak proste nikdo nema pravo jim nakazat vzdat se sveho uzemi, to ze se vzdali (ikdyz ne zcela dobrovolne) chorvatska atd. je jejich věc, ale kvuli tomu nemusi mit pravo na totez vsichni ostatni. Kdyz das na ulici zebrakovi korunu, a prijde deset dalsich, ze jemu si dal, ze oni maj na tu korunu pravo taky…das jim? nedas. a kdyz prijde osn a rekne ti ze jim teda musis dat, prijde to to košer? A to furt neresim, ze albanci v kosovu nemaj moc co delat, to opravdu jakoby prisli kalovarsti rusove ze chtej nezavislost.

Kajman
Ladislav:

Vojta: vycházíš z premisy, že celé území bývalé Jugoslávie je oblast, na kterou mají Srbové prostě nějak právo a ti ostatní jim ji kradou. Jenže s toutéž premisou by mohli okamžitě vystoupit Maďaři, neb Chorvatsko bylo dlouhá staletí součástí Uherského království, takže minimálně na Slavonii mají podle této logiky podstatně větší nárok než Srbové. Istrie a Dalmácie zase podléhala Benátkám.
Ten argument s žebrákem je zcela mimo keramiku. Chorvati, Makedonci ani Slovinci nejsou žebráci, kteří by se museli doprošovat Srbů, aby jim milostivě upustili kousek území. To jen Srbové si tohle myslej.
Lukyn: je mi líto, nepochopil jsem, cos chtěl říct. BTW – já jsem ze čtvrtiny Maďar. Neměl bych se vystěhovat a nechat Čechy čistokrevným Čechům? (Kteří nepochybně mezi svými ne příliš vzdálenými předky měli nějakého Němce, Žida, Slováka, Poláka, Itala či Francouze?)

Vojta
Kajman:

no dobra, tak zjednoduseni, nebavme se o chorvatsku atd.
Podle me kdokoli kdo si mysli, ze "orez" republiky nichovskou dohodou byl spatny by nemel souhlasit s tim aby nekdo (OSN nebo Jirka Křoví) nakazoval srbum vzdat se Kosova. Protoze princip je stejný, naopak mozna byl i mnichov opravnenejsi, protoze nemci tu zili zhruba petkrat dyl a navic jsme si je sem pozvali. Albanci se tam nastehovali sami nebo byli zvenci nastrceni a strasne se premnozili. Pokud jses resvedcen ze to na cem se dohodli ti čtyři panove na podzim 38 bylo v pořádku, tak pak zcasti chapu tvuj postoj vuci kosovu, jinak jsi podle me dost neobjektivni a ovlivneny "nezavislym pohledem" medii.

josefvavrin

máte někdo zkušenost s pobytem v Srbsku na 4-5 dní?Koupání ,ubytování a poznání?

gableta
josefvavrin:

Josefvarin: Taky jsem se pídila po nějakých přímých informacích..Pokud už jsi tam byl, mám tu saou otázku :). Díky za reakci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí