FOTOREPORTÁŽ: Prožijte San Juan neboli Svatojánskou noc ve španělské Galicii

FOTOREPORTÁŽ: Prožijte San Juan neboli Svatojánskou noc ve španělské Galicii

Svatojánská noc 23. června, prastarý svátek, jehož kořeny starají hluboko do dob pohanství. Oslava slunovratu, noc magie, lásky a kouzel, jejíž ohně jednou za rok rozsvítí celou Evropu.

Galicii na severu Španělska ji nazývají San Juan nebo také Noite Meíga, noc čarodějnic. Svatojánská noc je v různých podobách skutečně oslavována po celém kontinentu a přes drobné rozdíly jsou hlavní jmenovatele společné. Jde především o oslavu slunce, jehož síla vrcholí, a proto je ten nejlepší čas pojmout do sebe jeho sílu. Zatímco u nás se za tímto účelem vydáváme do kopců, v Galicii se hranice staví na plážích.

Staré galicijské tradice

Galicie je zvláštní region, odlišný od zbytku Španělska. Rozkládá se nad Portugalskem na nejzápadnějším cípu Španělska, za starých Římanů na konci světa, a skutečně tak i působí. Jakoby ke Španělsku ani nepatřila. Místo vyhrahlých žlutých plání se zde setkáte se skalnatými zalesněnými kopci a místo prahnoucího slunce vás přivítá všudypřítomný déšť a hustá mlha. To se odráží i na charakteru obyvatel, kteří jsou uzavřenější, víc stažení do sebe než Španělé, jak je běžně známe. Snad jako by stáli na předělu tohoto světa světa, který nám zůstává skryt, a právě z toho důvodu jsou mnohem blíže starým zvykům, tradicím a obyčejům, které si u nich stále uchovávají svou vážnost.

Noc San Juan je jednou z takových tradic, skutečnou španělskou fiestou, kdy se lidé z města i z okolních vesnic sejdou na pláži, aby pozdravili slunce a získali sílu a zdraví do dalšího roku. Jedna z největších takových oslav probíhá ve městě A Coruňa. Lidé se zde schází na centrální pláži, kde již mají pro velký zájem zarezervována svá místa. S sebou nesou dřevo, prkna, palety, prostě cokoliv, z čeho se dá postavit pořádná hranice. Velikosti ohňů se různí podle ambicí jejich stavitelů, často se jedná o normální ohniště, ale některé vatry dosahují i výšky několika metrů. Vrcholem je pak obrovská veřejná hranice o výšce menší budovy.

Pokud máte rádi tradice, možná jste již uvažovali o tom, že se vydáte na tradiční Camino de Santiago. Jestliže váháte, zda se na pouť vydat, přečtěte si článek Svatojakubská pouť: Podrobné know-how pro poutníky začátečníky, třeba vás přesvědčí. Je navíc plný dobrých tipů.

Magický večer plný ohňů

Jak přichází večer, ohně se pomalu začínají rozsvěcovat. Je to jeden z nejmagičtějších okamžiků celého dne, kdy je v šeru ještě vidět, ale ohně už začínají plápolat a s přicházející tmou hoří čím dál jasněji, jako by ji chtěly vyzvat na souboj a předat co nejvíc síly slábnoucímu slunci.

Místní, zvláště ti mladší mezi nimi, jsou už často posilněni alkoholem a s přicházejícím večerem oslavy propukají v plném proudu. Dnes už je San Juan spíše společenskou událostí, než magickým rituálem, ale i tak k ní staré zvyky pořád patří. Pokud chcete být do dalšího roku očištěni a „spálit“ všechny své problémy, pak stačí třikrát jednu z hranic. Pokud toužíte po lásce, spalte v ohni jméno toho, koho milujete. Pokud se chcete odprostit od minulosti a ponechat své noční můry za sebou, pak spalte nějakou nějakou ze svých osobních věcí, nejlépe samozřejmě tu, která se špatnými vzpomínkami souvisí. Na očištění těla a upevnění zdraví se můžete vykoupat ve vlnách, a v tuto noc dostávají zázračnou moc také fontány a přírodní studánky, do kterých můžete ponořit léčivé byliny, aby získaly větší sílu.

  • Přeskočit třikrát oheň
  • Spálit v ohni papír se jménem svého milovaného
  • Spálit něco osobního, co je spojené s nepříjemnou minulostí
  • Vykoupat se v moři, nebo se napít z přírodní studánky

Během Svatojánské noci ve Španělsku nezapomeňte:

  • Přeskočit třikrát oheň
  • Spálit v ohni papír se jménem svého milovaného
  • Spálit něco osobního, co je spojené s nepříjemnou minulostí
  • Vykoupat se v moři, nebo se napít z přírodní studánky

Španělskou fiestu musíte zažít

I když jste ovšem pragmatičtě založeni, na žádné rituály nevěříte a ani romantika vám moc neříká, nemusí být pro vás návštěva Svatojánské noci ztraceným časem. Jestli Španělé něco opravdu umějí, pak je to slavit a užívat si život, takže o zábavu bude postaráno a nudit se rozhodně nebudete. Během svatojánské noci ožije v Coruňě nejen pláž, ale i celé město. Ulice jsou ozářeny tisíci světel a hrají tisícemi barev, všichni jsou v ulicích a slaví, co to jde.

Pije se, tančí, mladí kluci skákají salta  přes ohně a vrchol večera je zapálení obrovské veřejné hranice a následný ohňostroj. Oslavy jsou někdy až příliš divoké a už párkrát musela záchranná služba tahat příliš odvážné plavce z moře. Úklid pláže na druhý den je pak také kapitola sama pro sebe. Ovšem každá radost má svou daň a návštěva festivalu San Juan za takovou daň určitě stojí!

Autor Martin Trabalík žil v Japonsku a v Norsku, procestoval velkou část zemí Evropy, pracoval na nákladní lodi do Brazílie, a působil jako dobrovolník v uprchlických kempech. Mimo cestování se věnuje i fotografii a cinematografii.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí