S paddleboardem na Fuerteventuře

S paddleboardem na Fuerteventuře

Když se začnou zkracovat dny a je potřeba si vzít na pádlování teplejší boty a oblečení, začne mi vždy v hlavě vrtat, kam vyrazit za teplem…

České zázemí

Jednou z možností jsou Kanárské ostrovy. Nejpohodlnější variantou je bezesporu Fuerteventura. Let z Evropy sem trvá 5 hodin, pohodlně zaplatíte eurem a není třeba se obávat o kvalitu telekomunikací, cest či služeb. Celý ostrov je asi 80 km dlouhý a je hustě poset hotely nejrůznější kvality.

Pro Čechoslováky je zajímavé zejména městečko na severu ostrova – Corralejo, kde je už od roku 2009 česká základna pro windsurfaře, surfaře a paddleboardisty. Využít můžete služeb ubytování v surfhousu, půjčovny sportovního vybavení i služeb instruktora s dodávkou.

Villa se nachází přibližně 500 m od nejbližší pláže, ale přiznám se, že po ostrově jsem se vždy raději pohyboval autem, protože tak má člověk možnost toho více objevit. V autopůjčovně stálo malé auto něco kolem 120 eur na týden. Na Fuerte jsou velmi nízké daně, a tak je tam nejen benzín výrazně levnější než v ČR.

S paddleboardem na vlnách

Ale zpět k pádlování. Přímo v Corraleju je městská pláž, kde se dá pohodlně nastoupit na vodu. Při dobrém swellu se i tady tvoří vlnky, na kterých můžete učinit první wave krůčky. Pokud jste vyznavači spíše rovné vody, můžete vyrazit na výlet na ostrůvek Lobos, který se nachází jen pár kilometrů od pobřeží. Pokud nefouká vítr, je skrz průzračnou vodu a klidnou hladinu vidět po celou cestu až na dno. V těsné blízkosti Corraleja se nachází ještě pláž Flag Beach, která je rovněž vhodná jako startovní pozice k výletu na ostrov Lobos a i tady se občas tvoří malé vlnky. Na této pláži funguje místní surf centrum s půjčovnou a pro případ nouze se záchranářským člunem.

Fuerteventura je pro milovníky vodnách sportů zemí zaslíbenou. Přečtěte si i článek: Fuerteventura, surfařský ráj.

Dále na jih se nachází Glass Beach. Za příznivých větrných podmínek, kdy vám vane vítr do zad, je výlet z Corraleja přes Flag Beach až na Glass Beach krásnou vyjížďkou. Na Glass Beach už se můžeme setkat i s většími vlnami, které ale nejsou v zálivu nijak nebezpečné.

Po cestě na jih ostrova se dá najít nespočet míst vhodných pro výlet nebo krásně strávený den na vlnách. Na samotném jižním cípu se nachází krásná pláž – Sotavento –, kde je jedno z největších surfcenter na světě – René Egli. Také je tu velká laguna s hladkou vodou, kde se za větrného počasí prohánějí davy windsurfařů i kitesurfařů. Na jihu ještě k výletu láká pláž La Pared.

Vraťme se ale na sever. Jako výchozí bod zvolíme vesničku Cotillo, kde se dá rovněž pádlovat i surfovat. Ze zkušenosti mohu říct, že pokud nikde na ostrově nenajdete vlny, v Cotillu něco málo bude. Z Cottila se vydáme přímo po pobřeží podél malebných pláží zpět směrem na Corralejo, kdekoliv po cestě se dá udělat malý výlet či jet část cesty po vodě. Na mnoha místech se tvoří i krásné, táhlé vlny. Rozhodně se vyplatí nevynechat rybářskou vesničku Majanicho a malebnou pláž s bílými kameny.

Kompletní vybavení pro SUP-paddleboarding si snadno půjčíte v Paddle board shop , který navíc organizuje soutěže i kurzy pádlování. Více informací na www.paddleboardshop.cz.

Paddleboardshop

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí