Dopravní průvodce Slovinskem: jednotný vyhledávač spojů neexistuje

Dopravní průvodce Slovinskem: jednotný vyhledávač spojů neexistuje

Pro české cestovatele není Slovinsko neznámou zemí. Vzhledem k blízkosti a pohodlí cestování na místě volí většina cestu vlastním autem, bez dopravních problémů cesta trvá kolem šesti hodin. Existuje však nějaká alternativa pro ty, kteří auto nemají, nebo je pro ně při cestování přítěží? Existují v podstatě dvě: dražší a dobrodružnější.

Do Slovinska nejlépe autem, ale ne svým

Z prostředků veřejné mezinárodní dopravy v Evropě vypadává autobusové spojení, které mezi Českem a Slovinskem v podstatě neexistuje. Letecky se do Slovinska není problém dostat, čtyřikrát týdně létá z Prahy Aria Airways, cena však málokdy klesne pod hranici 200 eur za zpáteční letenku. Nejlépe tedy poměrem cena: výkon vychází doprava vlakem. Se včasnou jízdenkou Evropa se do slovinské metropole dostanete za necelých 10 hodin a 1 100 Kč. Odměnou jsou krásné přírodní scenérie při průjezdu Rakouska.

Ještě jsme ale nevyčerpali všechny možnosti. Někde mezi osobní a veřejnou dopravou se zabydlel populární „car sharing“. Lze využít nabídek jak českého jízdomatu, tak slovinského prevozu. Riziko spolujízdy s neznámým řidičem vyvažuje nízká cena a také většinou pohodové povídání s dalšími zážitku chtivými cestovateli.

Cestování po Slovinsku: život bez integrovaného dopravního systému

Po více či méně úspěšnějším příjezdu do země se cestovateli nabízí opět známé možnosti: autobus – vlak – auto(stop). Z této trojice jasně vyhrává auto a spolujízda se slovinskými řidiči, kterým nedělá problém domluvit se na místě a času odjezdu anglicky po telefonu. Výhodu tohoto cestování ilustruje příklad cesty z Lublaně do pobřežního městečka Piranu. Zatímco jedna cesta autobusem vyjde na 12 eur, zavedená taxa spolujízdou je eur 5.

Cesta do města Piran neznamená jen starobylé památky. Nedaleko se nachází jablko sváru mezi Chorvaty a Slovinci – Piranský záliv.

Nejširší nabídku průvodců a map Slovinska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Ověřit si je to možné, pokud se člověk při vyhledávání na zastaralých stránkách obrní trpělivostí, na tomto vyhledávači autobusových spojení. V porovnání s informacemi na slovinském prevozu si turista cestu autobusem snad už nedokáže představit. Doba trvání cesty – autobus: 2 hodiny, auto: 1 hodinu; četnost odjezdů – autobus: 3 x denně, auto: ráno a odpoledne nejsou výjimkou půlhodinové rozestupy mezi spolujízdami. Jednou z mála nevýhod spolujízdy je, že je potřeba operativně jednat a mít připojení na internet: spolujízdy se objevují na internetu nejčastěji, jeden nebo dva dny před plánovaným odjezdem. Pro ty, kteří chtějí mít vše naplánováno do detailu před odjezdem, by tento způsob dopravy mohl být adrenalinovým zážitkem.

Pro milovníky stopu je však Slovinsko zemí zaslíbenou. Slovinci pravděpodobně chápou, že jejich veřejná doprava není zrovna nejhustší, většinou netrvá dlouho a nějaké auto zastaví. Nedělá jim ani problém uklidit si v autě tak, aby kromě jednoho pasažéra mohli svést tři.

Vlak je lepší než autobus a horší než auto

Vlaková spojení jsou na tom podobně špatně jako ty autobusová. Když už, vyplatí se při cestování mezi městy (je o něco levnější než autobusy), ne však jako vhodný prostředek, který nás dopraví k úpatí hor a do údolí jezer, kam turisté ve Slovinsku míří nejčastěji. Na rozdíl od autobusové dopravy, je vyhledávač spojů slovinských železničních drah přehlednější a uživatelsky příjemnější.

Pro chvíle dobrodružství je lepší využít spolujízdy či stopu, Slovinci jsou pro tento typ cestování s turisty otevření. Pro chvíle jistoty, být v určitý čas na nějakém místě, je možná vhodnější použít veřejný dopravní prostředek, který má daný přesný čas a místo odjezdu, které se jen tak nemění.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí