Bivak Pavla Kemperla zajistí sladké a bezpečné spaní uprostřed hor

Bivak Pavla Kemperla zajistí sladké a bezpečné spaní uprostřed hor

Kamnicko-Savinjské Alpy budou v rámci Slovinska vždy až na druhém místě oblíbenosti a návštěvnosti za těmi Julskými. To může být paradoxně jejich výhoda, protože tady nenajdete zástupy lidí ani autobusové zájezdy. Jaká jsou výstupové možnosti na nejvyšší vrchol Grintovec (2 558 m.n.m)?

Kamnicko-Savinjské Alpy se nachází severně od Lublaně, ze které jsou vidět při jasném počasí jako na dlani. Nevyšší vrchol tohoto pohoří je Grintovec a dosahuje výšky 2 558 m.n.m. Pod touto mohutnou horou turisté složí hlavu v bivaku doby moderní turistiky.

Ledovcového původu Logarska dolina a Robanov kot, zimní středisko Krvavec, žijící skanzen Velika Planina. Tyto méně známé slovinské krásy nabízejí nádherné pohledy na Kamnicko-Savinjské Alpy, ve kterých se nacházejí alpské chodníčky, ale také jištěné cesty ferraty různých obtížností. Těmito dvěma způsoby se dá zdolat i Grintovec, který se rozprostírá na západní části pohoří. Níže dvě popsané trasy mají tu výhodu, že dají zvládnout v turistické pohodě za dva až tři dny.

Přečtěte si více o slovinském hlavním městě Lublani.

Grintovec poprvé: na Grintovec za jeden den

Start první trasy začíná v šesti stech metrech nad mořem u Domu v Kamniški Bistrici, kam třikrát denně zajíždí autobus z Lublaně. Po doplnění vody z pramene řeky stejného názvu jako má místní turistická chata je možné se pustit do několika hodinového stoupání. Kdo přijede první ranním autobusem, který k Domu dorazí po sedmé hodině ranní, může převýšení necelých dvou tisíců metrů zvládnout za jeden den.

Cesta Kokrskou dolinou končí v 1 800 metrech u Zoissovy chaty v Kokrskom sedle, kde se uzavírá první část náročného stoupání. Na tomto místě se křižuje několik cest: cesta na vrchol Vrh směrem na Krkavec, na druhou nejvyšší horu Skutu a na druhou stranu sedla do osady Suhadolnik. Na chatě je možné si nechat batožinu a na vrchol Grintovce „vyběhnout“ na lehko. Po zdolání Grintovce je dalším cílem určit místo na spaní: přespat je možné na Zoissově chatě nebo se u této chaty vydat směrem na zmiňovaný vrchol Skuta. Po hodině cesty se přímo na turistické značce vyloupne moderní dvoupatrový Bivak Pavla Kemperla pod Grintovcem. Po sladkém spánku uprostřed hor nezbývá než sejít z vrcholků hor do údolí.

Nejširší nabídku průvodců a map Slovinska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Grintovec podruhé: s úvazky přes Českou koču

Druhá nejkratší trasa vedoucí na Grintovec začíná ve vesnici Zgornje Jezersko, která se nachází na druhé straně pohoří blíž Rakousku. Tady se jinak než vlastním autem nebo stopem dojet nedá, místní dopravou by to bylo komplikované. Vzhledem k tomu, že tato trasa je náročnější a obsahuje i ferratové úseky, je dobré si výstup rozdělit na dva dny a první noc přečkat na „domácí“ České chatě. Kdo k chatě dojde několik hodin před západem slunce, může jít na lehko na nedalekou Kranjskou chatu nebo na vrchol Vratca vypínající se nad Českou chatou.

Další den následuje nejzajímavější část cesty přes Zgornje ravni (vysoká úroveň) a Dolška škrbina, názvy, které evokují ferratové úseky cesty. Úvazy jsou jistotou, zkušení lezci by cestu měli zvládnout bez nich. Po půl dni cesty, dobytí Grintovce, zapsání do knihy a sestupu na Zoissovu chatu, je nejlepším řešením vydat se opět směrem na Skutu do bivaku a strávit noc uprostřed hor pouze s kamzíky a větrem mezi skalami v Bivaku Petra Kemperla.

Další výlet? Přechod celého pohoří a zdolání další dvoutisícovek: Skuta a Planjava

Variant jak zdolat Grintovec a další hory Kamnicko-Savinjských Alp je více, ty však vyžadují více času a také jisté kroky na jištěných cestách. První seznámení s tímto pohořím lehčími trasami láká zdolat další náročné vrcholy – kromě dobré nálady a kvalitních bot pomůže také mapa Grintovci 1:250 000 k zakoupení ve slovinských knihkupectvích.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí