PORTO: Mosty, jídlo a hlavně skvělé víno

PORTO: Mosty, jídlo a hlavně skvělé víno

Možnost ochutnat portské víno přímo od vinaře, mořská kuchyně, káva a tradiční dezerty, jízda historickou tramvají nebo úžasná architektura s mosty ve stylu Eiffelovy věže? To vše můžete zažít během víkendového výletu do Porta.

Porto je druhým největším městem v Portugalsku, které se rozprostírá při ústí řeky Douro do Atlantského oceánu. V centru města žije kolem čtvrt milionu lidí, ale s příměstskými částmi dosahuje počet obyvatel skoro dvou milionů. I přesto si centrum zachovává svoji originalitu a příjemnýportugalský styl života.Centrum města není nikterak velké. Pokud se ubytujete přímo v centru, nebudete potřebovat během vašeho výletu použít metro či jiný dopravní prostředek. Přesto byste ale neměli opomenout jízdu tradičními tramvajemi, kterými se převážně proslavilo San Francisco, ale které původně pocházejí z Portugalska.

Prapůvodní obyvatelé Porta byli pravděpodobně Keltové, ale první zmínky o Portu pocházejí až ze 4. století, kdy tato oblast byla součástí Římské říše.

Ve 12. století, kdy bylo město sídlem portugalských králů, začala stavba katedrály Sé de Porto. Některé její části se dochovaly dodnes v původním románském slohu, jiné byly přestavěny v období gotiky a baroka.

S rozmachem výroby vína ve 14. století se začala velice rychle rozvíjet i lodní doprava, budovaly se nové dopravní cesty, objevovaly se neznámé části světa a organizovalyse dobyvatelské plavby do zámoří a Afriky.

Historické centrum Porta Riberia bylo zapsáno na seznam kulturního dědictví UNESCO v roce 1996 a v roce 2001 se mohlo Porto pyšnit označením Evropské hlavní město kultury.

export_hs_gallery
Za portugalskou atmosférou se můžete vydat i do hlavního města Lisabonu. Za návštěvu stojí i festival divadelních a tanečních vystoupení v Amarante.

Dominantou Porta jsou mosty přes údolí řeky Douro

Portem dříve procházelo několik obchodních stezek, pro které bylo velkou překážkou hluboké údolí řeky Douro. Proto byly postaveny mosty, které tuto stezku pomohly zkrátit. Prvním mostem byl Ponte dos Barcos, postavený již v roce 1806. V roce 1843 jej nahradil Ponte do Pensil, z něhož se dochovaly pouze první dva pilíře. V roce 1877 byl pod vedením Gustava Eiffela postaven Ponte Maria Pia, který se dochoval až do roku 1991.

Nejznámějším mostem v Portu je ale dvoupatrový Ponte Dim Luís I. (Most Ludvíka I.), který se tyčí nad údolím do výšky 45 metrů. Jeho výstavbu řídil Théophile Seyrig, kolega Gustava Eiffela.

Procházka Portem je i zážitek pro architekty. At už s podivem nebo s kritikou je možné vzhlížet k ke kombinaci tolika různých stylů, barevných kompozic a netradičních provedení. Fasády domů jsou také jiné než kdekoliv jinde v Evropě. Ve velké většině jsou poskládány z koláží různě barevných dlaždic. Pravděpodobně měli dříve na výběr více než dvou barevných kombinací, jak tomu bývávalo u nás.

Porto je i rájem portugalské kuchyně

Portugalci jsou opravdovými labužníky a jsou na to právem hrdi. Základem portugalské kuchyně jsou čerstvé suroviny v kombinaci s tradičními léty prověřenými recepty. Ve většině jídel dominují hlavně olivy, které měly naprosto magickou chuť, na kterou jsem musel myslet ještě několik hodin poté. Díky zeměpisně poloze Portugalska zde převažuje mořská kuchyně. Jedním z tradičních jídel je Bacalhau (mořská treska), která se připravuje na několik způsobů, např. jako Bacalhaucom Natas–treska s krémovou omáčkou.

Franciesinha je tradiční portugalský sendvič, pocházející přímo z města Porto. Jde o sendvič se šunkou, klobásou a plátkem masa pokrytého rozpuštěným sýrem a zalitého pivní zálivkou, která dává jídlu dominantní chuť. Každý Portugalec umí uvařit tu nejlepší franciesinhu, což bych přirovnal ke podobnému tvrzení, že každý Čech umí udělat ten nejlepší guláš.

Káva je základem dne

Portugalci jsou i velcí milovníci kávy. Kavárnu v Portu najdete opravdu na každém rohu. Nikde jinde jsem neviděl tak velkou koncentraci kaváren na světě jako právě tady. Kavárny jsou opravdu vyšperkovány do sebemenšího detailu a je radost v nich posedět. Ke správné kávě patří i správný dezert. Snad nejoblíbenější pochutina se nazývá Pastel del Nata. Jedna se o tradiční portugalské koláčky plněné žloutkovým krémem. Obvykle se tyto košíčky připravují z lískového těsta, které se poté naplní lahodným krémem z vaječných žloutků, mouky, cukru, vanilky atd. Po upečení se před podáváním posypou skořicí.

export_hs_gallery
Prohlédněte si další fotografie z Portugalska v galerii.

Porto, Mekka portského vína

Vinné hrozny portského vína se pěstují v údolí DouroValley, asi 100 kilometrů na východ od města směrem ke Španělsku. Sklízejí se mezi zářím a listopadem a pak se svážejí na lodích po řece Douro do Porta, kde se z nich vyrábí víno. Portské víno je známé pro svoji sladkost a vysokou hladinou alkoholu. To je způsobeno jeho odlišnou výrobou než v případě ostatních vín.

Hrozny vinné révy se nejdříve vylisují a vyfiltruje se z nich mošt, který se nechává zkvasit v uzavřených nádržích. Po 5-6 dnech, kdy se přeměňují cukry ve víně v alkohol, se vinný mošt přečerpá do dubových sudů, ve kterých je už připravena dvakrát destilovaná vinná pálenka, která okamžitě přeruší kvašení. Sklípky s portským vínem najdete přímo v centru Porta při levém břehu řeky Douro nedaleko dvoupatrového mostu Ludvíka I. Místní vinaři vás rádi pozvou na ochutnávku nebo na exkurzi do jejich sklípku, kde máte možnost ochutnat opravdu pravé portské víno, a ne náhražku, která se prodává v supermarketech po celém světě.

Pohledy na Porto

Porto je příjemným místem pro kratší podzimní nebo jarní výlet. Pokud nemáte rádi přeplněné metropole jako Londýn, Paříž nebo Barcelonu, je Porto určitě městem pro vás. Bohužel z České republiky do Porta není žádné přímé spojení, ale s jedním přestupem v Londýně, Eindhovenu nebo Barceloně se tam díky nízkorozpočtovým aerolinkám dostanete velice snadno a za pár korun.

Zkušenosti čtenářů

Filip

nevim, jestli je ten kemp jeste funkcni, ale svyho casu (2004) byl nejvetsi v Portugalsku. chlapik nam tam dokonce pri odjezdu odecetl stany, ktery jsme na noc ani nestaveli :). busem to bylo do centra kousicek, ceny ok.
http://www.campings.net/fr/camping-prelada-en-oporto.htm

Pavel

V současné době nejlepší spojení nabízí letecká linka Norimberk – Porto, provozuje Ryanair, 2 frekvence týdně

Renuald

Přečetl jsem nedávno jeden článek (tento) a tak mě zajímá jak je to doopravdy s portugalskou kuchyní?  Je opravdu takován jak všichni tvrdí a jak tvrdí ten článek?? Děkuji vám předem za odpovědi 🙂

ROUR

Ano co se týče vína, tak to je vážně skvělé. Myslím, že je to hlavně kvůli historii portského vína. Jelikož má dlouholetou tradici a vyrábí se již od 17. století.

Libuša

Včera 1. júna sme pricestovali do Porta, kde máme viac než deň pred odletom na Azory. Historická časť je úchvatná, dosť kopcovitá, domčeky sú malebné, farebné, uličky úzke i širšie, plno schodov, vyšperkované kvetmi v kvetináčoch. Turistov je málo kvôli korone, ľudia dodržiavajú nosenie rúšok a preto zodpovedný , prípadne zaočkovaný cestovateľ sa tu môže cítiť bezpečne, navyše nikde nenarazí na davy. Vyviezli sme sa metrom na druhý breh rieky, od pevnosti bol nádherný výhľad na mesto pod nami a záhrady ponúkajú skvelú možnosť vziať si fľašu portského a pozorovať západ slnka nad riekou. Večer otvorené krčmičky lákajú girlandami svetielok a vôňou jedla. Dali sme si skvelé olivy ako predjedlo s chrumkavým chlebom a banánovým maslom, chobotničku s krevetami, šalát s gaštanovou polevou a úžasné dezerty, mrkvový koláč, čokoládový s tekutým stredom a citrónový sorbet s vodkou. K tomu fľašku výborného červeného vínka, všetko v obľúbenej kantíne v starom meste, čo nás vyšlo na 18 eur na osobu. Cez deň množstvo malých kaviarničiek ponúka naozaj skvelú kávu a koláčiky za pár eur. V odľahlejších moderných uliciach sú ceny ešte nižšie. Katedrálny vrch zaujme dych berúcimi výhľadmi a pamiatkami z čias slávnej doby portugalských moreplavcov. Na drevených sochách a oltároch chrámov je nanesené snáď všetko portugalské zlato z kolónií. Ráno ešte stihneme starú knižnicu, ktorá zaujala a inšpirovala autorku kníh o Harry Potterovi a potom už len odlet na Azory. Porto by chcelo pár dní, aby človek stihol všetky jeho čarovné zákutia a aspoň skúsiť jeho kuchyňu. Určite výborný tip na predĺžený víkend.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí