Krakov je jako malá Praha se středomořským temperamentem

Krakov je jako malá Praha se středomořským temperamentem

Nevím, čím to je, ale je škoda, že je Polsko Čechy tak málo vyhledávanou destinací. Přitom kousek od hranic s Českou republikou se nachází tolik zajímavostí, které stojí za prozkoumání. Mezi mnoha národními parky jsou i krásná a historicky významná města. Nejvýznamnější a nejznámější z nich je asi Krakov. Ale i kolem Krakova je toho hodně k vidění.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Její originalita spočívá v tom, že má spoustu postranních věžiček různých architektonických stylů. Za to může silné ego každého panovníka tehdejšího hlavního města Krakova. Každý chtěl totiž zanechat svou stopu, proto je základ gotický, ale nejdeme zde i baroko či renesanci.

Krakovský „Staromák“

Rynek Glowny, hlavní náměstí ležící ve Starém městě Krakowa může na první dojem připomínat Staroměstské náměstí v Praze. Je tu ale jedna věc, kterou se zásadně liší, a sice tržiště uprostřed. Unikátní stavba připomínající uvnitř Istanbulský bazar. Krásné zastřešené tržiště, kde můžete zakoupit krakovské či polské suvenýry.

Atrakcí jsou zde také erby snad všech polských měst. Mariánský kostel vás určitě upoutá na první pohled svými různě vysokými věžemi. Určitě ale nahlédněte i dovnitř. Pokud si budete chtít trochu odpočinout, zajděte si do místní čoko-kavárničky tak trochu „zapadlé“ mezi restauracemi. Zde je k dostání vynikající horká čokoláda různých druhů, která vás osvěží po celodenním chození.

Židovská historie

Bývalé židovské ghetto Kaziměř je specifické malými úzkými uličkami, spoustou synagog a košer židovskými restauracemi. Kaziměř je také ideální, pokud máte rádi noční život. Zcela unikátní jsou bývalá jatka. V současnosti malé náměstíčko, kde je uprostřed kruhová stavba (jatka) využívána jako několik restaurací v jednom. Můžete zde posedět pod širým nebem a dobře se najíst nebo sem přes den zajít na trhy, kde nakoupíte vše od suvenýrů po květiny či zeleninu.

Polská města mají bohatou historii, která je velmi spjata i s tou naší. Věděli jste třeba, že Štětín byl v letech 1919 – 1957 částečně československý?

Pokud byste chtěli nahlédnout ještě více do historie Krakova, a to hlavně té nedávné, určitě navštivte továrnu Oskara Schindlera, známou především z filmu S. Spielberga „Schindlerův seznam“. V továrně sice neuvidíte tehdejší prostředí továrny, jak jsem se domnívala, ale ani tak nezklame. Je zde historické muzeum z dob druhé světové války a sled všech událostí, které v té době v Krakově proběhly. Toto muzeum ve vás zanechá zcela autentický zážitek a stojí za návštěvu

Poušť i solné doly

Ani kolem Krakova není nouze o zajímavá místa. Kousek od Krakova směrem na jihozápad se nachází obec Wieliczka, která ani ne tak na povrchu, jako spíše pod povrchem, má co nabídnout. Jsou zde totiž solné doly Wieliczka, památka UNESCO. Zařazeny jsou na seznam rozhodně po právu. Jedná se o rozsáhlé doly v 9 patrech až 320 metrů pod povrchem země.

Jeden z nejkrásnějších míst je kaple sv. Kingy, kde se mimo sochy nachází do soli vysochaný obraz Da Vinciho „Poslední večeře“. Pokud byste si chtěli odpočinout od měst a muzeí, tak za návštěvu určitě stojí Park Krajobrazowy, konkrétně jeho část Pustyna Bledowska, asi jediná poušť ve Střední Evropě.

KLM

Krakov je skvělou nástupní a výstupní stanicí pro obyvatele Slezska, Moravy či Slovenska. Díky novým letům letecké společnosti KLM se tak cestující mohou snadno a jednoduše dostat do Amsterdamu, ale i do dalších dálkových destinací nabízených KLM s rychlým přestupem v Amsterdamu. Aktuální cenovou nabídku pro odlety z Krakova do všech KLM destinací najdete na webových stránkách společnosti www.klm.cz anebo se informujte telefonicky na 233 09 09 33 (každý všední den od 8,30 do 17,30 hodin).

Zkušenosti čtenářů

Plaza Boutique Hotel

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí