Polární záře: Kdy a kam se vydat za jejím pozorováním?

Polární záře: Kdy a kam se vydat za jejím pozorováním?

Polární záře, v originále Aurora Borealis na severní polokouli a Aurora Australis na té jižní, je hlavně úžasnou přírodní světelnou show. Barevné divadlo, při kterém člověk zažívá pocity tajemna, mystiky a obdivu k působení přírodních sil. Vždyť tuto nádhernou podívanou mají na svědomí vesmírné síly.

Tyto síly způsobí erupce na Slunci,  putování „slunečního větru“ (protonů, elektronů, jader atomů hélia) nekonečným vesmírným prostorem a magnetizmus planety Země. Sluneční vítr poté interaguje se zemskou atmosférou v blízkosti magnetických pólů a vytváří naprosto unikátní světelné efekty.

Komu vděčí za své jméno?

Že se jedná o jev výjimečný, dokládá už jeho samotné pojmenování. Vztahuje se k římské bohyni úsvitu Aurora, a na starověkými Římany používané pojmenování severozápadních větrů – „boreas“. Zdroje uvádějící první použití názvu Aurora Borealis se rozcházejí. Některé připisují prvenství Galileu Galileovi, často je však zmiňován také filozof francouzského původu Pierre Gassendi.

Aurora Borealis je nejlépe pozorovatelná v obou polárních oblastech Země. Je to dáno tím, že tato místa jsou v blízkosti magnetických pólů Země a zároveň nejsou zatížena světelným smogem doprovázející velká města a sídla. S přibývající zeměpisnou šířkou směrem k rovníku jsou pozorování polární záře slabší a vzácnější. Jsou popisovány a fotograficky zadokumentovány případy výskytu tohoto polárního fenoménu i v Čechách. Ale co do intenzity, barevnosti a úchvatnosti naprosto nesrovnatelné s tím, co lze zažít a vidět v krajích blízko pólů.

Pro Středoevropany patří mezi nejpříznivější lokality pro výpravy za Polární září severní oblasti Skandinávie – norská souostroví Vesterály a Lofoty, okolí brány do polárních oblastí Tromsø, Špicberky, finské i švédské Laponsko (severně od měst Kiruna a Rovaniemi), severní oblasti Islandu. Naším tipem příznivé lokality k pozorování polární záře je švédský národní park Abisko. Vzhledem k jedinečným klimatickým podmínkám této oblasti je zde obloha často bez mraků a rušivé oblačnosti.

Kdy, kam a za jakých podmínek se za polární září vydat?

Samozřejmostí pro úspěšný lov polární záře je co možná nejkratší vzdálenost k magnetickému pólu. Dalším předpokladem je jasná, bezoblačná obloha. Polární záře se vyskytuje nejčastěji mezi 60 až 150 kilometry nad zemským povrchem, pro její viditelnost je nezbytná obloha bez atmosférické oblačnosti. Podle výšky, ve které se polární záře odehrává, můžeme pozorovat její různé barevné projevy – vzácně červené, namodralé, fialové, nejčastěji však řada odstínů zelené.

Pokud se vydáte za pozorováním polární záře na souostroví Lofoty, připravte se na pořádnou zimu a velkou nádheru bez turistů. Určitě se vám budou také hodit tipy z článku Cesta za pořádnou polární zimou na norské Lofoty.

Světelné efekty polární záře jsou viditelné jen za naprosté tmy. Odsud možná plynou předsudky o souvislosti polární záře a chladu nebo zimního období. Pravděpodobnost zhlédnutí záře však úměrně stoupá s počtem hodin, po kterou trvá noc – ta je v polárních oblastech nejdelší v období mezi říjnem a březnem. Pro pozorování polární záře zároveň potřebujeme místo bez civilizačního osvitu. Zvlášť fotografičtí nadšenci dobře vědí, že focení polární záře je možné jen s dlouhými expozičními časy a jakýkoli světelný šum je likvidátorem úspěšných snímků.

Za polární září na sever Norska

S pozorováním polární záře máme dlouholetou zkušenost. Pořádáme cesty do Norska na místa k pobřeží severního Atlantiku, která mají pro sledování polární záře ještě jednu výhodu navíc. Díky vlivu oceánského charakteru ve střídání počasí, zde často dochází i k situaci bezoblačné oblohy. Tím se také výrazně zvětšuje naděje na úspěšné sledování polární záře. Důkazem správného výběru je i blízkost vědeckých observatoří norských vědců a odborníků z NASA, kteří se zde věnují právě výzkumu zákonitostí polární záře.

Aurora Borealis je nádherná světelná show, při které se vám bude zcela určitě tajit dech. Je to úkaz, který po staletí fascinuje nejen místní, ale láká řadu cestovatelů, kteří si nechtějí nechat ujít tento jedinečný zážitek fungování přírodních sil.

Cestovní kancelář Via Marpi se specializuje pouze na Norsko, netříští své síly do mnoha světových lokalit. Rádi ukazují Norsko ve všech jeho detailech. Všude tam, kde kam se s nimi podíváte, vás vezmou na základě osobních cestovatelských zkušeností.

Zkušenosti čtenářů

Karel

Díky, zajímavý článek. Vlastně jsem ani nevěděl, jak polární záře vzniká.
Zajímalo by mě, jaká je pravděpodobnost, že polární záři při cestě v zimě třeba na sever Norska uvidím? Když bude jasno … je polární záře viditelná třeba zhruba 1x za týden? Dá se to nějak předpovědět?

island
michal

Na predpoved existuje nejaka stranka na netu, nasel jsem ji pri planovani vyletu na island. Bohuzel ji nemam ulozenou v mobilu, takzeVam nemuzu dat primej odkaz. Ale na googlu urcite nebude problem ji najit.

Libor

Předpověď je tady:
http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/
Dobrý je tento blog s aktualitami a měsíčními statistikami:
http://www.polarlightcenter.com/news.html
Pravděpodobnost je několikrát týdně, pokud je jasno. To tam ale tak úplně běžné není.

Jirka S.

vidět polární záři byl vžycky můj sen – když se za ní vydám, jakou mám šanci, že ji uvidím? kdy je nejlepší období a jak dlouho trvá?

Martin Pišťák

čím severněji se budeš pohybovat, tím větší šance, pás nejčastějšího výskytu ve Skandinávii začíná přibližně na 68° sev. šířkyobdobí – čím delší tma, tím větší pravděpodobnost, nejdelší noc je o slunovratu (21.12.), ale obecně se uvádí období druhá polovina října až první polovina března

Lucie S.

K tomu focení… píšete, že je to obtížné a jedna moje kamarádka fotila letos v únoru polární záři na severu Norska a fotky byly docela nic moc… můžete mi poradit prosím někdo, jak dobře vyfotit polární záři… když už tam pojedu tak chci aby z toho něco bylo.. děkuji

Martin
Lucie S.:

určitě je nutný stativ – fotí se na expoziční časy od 10s do 30s a to se v ruce udržet nedátaky je nutné zvýšit citlivost (ISO) a vypnout funkci stabilizátoru – chce to taky trochu cviku, na poprvé to může být oříšek

Honza

Ahoj ve spolek. Pokud chcete zažít polární záři a jezdíte na běžkách tak pojeďte s námi na zájezd –  Za polární září zimním Laponskem – http://www.rajbas.eu/zajezdy/21-polarni-zare-zimnim-laponskem.html , pokud není zrovna zataženo tak pozorování polární záře každou noc je téměř jisté. Termín akce 1-12.3.2017.

Honza

Za polární září zimním Laponskem na běžkách – http://www.rajbas.eu/zajezdy/21-polarni-zare-zimnim-laponskem.html

Helena

Záře je statisticky (severně od polárního kruhu a lépe více na západ) zhruba každou třetí nic. Směrem na sever šance roste, resp. stačí nižší Kp index, předpověď na 3 dny je na netu. Zásadnější je ta jasná obloha, která je u Atlantiku méně častá než ve svedskem a finskem vnitrozemí. Asi nej místa jsou Abisko, kde je i stanice a v Kiruně kosmický vyzkum a cokoli severně od Inari. Při týdenním pobytu je šance tak 50 %. Nejspíš ji uvidíte tam, kde strávíte nejvíc času… Na tuto zimu plánujeme Finsko i Švédsko, najde se u Adventury v sekci lyžování, případně poznávací zimní Kiruna

Jaroslav Salaba
Helena:

Díky Heleno, že jste napsala, co mělo být v této reklamě, která se tváří jako článek.

Pavel

Jedu na konci listopadu do Rigy. Je mozne polarni zari videt i tam? Vim, je to asi na ni moc nizko, ale co kdyby…

Libor
Pavel:

Sleduj tuto předpověď:
http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/
Kdyby náhodou předpovídali index Kp 6 a výše a byla šance na oblohu aspoň částečně bez mraků, vyjeď na okraj města, kde není moc světla. Na Kp 6 je ale v současné fázi cca 11-letého cyklu aktivity Slunce malá šance.

Adél

Zdravím.  Mám docela netradiční dotaz a jelikož jsme starší generace snad mi tady pomůžete.  Náš sen o polární záři chceme realizovat  co nejdříve jen dle webu kde letenky kupujeme nevím které letiště zvolit pomůžete mi Prosím? https://www.levneletenky.org/destinace/norsko je tam několik měst a nevím které zvolit aby to bylo co nejblíže.  Děkuji moc a pěkný večer

Libor
Adél:

Nejlepší bude Tromso.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí