Norsko na kole i raftu? 5 míst, která byste neměli vynechat

Norsko na kole i raftu? 5 míst, která byste neměli vynechat

Ta nejčistší příroda, uchvacující zeleň, dokonalé výhledy a průzračná voda řeky Sjoa. Pokud chcete aspoň na chvíli těžit z těchto úžasných předností Norska, vydejte se sem na kole a na raftu!

Norsko je nádherné po celé své délce, chcete-li ale najít koncentraci míst nejvhodnějších pro cyklistické výlety a objevit řeku pověstnou mezi všemi vodáky, nemusíte vyrážet až na daleký sever. Klikaté silničky, skalnaté stěny, ledovce i třpytivé říční toky objevíte klidně na norském jihu.

Nejvyšší kolmá stěna Evropy, tzv. Trollveggen, je symbolem údolí Romsdalen ležící asi 400 kilometrů severozápadně od Osla. Právě tuto oblast byste rozhodně neměli minout, pokud chcete Norsko objevovat z cyklistického sedla. Projeďte se údolím vodopádů Romsdalen a zamiřte na populární silnici s názvem Trolí stezka. Po serpentinách se vydejte až do téměř tisícových výšek a pak si užijte dlouhý sjezd k moři. Silnice je zpravidla otevřená od poloviny května do konce srpna a nabídne vám výhled na jedinečný fjord Åndalsnesfjorden i populární skalní útvary.

2. Orlí stezka

Na norské silnici RV63 spojující městečka Geiranger a Andalsnes, jinak též Zlaté stezce, najdete jeden opravdu prudký úsek. Kopíruje stěnu malebného fjordu Geiranger , kde žije velké množství orlů, díky tomu se pyšní vznosným názvem Orlí stezka. Úsek byl otevřen na podzim roku 1955 a sjezd jedenácti serpentin vystavěných v téměř kolmé stěně jistě potěší srdce každého cyklisti. Když se stihnete při sjezdu rozhlížet, určitě spatříte také známý vodopád Sedm sester.

3. Okolí Jostedalského ledovce

Zajímavým zážitkem je rovněž  projíždět na kole okolí největšího ledovce pevninské Evropy, který pokrývá celých 487 km2. Najdete jej ve stejnojmenném národním parku vyhlášeném na jihu Norska v roce 1991. Ideální je vydat se podél řeky Otta, která se od pramene pomalu mění ve stále silnější a zpěněnější tok, až k městečku Lom ležícím na jejím břehu. Tady se určitě zastavte a prohlídněte si historický roubený kostelík postavený ve 12. století či Norsk Fjellmuseum zabývající se divokou horskou přírodou.

4. Sjoa stvořená pro rafting

Pokud chcete najít v jižním Norsku místo ideální pro rafting, vydejte se k ledovcové řece Sjoa neboli „třpytivá“. Pramení v  pohoří Jotunheimen a odtud pak několika pramínky stéká do nádherného jezera Gjende. Za ním se už mění v opravdovou řeku překonávající katarakty a dokonce i několik menších voodpádů. Pro sjezd na raftech je ideální úsek zvaný Playrun, který začíná ve vesnici Heidal. Řeka je zde, jak už název napovídá, velmi hravá a relativně bezpečná. Vysoký rozptyl průtoku od 30 do 100 kubíku a obtížnost WW II-IV z ní také dělá snad nejzajímavější raftový terén v celé Evropě.

5. Okolí řeky Sjoa na kole

Když už si z raftu prohlédnete spodnější část toku řeky Sjoa, měli byste objevit i úseky blíže k prameni. Hodit se vám bude opět kolo! Podívejte se na místo, kde se koryto řeky zúží na pouhé dva metry a vytváří tak soutěsku Ridderspranget, v níž se divoce valí zpěněná voda. Zajeďte si také k již zmiňovanému jezeru Gjende. Má délku osmnáct kilometrů, je známé světlezelenou barvou a okolo něj se tyčí hned několik kopců s nadmořskou výškou nad dva tisíce metrů. Máte-li dostatek času, nevynechejte výhledy na nádherné vodopády Trasafossen.

SMART TRAVEL

Zájezdy do Norska zaměřené na cyklistiku a rafting
nabízí cestovní kancelář SMART TRAVEL specializující se na aktivní dovolenou. Letos se s nimi v létě můžete vydat na kolo a raft do Norska hned ve dvou termínech, a to v první polovině července, nebo pak na přelomu července a srpna. Krom aktivního a skvěle připraveného programu v přírodě se můžete těšit i na den v norské metropoli Oslo. Více na www.smarttravel.cz.

Zkušenosti čtenářů

I

5 míst, kterÁ byste neměli vynechat

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí