Pro nejhezčí pohled na Bonn vyšplhejte na jeden ze sedmi kopců

Pro nejhezčí pohled na Bonn vyšplhejte na jeden ze sedmi kopců

Bývalá západoněmecká metropole si udržela svůj politický význam jako sídlo 16 institucí OSN a řady dalších mezinárodních organizací. Zatímco sousední Kolín je přeplněn historickými památkami, v Bonnu jich je příjemně málo. O to více tu najdete parků a kavárniček.

Bonn a Siebengebirge

Měli jsme štěstí. Zrovna se na Tržním náměstí v centru Bonnu konal sobotní trh. Ovoce, čokoláda, pečivo, od všeho něco. Lidé všech ras a jazyků, úsměvy a pohoda.

Na prestižním místě v čele náměstí se tyčí rokoková radnice. Její zdobené schodiště zná celý svět. Právě tady si podávali ruce významní představitelé politického světa až do roku 1999. Kousek dál tvoří „hradbu“ starého města nekonečně dlouhý barokní zámek říšského kurfiřta. Ten sice oficiálně sídlil v nedalekém Kolíně, ale byl tak neoblíbený svými spoluobčany, že raději přesídlil do Bonnu.

Zkoušeli jste už v Německu stopovat?

Dnes budova hostí univerzitu. Zeleň, která se táhne až k Rýnu, slouží studentům k popíjení, důchodcům ke klábosení, dětem na hraní a ve složitějších dobách se tu demonstruje. Na břehu Rýna leží vládní čtvrť, návštěvníci si mohou prohlédnout kancléřovu vilu a další památky nedávné historie – Schaumburský palác nebo bývalé sídlo Spolkové rady. Vyhlídkový parník brouzdá vody Rýnu a směřuje ke kopcům, zvaným Siebengebirge. Pro nás milé vulkanické kopečky, pro Holanďany, kteří sem přijíždění nejčastěji, velehory.

Výlet do Siebengebirge

Rozhodli jsme se vyšplhat na Oelberg (460 m), nejvyšší z přibližně čtyřiceti sedmihorských vulkánů. Z parkoviště nám to na vrcholek trvá přibližně 20 minut. Od horské chaty se otevírá pohled na sousední kopečky i daleké Porýní. Výraznou siluetu tvoří kopec Drachenfels (329 m), na jehož vrcholku stojí zřícenina hradu a v sedle pod ním romantický zámeček. Právě tady na Dračí skále se odehrála legendární bitva z eposu o Nibelunzích: Siegfried tu totiž zabil draka. Až nahoru vás může vyvézt zubačka Drachenfelsbahn. Je tu dost rušno, což malinko kazí dojem. Výhled na řeku je ale nádherný. Sjíždíme dolů do Königswinter a vesniček v podhůří.

Na hlavní ulici malebné vesnice Niederdollendorf najdeme celou řadu hrázděných domů. Rýnské nábřeží je poseto kavárnami, cyklisté a bruslaři tu krouží sem a tam. Pohoda dýchá i z výše položeného souseda, obce Oberdollendorf. Tam, kde se zvedá úrodný kopeček porostlý vinicí, najdete rozlehlou stinnou zahradu. Pro děti hřiště a zvířátka, pro dospělé spousta vína a dobrého jídla. Spíše festival než restaurace, alespoň svou uvolněnou atmosférou. Sluníčko hřeje, víno leze do hlavy, musíme pryč.

Naší poslední zastávkou je klášter Heisterbach. Když byl kostel roku 1237 vysvěcen, svou velikostí překonával všechny kolínské kostely. Po 600 let bylo opatství nesmírně bohaté, žilo z obchodu s vínem a rybami. V dnešním romantickém parku najdete jen torzo románského kostela – jeho propracovaný chór – a několik barokních budov, které dnes slouží muzeu a restauraci.

Röttgen a les Kottenforst

Jižně od centra Bonnu se nachází další zelená plocha – les Kottenforst. Už za Franků byl nazýván “královským lesem“. Systém alejí se nezměnil po staletí. Při procházce mezi stařičkými pokroucenými listnáči najdete určitě nějaký ten barokní kříž a jeden lovecký domeček. Hlavním vstupem do lesoparku je obec Röttgen. Tady mají obyvatelé opravdu dobrou adresu: klidná vilová čtvrť, před žádným domem nechybí rozkvetlé rododendrony, na perfektně střižených trávnících se blyští bazény. Pokud máte auto, je pro průzkum Bonnu a okolí ideálním ubytováním hotel Kottenforst v Röttgenu.

Hledáte-li další informace o tom, co zajímavého v okolí Bonnu podniknout, jistě vám poradí třeba v této skupině na Facebooku: facebook.com/NemeckoTuristickaZeme.

Německá turistická centrála

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí