FOTOREPORTÁŽ: Maltská zákoutí přes hledáček foťáku a pár zajímavých faktů

FOTOREPORTÁŽ: Maltská zákoutí přes hledáček foťáku a pár zajímavých faktů

Malta mě bavila. A moc. Je přelidněná, je občas trošku únavná a možná i drahá. Ale přesto všechno mě příjemně překvapila, možná právě proto, že jsem od ní nic neočekávala. A čím mě nadchla nejvíce? Asi barvou moře a vůní čerstvých šťavnatých rajčat.

Malta se může pyšnit historií starší než vznik pyramid nebo Stonehenge, nachází se zde totiž megalitické stavby s dost nejasným původem. Celkem je jich zde přes 80, ale jen málo z nich je zachovalých. Co se architektury týče, najdete zde ale doslova průřez historií. Zvláštní atmosféru mají zejména Katakomby sv. Pavla v Mdině, které v období 4. až 5. století sloužily jako křesťanské pohřebiště.

Historie zde kouká doslova z každého kousku kamene či klepadla na dveřích. Tři z místních historických památek se dokonce nacházejí na listině UNESCO – město Valleta, zmiňované megalitické chrámy a megalitický podzemní komplex Hypogeum Ħal Saflieni.

Možná právě pro svoji historii je Malta mezi turisty tolik oblíbená. Navíc v kombinaci s faktem, že se jedná o velmi hustě osídlenou zemi (1268 osob na km2), může v létě působit dosti přelidněně. Připravte se na to, že většina ostrova Malta je zastavěná městy.

Stojí proto za zmínku, že ideální dobou na návštěvu je jaro. Celé ostrovy kvetou a teploty jsou velmi příjemné pro návštěvu historických památek i koupání v moři.

Pokud máte vysoké nároky na pláže, Malta není nejlepším místem. Klasických pláží zde není mnoho a větší část ostrova je pokryta nádhernými skalnatými útesy. Přesto jsou místa, kde se můžete dobře okoupat a kde vás nadchne dokonale průzračné moře.

Do Maltského souostroví patří také ostrovy Gozo a Comino, kde naopak najdete spoustu příhodných míst k pobytu u vody. Gozo navíc oplývá spoustou chodníčků na procházky s výhledem na mořskou hladinu.

A mimochodem Malta je také rájem potápěčů, kteří hluboko pod vodní hladinou vyhledávají vraky z II. světové války. Nechybí ale ani podvodní jeskyně a podmořský život.

A co ještě k Maltě neodmyslitelně patří? Víno! Třeba to z vinařství Marsovin, které má již téměř stoletou tradici.

A posledním zajímavým faktem je to, že na Maltě se nachází okolo čtyř set kostelů, chrámů a katedrál. Spoustu z nich stojí nejen za krátké nahlédnutí!

Autorka Kateřina Smolová vystudovala žurnalistiku a mediální studia. Jejím koníčkem je nejen cestování, ale i sport, zejména lezení, vysokohorská turistika, jízda na horském i silničním kole a v neposlední řadě jóga. Má ráda země s vysokými horami, milými lidmi a neobjevenými místy. Už více než tři roky pracuje jako šéfredaktorka portálu HedvabnaStezka.cz, čímž se ji podařilo spojit volný čas a zaměstnání v jedno.
Rozhodnete-li se vydat na Maltu, nejpohodlnější letecké spojení nabízí společnost Air Malta. Ta v průběhu léta a podzimu provozuje lety mezi Prahou a ostrovem Malta minimálně 2x týdně. V srpnu dokonce až 3x týdně.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: