Treskavec: klášter ztracený v horách

Treskavec: klášter ztracený v horách

Výstup na Treskavec je nádherným zážitkem, pro někoho ale může být dost fyzicky náročný. Odměnou je božský klid v klášteře, krásné výhledy a pocit svobody uprostřed nedotčené přírody Makedonie.

Klášter ztracený v horách poblíž města Prilep se v posledních letech stal velmi populárním, zejména v mezinárodní komunitě žijící v Makedonii. Může za to částečně makedonský film “Před deštěm”, ve kterém se záběry z Treskavce objevují. Samotní Makedonci dosud cestu do kláštera, zdá se, nenašli, objevují se tam jen domorodci z přilehlých vesnic, z Prilepu, a pak také lezci, pro které jsou okolní skály samozřejmě úžasnou výzvou. Turistická trasa na Treskavec je středně náročná, doporučuji pro zkušenější milovníky kopců bez zdravotních omezení.

Jak se tam dostat?

Nejlevnější a celkem pohodlná cesta ze Skopje do Prilepu vede po železnici. Zpáteční vlaková jízdenka stála na jaře roku 2011 neuvěřitelných 265 MKD (106 Kč), počítejte ale s tím, že ve vlaku strávíte minimálně tři hodiny v jednom směru. Vlaky v Makedonii mívají běžně zpoždění, ráno ve směru ze Skopje vyjíždí podle jízdního řádu, odpolední nebo večerní cesta z Prilepu do Skopje už je rizikovější, zažila jsem i tříhodinové zpoždění. V případě víkendového výletu je nejlepší vyrazit vlakem ze Skopje v sobotu brzy ráno (6:48) a vrátit se vlakem v neděli odpoledne nebo večer z Prilepu (13:35 nebo 19:14).

V Prilepu se zeptejte místních na směr, kudy máte jít přes město k začátku značené trasy na Treskavec. Dobře se orientuje podle velkého kříže na skále nad městem, právě pod touto skálou vede ta správná cesta. Z vlakového nádraží si také můžete vzít k začátku turistické trasy taxi. Za cca 150 MKD se nechte odvézt ke “sloníkovi”, tj kus skály, který vypadá jako malý slon (makedonsky “slonče”). Existuje i jiná přístupová trasa ke klášteru (např. od hřbitova), ale ta, kterou zde popisuji je nejhezčí a turisticky nejpříjemnější.

Co vidět, ochutnat a zažít?

Před tím než se pustíte na cestu do hor doporučuji zajít si do centra Prilepu na oběd. Město je příjemné, na rozdíl od jiných míst v Makedonii i docela čisté. Na pěší zóně v srdci Prilepu najdete spoustu tradičních restaurací, doporučuji šopský salát, pleskavici (placka z mletého masa) nebo typické “tavče gravče” (zapečené fazole). Jídlo je v Makedonii všude výborné a mimo Skopje i levné. Např. vynikající kuřecí steak a malý šopák mě vyšel na 120 denárů (50 Kč). Ještě v listopadu můžete zažít nádherné počasí a teploty během dne přes 20 stupnů, vezměte si tedy s sebou opalovací krém. Pokud jste si jídlo na pobyt v horách nepřivezli ze Skopje, můžete v Prilepu zajít do některého ze supermarketů, v centru města se také skrývá typický zeleninový pazar (zeptejte se místních, špatně se hledá).

S dostatkem vody a jídla pak už můžete vyrazit do kopců. Od zmiňovaného “sloníka” má trasa z Prilepu do kláštera Treskavec mít 8 až 10 km. Vzhledem k tomu, že téměř neustále pošlapete do kopce, počítejte s tím, že půjdete přes tři hodiny. V létě teploty samozřejmě přesahují 30 stupňů, na podzim je teplota příjemnější, zase ale musíte počítat s brzkým západem slunce, např v listopadu zapadá už po čtvrté hodině. Trasa je dobře značená bíločervenými terčíky a šipkami, cesta je navíc pořádně vyšlapaná a dobře viditelná. Nenechte se na začátku trasy zmást pohodlnou silničkou, která vede k obrovskému kříži a zbytkům pevnosti, tudy cesta do kláštera Treskavec nevede. Sledujte značky, musíte pořád rovně přes kopec (kříž budete mít po levé ruce na vysoké skále) a pak na kopci už doprava po malé cestičce, v dálce uvidíte anténu a také dva skalní útvary, které jsou nad klášterem a údajně připomínají lva a želvu.

V Treskavci se zeptejte na ubytování, dostanete klíček od pokoje (budou si také chtít zapsat jméno a číslo pasu nebo občanky). Uložte si batůžky, vyměňte propocené oblečení a boty, a vyražte si užít kostelík, okolí kláštera, stmívání a západ slunce. Místo je to kouzelné s ojedinělou atmosférou. Večer si v místní společné kuchyni můžete připravit něco dobrého a poklábosit u stolů na balkonech.

V klášteře působí jen jeden mnich, poměrně mladý, přátelský a mluví anglicky. V pokojích jsou jednoduché postele vybavené polštáři a dekami, přesto ale doporučuji vzít si svůj vlastní spacák. V noci může být velmi chladno, např. v listopadu se noční teploty pohybovaly jen mírně nad nulou. Doporučuji si ráno přivstat a užít si východ slunce, opět úžasný zážitek.

Při opouštění kláštere turisté obvykle nechávají v kostele nejméně 100 MKD za osobu jako dar (místo placení za přespání). Cesta z Treskavce do Prilepu je rychlá, téměř pořád z kopce dolů, zvládnete to za hodinu a půl.

V budoucnu se má stavět ke klášteru asfaltová cesta. Na Treskavec proto vyražte co nejdříve, právě jeho nedostupnost je podstatnou součástí unikátního zážitku.


Zkušenosti čtenářů

ISVHL

Klášter před 3 měsíci (prý vinou turistů) vyhořel, ubytování ani čaj nedostanete, ale můžete pomoci.
Byli jsme tam před 3 dny, není to příjemný pohled.
Kostel se zachrálnil.

Kristýna

Prosím víte někdo jak je to s klášterem nyní?

eva

Ahoj,my se ted vratili. V klastere se spat neda, my spali venku pod sirakem,ale pry tam jsou vlci,rikal mnich. Ale nesnedli nas.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí